Reklamer og produkter bliver politisk korrekte

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: En mini-maske i lakrids fra Haribo bliver nu trukket tilbage. Bureaudirektør spørger, om det upolitisk korrekte snart rammer labre larver og piratos.

Der er ikke mange virksomheder, der har lyst til at opleve en shitstorm på de sociale medier, og derfor er de fleste virksomheder hurtige til at trække i land og undskylde, hvis der er optræk til noget i dén retning.

Det er også sket for tyske Haribo, i hvert fald i Sverige. Her har direktøren, Ola Dagliden, besluttet at fjerne den variant fra Skipper Mix-posen, der kaldes den afrikanske maske, fordi nogle forbrugere fandt den racistisk.

Om hvorvidt det er en god ide at bøje sig for den politiske korrekthed, siger direktør i Mensch, Frederik Preisler til Jyllands-Posten:

”Virksomheder gør drastiske ting for ikke at pådrage sig nogens vrede. Og fordi de sociale medier i høj grad kan sætte en dagsorden og puste til en stemning, går mange i panik. Men at panikke kan være farligt. Man kan skabe en situation, som er endnu værre”.

Og han fortsætter:

”Når man bøjer sig som i det her tilfælde, kan det opfattes som en form for indrømmelse. At der er noget om snakken – ja, vi har i manee år produceret stærkt racistisk slik, og nu er vi i 2014 nået til en erkendelse af, at det var ikke så godt. Den tolkning er ikke rar. Den anden version af indrømmelsen, jamen, hvis der overhovedet kan være nogen tvivl, hvis vi overhovedet kan støde nogen, vil vi ikke risikere det. Men hvad bliver så det næste? Skal vi så også afskaffe de Labre Larver, det er jo et sexistisk udtryk, som formentlig går tilbage til 1960erne eller 1970erne. Og nu vi er ved det – når vi nu har kapringer rundtomkring i verden, er det så smart at have et produkt, som heder Piratos? Det begynder at blive lidt besværligt”.

Chips-producenten Kims har måtte ændre voice-overen på en reklamefilm, fordi nogle blev stødt. Det drejer sig om filmen ’nøddespecialisten’, hvor en karakter med en talefejl ikke kunne udtale lyden ’m’ og i stedet sagde ’n’. Det betød at sætningen ”smager af mere” blev til ”snager af nere” og blev opfattet som ”smager af neger”.

Timme Bisgaard Munk, der er redaktør på K-forum, siger til avisen, at virksomhederne ikke ønsker at blive del af en politisk konflikt og derfor ofte bøjer sig.

Jyllands-Posten Erverv&Økonomi, p. 12-13.