Allerede for godt et år siden aflivede Lars Bastholm QR-koder her på sitet. Hans begrundelse var, at koderne var for komplicerede til, at kunderne gad at interagere med dem.
Den udtalelse skabte stor debat og rigtig mange var uenige med Bastholm.
Nu siger en analyse, at forbrugerne i mindre grad end tidligere vil bruge QR-koder men ifølge udtalelser fra eksperter på journalistforbundets site Kommunikationen, er det ikke forbrugernes skyld – det er branchen, der ikke har forstået, hvordan QR-koder skal bruges:
”Udførelsen og brugen af QR-koder har desværre i mange tilfælde været af så ringe kvalitet, at brugerne i de fleste tilfælde er blevet skuffede, når de har gjort sig den anstrengelse at scanne en kode. På et tidspunkt bliver man straffet for sine fejl og det, tror jeg, sker nu”, siger Rikke Høyer Schrøder til Kommunikationen. Hun står bag bloggen ’I love barcodes’ og er partner bureauet youneed:us.
Og direktør i Okari Mobile Michael Lund Andersen er enig:
”Det er som om, at de folk, der normalt er rigtig gode til at kommunikere og markedsføre, har lagt deres værktøjer i skuffen og ladet sig fuldstændigt forblænde af teknologien. Men i princippet skal man jo tænke QR-koder på fuldstændig samme måde som med al anden kommunikation og markedsføring. Hvem er det til, og hvad er formålet?”
At det netop er branchens skyld, var direktør Frederik Preisler, Mensch, allerede inde på, da debatten kørte for et år siden. Han sagde til bureaubiz.dk i marts sidste år:
”Udvikleren af QR-koderne burde lægge sag an mod reklamebranchen for at have ødelagt forretningscasen. Reklamerne har misbrugt mediet – for hvis man havde været mere ambitiøs i begyndelsen og vænnet forbrugerne til at få dét ekstra – underholdning eller andet – så havde forbrugerne stillet sig anderledes til mediet i dag”.
Analysen som får udtalelserne frem hos QR-eksperterne Rikke Høyer Schrøder og Michael Lund Andersen, er foretaget af Analyse Danmark og Okari Mobile i januar 2013. Den viser – ifølge Kommunikationen – at 90% af danskerne kender QR-koder, hvilket er en stigning på 20% i forhold til for to år siden.
Samtidig er der dog færre, der vil scanne koderne. I undersøgelsen svarer 91,4% af de adspurgte, at de vil scanne en QR-kode i fremtiden og det er et fald på 5,1% i forhold til undersøgelsen i 2011.
Arla er en af de virksomheder, der har brugt QR-koder til både events, kampagner og på produkter og responsen har ikke været overvældende siger Arlas webmanager Vibeke Bjerkvold til Kommunikationen.
Og så er hun i øvrigt enige med de to øvrige i, at kvaliteten skal forbedres:
”Det er meget vigtigt, at brugerne får noget ud af at scanne, ellers gider de ikke gøre sig den anstrengelse en anden gang. Hvis dette marked for alvor skal slå igennem, skal vi som markedsførere hæve standarden”.
Læs artiklen her på Kommunikationen