Roskilde Festival er kræsen med sponsorer

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om festivalen, der ikke ønsker sponsorer for enhver pris, kun hvis det giver mening og oplevelser samt om Lundbecks omdømme er reddet fordi de ikke sælger til amerikanske fængsler længere.

Det er Tuborg, der er den store sponsor hos festivalen og det har de været i 20 år. Palle Diederichsen, leder af MediaCom Beyond Advertising, hvis opgave er at optimere kundernes salg gennem services og oplevelser, tror, at festivalen med lethed kunne finde flere sponsorer og dermed få en øget indtjening:

“Roskilde Festival står så stærkt, at man uden tvivl ville kunne finde en anden hovedsponsor, f.eks. en international tele- eller elektronikvirksomhed. Omvendt er bryggeriet en oplagt sponsor. Dels løser bryggeriet den store opgave med at levere øl, dels har Carlsberg-koncernen økonomiske muskler og menneskelige ressourcer ti i samarbejde med festivalen at realisere unikke events”.

Roskilde Festival bruger Carlsbergs sponsorat som flødeskum på kagen og er ikke afhængige af aftalen. Det der er vigtigt for festivalen ifølge adm.dir. Henrik Rasmussen, er at sponsorer giver festdeltagerne en ekstra oplevelse.

Tidligere har Carlsberg f.eks. etableret et pariserhjul samt en swimmingpool og i år har de bygget en svævebane. Samtidig står Carlsberg – med Tuborg øl – for al ølsalget på festivalen.

Roskilde Festival ønsker ikke at blive plastret til med reklamer men indgår samarbejdsaftaler, der hvor det giver mening. F.eks. forsyner Brynje festivalen med sikkerhedsudstyr (Jyllands-Posten, p. 16).

Uenighed om Lundbecks omdømme efter stop af salg til henrettelser

Lundbeck har nu besluttet at forhindre de amerikanske fængslers køb af Nembutal til henrettelse. Men der er delte meninger om Lundbecks omdømme har taget skade eller kan reddes.

Lektor ved Center for Socialt Ansvar ved CBS, Steeen Vallentin, vurderer at det er tvivlsomt om selskabet slipper for ridser i lakken:


“Det er ikke godt for Lundbecks troværdighed, at selskabet i månedsvis har sagt, at der intet var at gøre, og det så nu viser sig, at de faktisk er i stand til at gøre noget effektivt ved problemet. Det giver indtryk af, at de kun har ryddet op i det, fordi de har været under offentligt pres”.

Brandingeksperten Martin Roll mener til gengæld, at det er positivt, at Lundbeck lytter til de mange interessenter, som har givet deres holdning til kende i sagen, som han kalder kompleks:

“Det er godt for selskabets omdømme, og det kan på sigt være med til at styrke deres brand, at de nu tydeligt viser, at de gør, hvad de kan, i dette etisk meget følsomme spørgsmål og får den lukket af. Jeg tror det her vil lukke sagen så længe Lundbeck ikke fornægter ting og fortsætter med at være åbne for dialog” (Berlingske Business, p. 8-9).