Slut med nye film i SAS’ anerkendte kampagne

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Filmene er så gode, at man ikke behøver lave nye. SAS søger en holdbar løsning på nordisk kommunikation – og det gælder også, hvordan det nordiske bureau set-up skal se ud. SAS trækker sig fra dansk fodbold.

Det er store sparetid for SAS, og selvom luftfarts-selskabets danske marketingdirektør, Christian Linnelyst, kan prale med gode ROI tal, så slipper marketing ikke fri.

“Jeg synes selvfølgelig, det er trist, at besparelserne rammer både personale og budget i marketing, når vi nu kan fremvise gode tal. Men sådan er virkeligheden, og jeg bakker helt op om initiativerne”, siger Christian Linnelyst.

Han konstaterer samtidig, at det ikke er besparelserne, der er årsagen til, at SAS har stoppet produktionen af nye film i den meget anerkendte og prisvindende kampagne, som har været brugt på det danske marked.

“Vi har hele tiden regnet med, at de fire film var det, vi havde brug for, og heldigvis har det vist sig rigtigt. Wear-out effekten er nul – for hver kampagne er effekten bedre og bedre. Så vi kan fortsætte kampagnen med de fire film i hvert fald 2010 ud, og til den tid må vi så se, hvad der sker. Om vi kan fortsætte længere, om vi skal producere nye eller om vi ender med en helt tredje løsning”, siger Christian Linnelyst.

Han fortæller videre, at SAS generelt er, hvad man kan karakterisere som i en søge- og udviklingsproces hvad angår både sin nordiske kommunikation og sit nordiske bureau.

“Vi har ikke som sådan et lead-bureau men plukker det bedste fra de mange bureauer, vi har samarbejde med i Norden. Det betyder f.eks., at vi til april vil køre en kampagne udviklet af det svenske bureau Crispin Porter + Bogusky. Den vil køre på tv i Norge og Sverige men ikke i Danmark. Her vil vi kun komme til at opleve den på print og online-delen”, siger Christian Linnelyst og fortsætter:

“Til gengæld vil Wibroe, Duckert & Partners til sommer stå bag en udsalgs-kampagne. Det er helt bevidst, at vi på denne måde prøver forskellige konstellationer af. På den måde bliver vi hele tiden klogere. Men selvfølgelig skal vi på et eller andet tidspunkt have fundet en mere holdbar løsning”.

Som eksempel på de komplikationer, man rent markedsføringsmæssigt er oppe mod, nævner Christian Linnelyst de betydelige nationale forskelle, SAS skal kommunikere hen over. F.eks. er fokus i Norge og Sverige meget på indenrigs-trafik, mens den ikke spiller en stor rolle i markedsføringen af SAS i Danmark.

Selvom de eksisterende bureauer har chancen for at knække nøden og bringe sig selv i position som nordisk lead-bureau, så er det på ingen måde givet, at SAS vil vælge mellem et af dem. Helt nye bureauer kan også komme i spil.

Christian Linnelyst mener, at SAS samlet samarbejder med 10-12 bureauer. Ud over Crispin Porter + Bogusky i Sverige og Wibroe, Duckert & Partners i Danmark gælder det f.eks. norske Dinamo. I Danmark har man også et samarbejde med Zupa – samt med RelationshusetGekko, som rent faktisk fungerer som nordisk lead på dette område.

Endelig ligger det også fast, at SAS stopper sit engagement i dansk fodbold. Divisionsforeningen vil lancere et nyt sponsorkoncept, der rummer plads til eksponeringen af flere sponsorer.

“Aftalen har hele tiden løbet til sommer 2010, og den slutter altså her for vores vedkommende. Vi har en rigtig god aftale og et godt sponsorat, men dansk fodbold er blevet meget mere værd, og prisen for sponsoratet stiger formentlig markant. I det lys har vi valgt ikke at forlænge”, fortæller Christian Linnelyst.