Sådan kan man kommunikere til en usynlig målgruppe

FiG

Konstellation skulle hjælpe Røde Kors i kontakt med folk, der hverken kan dansk, læser annoncer ser tv eller bruger sociale medier.

Ikke alle grupper i samfundet er lige lette at få kontakt med gennem kommunikation, men Konstellation blev nok udstyret med en opgave at skabe dialog med en af de sværeste:

Udokumenterede migranter, som de kaldes.

Der er tale om folk, som intet sygesikringspapir har eller papirer som sådan og som hverken læser annoncer, ser tv, bruger Facebook eller eller taler sproget, for den sags skyld.

At man overhovedet skulle have fat i dem, skyldtes, at Røde Kors har åbnet en ny sundhedsklinik for de udokumenterede migranter.

“Vi synes at sundhedsklinikkerne, politik til side, var et meget sympatisk projekt fra Røde Kors. Uagtet sygesikringskort skal folk jo have hjælp. Og så var det jo også en spændende udfordring, kommunikativt,” siger Thomas Pries, kreativ direktør og partner hos Konstellation.

Migranterne taler godt nok ikke dansk men dog mange andre sprog – dog fortrinsvis rumænsk, polsk og arabisk. Et andet fællestræk er deres typiske levebrød: nemlig pantsamling.

“Som menneske afkoder vi jo typisk kun den del af byrummet, vi forventer at forstå, så plakater og lignende synes at være udelukket. Efter et stykke tid fandt vi dog et fælles fikspunkt: Pantsamlernes øjne fæstnede sig, naturligt nok, ét sted hver gang: Ved pantmærkerne. Derfor var dåserne det oplagte sted at kommunikere”, siger det kreative team, Benjamin Bang og Morten Grubak.

Den konkrete løsning blev stickers med information, placeret omkring selve pantmærkerne, hvorefter dåserne blev spredt over byen af frivillige, på forskellige pantsamlerhotspots, som en alternativ direct mail. Her fandt migranterne information på deres sprog (rumænsk, polsk, arabisk og engelsk) og en 1919 tekstservice med yderligere info om åbningstider og adresse.