Samt Verdens ypperligste kampagne

Peter Engholm
25@mail.dk

Jay-Z’s selvbiografi blev promoveret i virvar af medier, heraf flere nye, og bundet sammen af Bing. Intet overgår kunstner & søgemaskine i integration og nyskabelse. Men en svensker er tæt på.

Når det kan være værd at lytte lidt til juryen i Cannes-kategorien Titanium & Integrated, så skyldes det ikke (kun), at halvdelen af medlemmerne har global eller worldwide knyttet til deres titel, men også at Titanium hylder det arbejde, der udstikker branchens vej videre frem, og som viser mulighederne – og at Integrated fremhæver evnen til at få bredt et budskab sømløst og effektivt ud over flere kanaler.

Derfor er det let at fremhæve Verdens Ypperligste Kampagne, da Decode Jay-Z With Bing ikke alene fik den ene af blot tre Titanium Løver, men også modtog en Grand Prix i Integrated.

Der er to kunder, og en dobbelt-sidet opgave: At promovere rapperen Jay-Z’s selvbiografi og at slå på tromme for Microsofts søgemaskine Bing.

“Integreret er at skabe kreativitet i nye medier, men her blev der skabt nye medier, hvad enten det var bunden af poolen i Delano South Beach, Florida, eller inde i en Gucci-jakke. Hver side i biografien havde sit medie – spredt over 1000vis af km2 – og det hele var vævet sammen over en måned ved hjælp af Bing,” sagde Bob Scarpelli, formanden for både juyren og DDB Worldwide.

“Vi binger ikke noget, vi googler. Så det var et strålende trick at lave en user-demo, og ikke en reklame. Bing påduttede os ikke et “vi er fede”, men gav os noget, vi kunne opleve og udforske – og dét udløste et “det er fedt!”, sagde Fernanda Romano, global kreativ direktør for Digital & Experiental, Euro RSCG.

I modsætning til Integrated blev der ikke uddelt Grand Prix i Titanium. Det skal der, ifølge Cannes-oplægget, heller ikke nødvendigvis – og i stedet blev der som nævnt uddelt tre Titanium Løver (ingen guld, sølv og bronze i denne kategori).

Ud over Bing/Jay-Z var der Titanium til Sverige – VW og DDB Stockholm – for The Speed Camera Lottery, der er en videreførelse af sidste års Fun Theory.

Samme ære tilfaldt også de rumænske Grand Prix-støvsugere Kandia Dulce og BV McCann Erickson Bukarest for American Rom – en chokoladebar, der var pakket ind i det rumænske flag, men som skiftede til Stars And Stripes, fordi de unge jo tydelig foretrak cool US-brands. Det udløste først et ramaskrig, siden en “det var en spøg” fra Kandia – samt et salgs-comeback af dimensioner.

“Det er forandringernes tid, og de tre Titanium-vindere demonstrerer hver sin nye retning inden for kreativitet. Der er ikke alt det nye i ét, så derfor uddeler vi ingen Grand Prix. The Speed Camery Lottery påvirker liv, idet den formår at få nedsat farten. Et imponerende resultat. Rom er nok den mest klassiske reklamekampagne, men udviser samtidig også det største mod. Kunden tager en stor, stor risiko, for man kunne have dræbt produktet,” sagde Bob Scarpelli.

American Rom fik også en Guldløve i Integrated – det samme gjorde Old Spices “The Man Your Man Could Smell Like” og Nikes “Write The Future”.

I år var der indsendt fire danske arbejder til Titanium & Integrated. Og ved at sammenstykke juryens suk og gode råd kan man give disse fif videre til indsenderne i næste år Titanium & Integrated:

* Glem blogs, Facebook og Twitter. Hvis du laver noget, der er fedt, så bliver det uvægerligt omtalt på blogs, Facebook og Twitter – sådan er det bare i dag, så der er ingen grund til at nævne det.

* Vær kreativ – også i din præsentation. Likes og tweets er bare tal, der ikke siger så meget, og som gør juryen blind. Vil du virkelig være fornyende, så fortæl, hvad din indsats gjorde for kunden.

* Keep It Short Stupid. Juryen så i år 480 case-videoer, der har ét til fælles: De er for lange. Titanium & Integrated koster små 1.200 euro at sende ind til, men det bør være 9.000 kr. pr. 30 sek. lød forslaget fra juryen.