Revolution i marketing: Al magt til folket

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Brancheklip: Carlsbergs digitale direktør, Jens Jermiin, peger på, at de sociale mediers æra vil kræve omfattende forandringer i virksomheders markedsføring.

Al magt til folket er det udtryk, som Carlsbergs digitale direktør, Jens Jermiin bruger i dag i Børsen, når han skal beskrive udfordringerne for markedsføringen i de sociale mediers æra.

“Efter at 00’erne var præget af internettet, der gav meget fokus på den digitale verden – men mest et fokus, der blot udvidede antallet af kanaler, har vi nu bevæget os ind i de sociale mediers æra. Og den udvikling indebærer en revolution i forhold til alt, hvad vi traditionelt har arbejdet med,” siger Jens Jermiin til Børsen og fortsætter:

“Forbrugeren af i dag er et netværksindivid, hvor den sociale valuta er historier, oplevelser, erfaringer, nyheder, etc. og man deler det rask væk i sit netværk. Udfordringen for et brand er at blive en del af konversationen, og det kræver en helt ny tilgang til, hvordan vi kommunikerer med vores omverden.”

Samtidig fremhæver han det som vigtigt at erkende at alt er transparent. Derfor er det en udfordring, der ikke blot kan løftes af marketingafdelingen sammen med nogle bureauer.

“Hvis man vil være en del af konversationen, så skal man både have noget relevant at byde på og man skal være autentisk. Man skal vide som virksomhed, hvilken slags borger man vil være i samfundet. Brandet kommer ind i en kulturel sammenhæng, og her giver banale salgsbudskaber eller traditionel reklame ingen mening. Man skal stå for noget – man skal ville noget – og det kan man kun, hvis det er autentisk. Derfor skal det være forankret i hele virksomheden og i alt hvad den foretager sig. Det er summen af en virksomheds handlinger, der definerer den,” siger Jens Jermiin.

Hanne Feldthus uddyber i Børsen betydningen af at virksomheder står for noget. Hun henviser bl.a. til årets festival i Cannes.

“Det er en festival hvor man ellers kun plejer at hylde de gode og veleksekverede ideer, men i år viste den nye dagsorden sig meget markant og bredt på festivalen. Dels gennem markante indlæg fra en række store annoncører som Coca-Cola og Unilever. Dels gennem markante indlæg fra flere af de store globale bureaugrupper. Og dels gennem de mange juryer, der skulle udpege årets store vindere. De fleste valgte cases, der er eksponenter for den nye dagsorden,” siger Hanne Feldthus til Børsen og fortsætter:

“Den bedste markedsføring er den, hvor man har set et behov hos forbrugerne, før de selv har set det. Siden 2008 har vi levet i et vakuum af krisestemning, hvor ingen rigtig ved, hvor vi skal hen. Politikerne ser ikke ud til at kunne løse kriserne, og det har ført til en apati. Jeg tror, at mange mennesker godt kan erkende, at der skal gøres noget – de er mobiliserbare – og her kan brands spille en rolle. Det er det, de mange kompetente mennesker i Cannes har set.”