Sexede reklamer huskes bedre. Men bedst ved ikke-sexede programmer

Peter Engholm
25@mail.dk

Bureaubiz har dykket ned i Journal of Sex Research og et studie fra University College London, der viser, at sex lagres godt i hukommelsen – i al fald i reklamer.

Departement of Psycology på University College London har haft fat i en funky cocktail: Sex, reklamer og franskmænd.

82 deltagere – bemeldte franskmænd i alderen 18 til 48 år – blev sat til at se enten et sexet program (to episoder af Sex and the City med udtalte “scenes of a sexual nature”, nøgenhed og sexuelt sprogbrug) eller et ikke-sexet program (to episoder af Friends). I begge tilfælde var der placeret en blok med tre sexede og tre ikke-sexede reklamer.

Herefter blev deltagernes hukommelse sat på en prøve, og det viste sig, at sexede reklamer – i spontan erindring – blev husket bedre end de ikke-sexede af slagsen. Det gælder inden for begge typer af programmer. Og begge køn – både kvinder og mænd husker sexede reklamer bedst.

Undersøgelsen, der bringes i den aktuelle udgave af Journal of Sex Research, er en 10 sider lang sag med titlen “The Effect of French Television Sexual Program Content on the Recall of Sexual and Nonsexual Advertisements”. Og den viser desuden, at det er ikke størrelsen, men placeringen, der tæller:

Deltagerne huskede i markant større grad reklamerne fra blokken i det ikke-sexede program end i det sexede program.

Undersøgelsen konkluderer således, at det ikke synes at være en god idé at placere en reklame – sexet eller ej – i en programtype med en god bid sexuelt indhold.

Nydelse hang ifølge undersøgelsen ikke sammen med erindringen af reklamer. Måske, siger folkene bag undersøgelsen (og henviser til en anden undersøgelse), hænger det sammen med, at folk er mere opmærksomme på sexede udsendelser og dermed har mindre hukommelses-overskud til reklamerne – eller at det sexede program har sat gang i tanker, og derfor har afbrudt afkodningen af reklamerne.

Forfatterne vil – i fremtidige undersøgelser – gerne bruge flere forskellige tv-serier, men erkender, at de fleste rummer noget sexuelt indhold. Serier med udtalt sexuelt indhold gennem hele episoden (som Sex and the City) eller intet sexuelt indhold overhovedet (som Friends) er sjældenheder.

Samtidig fastslår forfatterne, at der – trods interessen omkring og vigtigheden af emnet sex i reklamer – findes relativt få undersøgelser af, hvordan disse reklamer erindres. Det ligger imidlertid fast, at sex i reklamer hjælper på erindringen, men forfatterne peger på, at chok-værdien vil formindskes i takt med, at seerne bliver vant til dem.

Dén type advarsler har reklamebranchen måttet ligge øre til i årevis.