Regeringens markedsføringspanel kunne have lært noget i Cannes

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

To kampagner for henholdsvis en by og en region vandt hele fire af de fornemste priser ved reklamefestivalen i Cannes. Alligevel mener regeringens markedsføringspanel ikke, man kan bruge bureauverdenen til noget.

Nations-branding er noget helt andet end almindelig markedsføring.

Med nogenlunde den begrundelse fravalgte regeringen totalt bureauverdenen og i det store og hele marketingverdenen, da den sammensatte et panel på 30 mennesker til at rådgive om markedsføringen af Danmark.

Holdningen har siden fået en hård medfart af branchefolk – markedsføring af lande og byer er markedsføring som al anden markedsføring – og hertil kommer, at man bredt inden for bureauverdenen faktisk besidder en betydelig kompetence inden for området.

Hvilket man f.eks. kunne iagttage ved den netop overståede reklamefestival i Cannes, der er verdens mest prestigegivende reklamepris.

Blandt de helt store vindere fandt man to kampagner for henholdsvis en by og en region, hvoraf den ene faktisk vandt topprisen Grand Prix i hele tre kategorier: Cyber Lions, Direct Lions og PR-Lions.

En sådan præstation er helt uhørt selv i Cannes-sammenhæng, mens kampagnen for den australske region Queensland er da også helt unik – bl.a. ved at have opnået imponerende resultater for ganske beskedne midler.

“Uanset hvordan regeringen ser på markedsføring af et land, så er man altså oppe mod byer og lande andre steder i verden, der tænker professionelt på markedsføring. Det lykkedes for Queensland at få kolossal opmærksomhed, men kommer der andet end danske journalister, når man gennemfører et arrangement i f.eks. Los Angeles”, spørger adm. dir. Kim Boisen og fremhæver den anden Cannes-case – japanske Youbari, der vandt Grand Prix i Promo-konkurrencen.

Der er tale om en gammel kulmineby, der på et tidspunkt fandt ud af, at man i stedet ville satse massivt på forlystelsesparker. Der var bare ingen, der ville tage til forlystelsesparker i sådan en by, afvandringen af mennesker tog til og til sidste gik byen konkurs.

“Så var det man hyrede et reklamebureau, der fandt frem til, at byen havde den laveste skilsmisseprocent i Japan. Det førte til udviklingen af et koncept – No money, lots of love – der har vendt udviklingen og bl.a. ført til salg af merchandise i et omfang, så man nu kan begynde at betale af på gælden”, fortæller Kim Boisen og tilføjer:

“Hvis man ser anderledes på markedsføring af et land og en by, så kan der komme noget interessant ud af det”.