Reklame- og dialog-bureau blander blod

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Nyhederne står i kø hos Responsive. Bureauet har fået ny direktør, skilt sig af med en gruppe medarbejdere og fået et af landets største reklamebureauer som ny medejer.

Data er det nye sort i marketingverdenen, og det skal man som reklamebureau evne at integrere i arbejdet. Spørgsmålet er hvordan.

Men data gør det ikke alene – historier skal stadig fortælles og god kommunikation designes.

Så kort kan grundlaget for en ny alliance i bureauverdenen beskrives. Det gælder reklamebureauet Advance og dialogbureauet Responsive.

Alliancen etableres ved, at Advance køber en andel af Responsive. Størrelsen og prisen ønsker man ikke at oplyse, men der er tale om en minoritetspost, der er substantiel, og Advance-direktørerne, Claus Wittenborg og Jens Krog, indtræder i Responsives bestyrelse.

Det betyder et farvel til Niels Ranum, der hidtil har været bestyrelsesformand for Responsive.

Ny direktør for Responsive

Samtidig er der sket et direktørskifte hos Responsive, hvor Peter Schlegel overtager posten som adm. dir. efter Torben Vejen, der i stedet vil koncentrere sig fuldt om kunderelationerne.

Der er betydelige synergigevinster at hente. Advance flytter rundt i lokalerne på Landemærket i København, så der bliver plads til Responsive. Bureauet får sin egen indgang samtidig med at man kan bevæge sig rundt mellem hinanden og dele, hvor det giver mening – og holde adskillelse, hvor det er nødvendigt..

Det er dog Responsive, der umiddelbart realiserer de største synergigevinster. Bureauet reducerede ved udgangen af oktober bemandingen fra små 30 til ca. 20 medarbejdere.

“Vi har haft et meget optimstisk set-up – og nok også for optimistisk. Det var nødvendigt at kigge lidt kritisk på vores ressourcer, og derfor var det naturligt, at det var hos os, de største synergigevinster kunne hentes,” siger Peter Schlegel og konstaterer, at 2-3 medarbejdere ud af den samlede reduktion kan tilskrives en egentlig nedskæring.

Desuden vil Responsive i højere grad slå ind på den model, som Advance har arbejdet med – nemlig at tilpasse kapaciteten med free-lancere.

Men samtidig matcher alliancen et ønske om at komme tættere på en indholdsdrevet organisation.

“Vi er meget stærke på teknologi, datamining og kundedata – vi kan skabe de fedeste systemer – men i sidste ende skal det formidles gennem en stærk kommunikation, og vi har længe vidst, at næste bølge for os måtte blive at rykke tættere på content-produktion,” siger Tomas Gorrisen, mens Peter Schlegel tilføjer:

“Vores kultur er dog mere konsulent og management-agtig, og det er en svær kultur at tiltrække gode kreative hoveder til. Derfor er en alliance et godt alternativ.”

Testet hinanden af

Relationen mellem de to bureauer er langt fra ny.

“Vi har faktisk arbejdet sammen i godt et års tid – bl.a. om DOT (en samling af trafikselskaber på Sjælland, red.), og det har klinget godt. Vi er forskellige, men har en grundlæggende respekt for hinandens faglighed,” siger Jens Krog og understreger, at de to bureauer skal drives selvstændigt. De vil samarbejde, hvor det giver mening – men vil også fortsat samarbejde med andre bureauer, hvor det giver mere mening.

Dialog-verdenen er ikke ny for Advance. Man købte for nogle år siden Byhabit, som man dog siden skilte sig af med igen.

“Byhabit-folkene var dygtige – men det var et mindre bureau, som vi ejede 100 pct. og de blev til et hjørne af Advance-forretningen. Det har vi lært noget af. Denne gang er det et langt større bureau, som har et stærkt brand og en kritisk masse, der matcher os langt bedre,” siger Claus Wittenborg og fortsætter:

“Dette handler også om full-service diskussionen. Vi tror, at der er behov for at nogen kan tilbyde en bred service, men har i højere grad satset på at tænke full-service og så indgå i samarbejder. Data er et område, et bureau som vores skal have tættere på. Det er ikke nyt, men vi styrker os væsentligt på dette område gennem denne alliance.”