Reklamebranchen må indstille sig på ændrede tider

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: De gode tider kommer ikke tilbage. Men til gengæld ser branchen det selv som en fordel, at reklame nu kan måles og dermed, at man kan dokumentere marketings effekt.

I dag bringer Jyllands-Posten en artikel om, at bureaubranchen må indstille sig på, at de hårde tider for bureaubranchen ikke vil blive anderledes.

Samtidig mener branchen dog selv, at man er i gang med en strukturel ændring, som ikke er af det dårlige.

Artiklen bringes på baggrund af Dansk Aktie Analyses gennemgang af 30 reklamebureauregnskaber (der er dog tale om en sammenblanding af reklame- og mediabureauer samt et enkelt medieselskab, red.).

Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktie Analyse siger til Jyllands-Posten:

”Der er en stor omstilling i gang og den har været undervejs i måske en 10-årig periode. Selvom vi går mod lidt bedre tider, vil kundernes fokus stadig være på omkostninger, så reklamebureauerne står i en utaknemmelig klemme, fordi de stadig er nødt til at beholde de dyre og dygtige medarbejdere, men bærer hele risikoen, når kunderne drosler ned. Virksomhederne, der skal markedsføre, ser jo på deres omkostninger,  så det skal være mere kontant og tættere på salget. Jo tættere på salget, jo bedre”.

Og han fortsætter:

”Kunderne vil have målbare kampagner, og de har ikke så mange penge at gøre godt med. De tør ikke satse på langsigtede imagekampagner, men på det, der sælger på kort sigt. Vi lever i fattigere tider. De kreative, som er dygtige og som man skal respektere, bliver jo udsultet og det sænker niveauet lidt. Men det er de økonomiske realiteter”.

Adm.dir. Ulrik Falkner Thagesen fra Mediacom ser dog også en masse muligheder, selvom han erkender, at det er svære tider.

”Reklamer i gamle dage handlede om at skabe image og kendskab. I dag ved de fleste virksomheder, at det er en mellemregning i forhold til der, hvor man gerne vil hen, nemlig mersalg. Nu er det lettere at måle, om der er afkast eller ej, og om investeringen er god eller dårlig. I marketing har der altid været en hårfin grænse mellem det kunstneriske og den rene forretning.  Vi er kommet meget tættere på at kunne måle, at reklame er en investering og ikke en omkostning, som man altid har betragtet den som”.

Også Tine Aurvig-Huggenberger, direktør i Kreativitet og Kommunikation, ser lyspunkter fremadrettet:

”Jeg oplever en bevægelse, hvor det går fra marketingafdelingen til også at involvere CEO’erne mere. De har lært at inddrage markedsføringen strategisk og betragte den som et strategisk område. Det er en fornuftig udvikling og absolut en styrkelse af markedsføringens rolle.

Når alt det dårlige om økonomien er sagt, så er der en fantastisk udvikling i gang, hvor hele branchen er ved at redefinere sin rolle og styrke rollen som rådgiver. For 15 år siden kunne man bare stille op med en god kampagne med en god, kreativ idé. I dag skal den kunne dokumenteres og måles. Det synes jeg også, at branchen er gået helhjertet ind i” (Jyllands-Posten, Erhverv&Økonomi, p. 14-15).