Selvfølgelig skal reklame virke. Men i Danmark har man opbygget en modsætning mellem kreativitet og effektivitet, og det skaber en helt skæv diskussion og et forkert fokus i den kreative udvikling.
Det skriver adm. dir. Jette Nejstgaard, LoweFriends i dag i en klumme her på Bureaubiz. Det sker som en slags selvransagelse oven på de meget dårlige resultater, som danske bureauer opnåede ved VM i reklame i Cannes i juni.
“Annoncørerne er for længst og i alt for høj grad hoppet på den desværre uimodsagte gennemførte manipulation om, at kreativitet ikke betaler sig. At de kreative bureauer ikke er interesserede i virksomhedernes succes, men i højere grad i deres egen personlige succes og derfor laver spekulativ og kreativ kommunikation for kreativitetens skyld,” skriver Jette Nejstgaard og konstaterer at fokus er flyttet til udvikling af lige ud af landevejen løsninger “som hverken er tidskrævende at udvikle eller eksekvere.”
Hun efterlyser en ny forståelse.
“Før både danske bureauer og annoncører igen begynder at anerkende kreativitet som middel til effektivitet og er villige til at betale for udviklingen, enten på timebetaling eller royalty basis, vil vi ikke se mange danske arbejder til de internationalt anerkendte prisuddelinger.
Det vil være synd og skam ikke kun for de danske bureauer men også for de danske virksomheder, der fremover vil få svært ved at bygge mærker, der kan slå igennem på de internationale markeder. “
Også den danske instruktør, Joachim Nielsen har bidraget til selvransagelse, da han lige før sommerferien i en klumme skosede selvfedmen i den danske reklamebranche og konstaterede, at den var en hæmsko for succes i Cannes.
Hanne Feldthus fremdrager i sit essay om bureaubranchens fremtidige udfordringer et andet aspekt. Essayet står i Bureaubiz årlige bureaurapport, og det er ikke skrevet med direkte reference til den manglende succes i Cannes, men beskæftiger sig med den manglende investering i udvikling af medarbejdere i forhold til tidens udfordringer:
“Sagen er imidlertid, at det ikke er mange steder om nogen overhovedet, at man har investeret massivt i at udvikle de faglige og ledelsesmæssige kompetencer, som integreret kommunikation i virkeligheden fordrer.
En kontaktdirektør, en strategisk direktør og en kreativ ditto anno 2010 ligner til forveksling en fra 2000, hvilket vidner om en kriminel mangel på rettidig omhu, men trods alt efterlader håb for de bureauer, der er villige til at satse på at ændre på det i fremtiden,” skriver Hanne Feldthus.