SBS: Hvor er bureauernes kreativitet?

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Tidens tegn hedder at tænke anderledes og søge nye veje til forbrugerne end de traditionelle indrykninger. Men hos tv-selskabet SBS savner man kreativ lyst hos bureauerne til at udnytte mulighederne.

“Jamen han vil jo bare sælge nogle tv-reklamer”.

Sådan vil mange sikkert reagere over for SBS Tv’s salgschef, Mikal Haapanen, når han siger, han gerne vil udfordre bureauerne til at tænke mere kreativt i forhold til anvendelsen af tv.

Og det er da helt sikkert også rigtigt, at det er hans mission. Men der er den relevans i hans udfordring, at tidens mantra handler om at tænke bredere og mere på tværs frem for en traditionel indrykning af annoncer, og det er lige netop det, han gerne vil have bureauerne til at gøre.

Mikal Haapanen er nemlig salgschef for alle de aktiviteter, der ligger uden for det normale reklamesalg i SBS.

Engang hed det Non-spot – nu taler man om BrandCare. Med mere almindelige ord kan man sige, at han sidder med ansvaret for alt det, der ikke hører under det traditionelle salg.

Eksemplerne på, hvad han arbejder med er vidtfavnende.

Man kan netop nu se et eksempel på den type reklame i forbindelse med film, hvor den kendte grønne trold, Shrek kommer på skærmen med information omkring premiere på Shrek 4. Det sker ikke i blokken, men midt under programmet.

Et andet eksempel på dette så man for nylig i et afsnit af den amerikanske CSI-serie, hvor der pludselig dukkede en reklame for mobilselskabet 3 hen over toppen af skærmen.

Andre eksempler er initiativer, hvor man arbejder med at mikse SBS-kanalernes logo med programsponsorer.

Tidligere har der været en række eksempler på såkaldte miniprogrammer – som f.eks. et program om lånemuligheder, omlægning og renteudvikling sponsoreret af BRF. Det er tale om et program, men med stærke kommercielle interesser bag programmet.

Efterspørgslen efter kreative løsninger er stigende, i særdeleshed efter løsninger med crawls i programmerne og i forbindelse med kanalernes logoer. Derimod fylder miniprogrammer ikke meget på fladen i øjeblikket.

Ifølge Mikal Haapanen hænger den faldende interesse for miniprogrammer sammen med, at reklamer helst skal være del af en større kreativ pakke for at blive rigtig værdifuldt.

“Vi vil gerne være innovative og meget imødekommende over for nye ideer, der giver vores kunder mulighed til at differentiere sig mere. Det handler om at sikre en højere ROI (Return of Investment) for annoncørerne. Der er mange muligheder at arbejde med, men skal det lykkedes skal kunden være med. Derfor er det også vigtigt at såvel kunden, som kundens bureauer er interesseret i at være kreative,” siger Mikal Haapanen og fortsætter:

“Når man bevæger sig fra reklameblokken og ind i “vores hus” er vi selvfølgelig meget optaget af, hvordan det bliver oplevet af seerne. Derfor er oplevelsen af relevans meget vigtig og den kreative udvikling bliver dermed helt central, siger Mikal Haapanen, der lige nu oplever det mest er SBS TV selv som tv-station, der sammen med annoncørerne og i enkelte eksempler også sammen med andre medieselskaber, der driver udviklingen.

“Jeg så gerne se bureauerne involvere sig mere, for der er mange muligheder for at skabe spændende aktiviteter, der kan give en anderledes opmærksomhed end den traditionelle annoncering,” siger han.