Sådan bygger du dit eget bureau

Peter Engholm
25@mail.dk

Tre stiftere – fra hvert sit bureau – gør status: Hvad er det bedste råd, de har fået? Hvad skal bureauet hedde, hvad er let og hvad er svært for bureauer for tiden?

Overvejer du at stifte dit eget bureau? Så kan andres erfaringer være et godt sted at begynde. Her kan du f.eks. få den beroligende indsigt, at det principielt ikke er så svært:

”Kloge hoveder, wi-fi, noget udstyr og et sted at sidde. Så er man i gang.”

Men én ting er det principielle, noget andet er realiteterne.

Dem har med-stifterne af tre forskellige bureauer naturligvis også stødt på. Og hvis tyngden af deres erfaringer ikke er nok, så kan deres bureauers regnskaber hjælpe til.

Her er bureauerne og med-stifterne:

  • Mads Gustafsen – adm. direktør i Think!Digital. Fire tidligere chefer fra Creuna gik sammen i slutningen af 2011 og stiftede Think. Bruttoavancen er vokset over 100 pct. pr. år siden da, og bundlinjen har været sort fra første færd. Sidste år var overskuddet 2,6 mio. kr.
  • Anders Bjørnstrup – adm. direktør i Clienti. Aalborgensisk reklamebureau stiftet af Bjørnstrup og Mette Danmark i 2011. Lodret-startende med over 13 mio. kr. i bruttoavance første år og med overskud. Turen gik sidste år til Aarhus – et kontor med nu syv ansatte.
  • Morten Hershøj – adm. direktør i Another, stiftet i 2013 af ham og Thorkild Bjerre, begge fra Wibroe, Duckert & Partners. Et ”kreativt leadbureau i den digitale nutid.” Første regnskabsår: 4,2 mio. kr. i bruttoavance og et overskud. Nu er bureauet oppe på 12 medarbejdere.

Hvorfor i det hele taget stifte eget bureau?

Morten Hershøj:

”Først og fremmest fordi du kan udleve det, du selv tror på, og ikke skal tilpasse dig andres drømme og visioner. Vores drøm har været at skabe et moderne kreativt leadbureau.”

Mads Gustafsen:

”Friheden ved at være herre i eget hus uden at skulle referere til eksterne ejere, og friheden ved evnen til selvstændigt at træffe beslutninger og at prioritere efter egne værdier.”

”Udgangspunktet var en ambition om at ”vi kunne gøre det bedre” – og bevise dette over for os selv og over for kunder, medarbejdere, venner mv. Samtidig skabe en arbejdsplads, hvor man har lyst til at komme på arbejde. Det sociale har fra starten været ekstremt vigtigt – og høj faglighed er en hygiejnefaktor, som det ikke er nødvendigt at tale om.”

Anders Bjørnstrup:

”Vores situation blev presset ned over hovedet på os, da det bureau, vi var ansat på, gik konkurs. Det betød dog ikke, at eneste udvej var at stifte eget bureau. Men vi havde et ganske fantastisk team og så en masse muligheder for at skabe et helt specielt bureau i et marked, der var presset økonomisk. Mange sagde, vi var modige ved at starte midt under finanskrisen, men kan du etablere dig i et presset marked, kan det jo næsten kun gå fremad, når økonomien udvikler sig positivt.”

Hvad er det bedste råd, du har fået?

Anders Bjørnstrup:

”Vi har fået rigtig mange gode råd på forskellige stadier, men vi havde ikke været her i dag, hvis ikke én af vores nære rådgivere havde sagt: ”I har evnerne, og I brænder for det – så gør det”. Det var en meget stor beslutning at starte op fra bunden, så mest vigtigt for os var, at folk omkring os troede på at vi kunne lykkes. 

Morten Hershøj:

”Hvis man samler dygtige folk med empatiske evner, så kommer der som regel rigtig godt arbejde ud af det.”

Mads Gustafsen:

”Der er tre råd, som har været styrende for vores rejse med Think!

  1. Sig nej. Ofte på mavefornemmelser. Det lønner sig på sigt.
  2. Kommunikér proaktivt med kunder og medarbejdere. Svære samtaler går desværre ikke væk af sig selv, så hvis man laver struds og stikker hovedet i jorden bliver alt bare værre.
  3. Ansæt de rigtige og behandl dem med respekt, hvilket bl.a. betyder fuld transparens omkring økonomi og hvorfor centrale beslutninger træffes. Styr alt ud fra en risikobetragtning, hvor selvledende selvstændige hele mennesker selv træffer beslutninger. Mikro-ledelse er ikke ledelse.”

Hvad ville du have vidst, før du stiftede bureau?

Anders Bjørnstrup:

”En detalje som, at man skal huske at hensætte ret mange penge i feriepengeforpligtelser, når man ansætter så mange medarbejdere over de første seks måneder, som vi gjorde. Men det var måske også den eneste reelle overraskelse. Vi havde gode rådgivere omkring os, så vi har haft godt styr på det hele undervejs.

Mads Gustafsen:

”Hvis vi havde nailet formlen for effektiv bureaudrift fra starten, havde mange ting været nemmere. Det vigtigste princip, som vi overhovedet har i dag, handler om ansættelser. Ofte taler vi med 20 kandidater for at finde den rigtige, og ofte møder 5-8 personer kandidaterne gennem 3-4 samtaler, før vi er helt sikre. Der er veto-ret for alle uden argumentation. Med andre ord. Vi siger “Nej” rigtig mange gange, før vi siger “Ja”.

Morten Hershøj:

”Ikke rigtig så meget. Det er jo principielt ikke så svært at starte et bureau i dag. Kloge hoveder, wi-fi, noget udstyr og så et sted at sidde. Så er man i gang.”

Hvad skal bureauet hedde?

Mads Gustafsen:

”En sindsygt svær øvelse – som kan sammenlignes med at navngive sin førstefødte. Vi var fokuserede på, at vores navn skulle kommunikere, hvad vi beskæftiger os med. Vi havde gang i 20-30 forskellige forslag, men følte at ordet “Digital” skulle indgå. I daglig tale hedder vi dog bare Think!”

Morten Hershøj:

”Navnet betød en del, da vi gerne vil sende et signal til markedet, om hvad vi kunne byde på. Omvendt er der jo rigtig mange dygtige bureauer, der bare hedder et efternavn eller noget mere kryptisk. Så er man god, betyder navnet ikke det store.”

Anders Bjørnstrup:

”Det var faktisk en meget let beslutning. Vores fokus har altid været på kunder, og da vores kreative direktør på et tidspunkt i privat anliggende havde købt domænet clienti.dk – som betyder kunder på italiensk – og kom og foreslog det som navn på bureauet, var beslutningen hurtigt truffet.

Hvad er let for tiden?

Anders Bjørnstrup:

”Vores kunders investeringslyst og investeringsevne er steget den senere tid, hvor finanskrisen så småt er forduftet. Vi er tilbage, hvor man er mere villig til at prøve nye veje og bruge flere penge på at sikre det mest optimale afsæt. Og så er vi ved at blive så anerkendte, at vi får mange nye kundehenvendelser af sig selv.”

Mads Gustafsen:

”Der er ikke noget, som er decideret “let”. I forhold til for 3-4 år siden er vores kendskab langt bedre, så det hjælper i dialogen med helt nye kunder, at vi ikke hver gang skal forklare og fortælle hvem vi er, og hvad vi laver.”

Morten Hershøj:

”Jeg synes faktisik, det er blevet lettere at være leadbureau – i forhold til for 2-3 år siden. Det giver rigtig god mening for kunderne og brandet i særdeleshed, at der er nogen der tager ansvar for retningen.”

Hvad er svært for tiden?

Anders Bjørnstrup:

”I Aalborg-afdelingen kæmper vi med at finde tilstrækkeligt med kompetente medarbejdere. Vi har stadig to ledige stillinger, hvor vi ikke har fundet de rette kandidater endnu. Så rekrutteringsdelen er svær lige for tiden, og i værste fald bremser den vores vækst. Vi bruger meget tid på at finde dygtige medarbejdere til teamet.”

Mads Gustafsen:

”At holde et konstant fokus på at udvikle os og ikke gå i stå – og samtidig sikre stabil drift på de eksisterende ydelser, processer og metoder, som vi er helt trygge ved. Vi har en indædt skræk for hverdagen og hamsterhjulet – vel vidende at genbrug kan være en vej til lønsom forretning, bliver det også hurtigt dødssygt at lave det samme igen og igen. Vi skal hele tiden flytte os, så vi udvikles som mennesker og som virksomhed.

Morten Hershøj:

”Jeg synes ikke, branchens ambitioner helt står mål med den massive forbrugeradfærdsændring, vi ser lige uden for vores hoveddør. Branchens løsning er så at opfinde et eller andet nyt moderne begreb. Men indholdet er det samme. Det er sgu lidt svært at se på …”

Og et godt råd – helt overordnet …

Morten Hershøj:

“Hvis du bare har en lille bitte flig af lyst til at starte dit eget, så skal du gøre det uden at tøve. Du møder helt sikkert udfordringer undervejs, men de overstråler aldrig glæden ved at være selvstændig.”

Anders Bjørnstrup:

“Vær tro mod din strategi og din mavefornemmelse. Begge dele i samspil holder dig på sporet.”

Mads Gustafsen:

“Kommunikér proaktivt med alle. Alfa omega, når man leder kreative, selvstændige mennesker, er transparens, åbenhed, åbne døre og åben dialog. Hvis der er ikke fuld gennemsigtighed og dialog med kunder og medarbejdere, bliver dialogen præget af mistillid – og det er aldrig godt.”