Vinderreklamerne ved Cannes Lions vil gerne redde verden, men de sælger ikke produkter. I hvert fald er de mindre effektive til at sælge produkter end den gennemsnitlige tv-reklame. Det viser en undersøgelse fra System 1, som i 15 år har undersøgt effekterne af tv-reklamer i UK og USA.
”Resultaterne viser, at reklamebranchen er besat af ’social purpose’, men ikke er lige så godt rettet mod forbrugerne”, siger System 1s marketingchef i en artikel på Inews.
Artiklen nævner, at undersøgelsens resultater bliver understøttet af bogen, ‘Can’t Sell, Won’t Sell med undertitlen: Why Adland Has Stopped Selling And Started Saving The World’, som er skrevet af Steve Harrison, der har været jurymedlem i Cannes Lions og selv har vundet adskillige Cannes Lions priser, bl.a. som kreativ direktør hos Ogilvy & Mather.
”Hvis det er rigtigt, har vi et stort problem,” skriver strategisk konsulent Jacob Holst Mouritzen på LinkedIn, og fortsætter:
”Vi skal være ærlige overfor os selv i reklamebranchen, hvis vi ønsker at blive taget seriøst som marketingfolk. Det er fint, at vi gerne vil hjælpe med at ændre verden til at blive et bedre sted, men vi skal sælge produkter, markedsføre brands og skaffe kunder, ellers ender marketing og reklame med at miste sin status og indflydelse ude i virksomhederne.”
Reklamebranchen er langt fra forbrugerne
Det er første år, at System 1’s undersøgelse viser, at Cannes Lions vinderne scorer dårligere end gennemsnittet af tv-reklamer. Ifølge System 1s marketingchef, Jon Evans, viser det, at reklamebranchen er ”disconnected from the society we serve”.
Vinderne ved Cannes Lions har de senere par år for en stor dels vedkommende kampagner været kampagner, der adresserer plastikforurening, klimaændringer, transseksualitet, racelighed og handicaprettigheder.