Der er forår i luften på Be Ons månedlige kåring af – og liste over – klodens bedste reklame-vidoer. Kys mellem fremmede, og romantisk storbyferie med undfangelse til følge.
Wren leverer med kyssene en 1’er, men Be On påpeger også filmens svagheder. Spies og Robert/Boisen tager den lave danske fødselsrate på sin kappe – og høster en 4. plads på listen.
Red Barnet i England bruger den populære 1-sek-pr-dag video-form til at gøre den forfærdelige historie om Syriens børn til en ubærligt nærværende fortælling.
Anderledes overfladisk er fortællingen om hoverboardet, der nu er virkelighed – en historie, der pirrer nysgerrigheden og fanger vores opmærksomhed, indtil det blev afsløret som fup – og det var ikke en gang en aprilsnar.
1. First Kiss by Wren
20 fremmede mødes for første gang og kysser hinanden. Resultat? 70 mio. YouTube-views på 2 uger. I denne grænseoverskridende og søde film ser vi, hvordan de kyssende håndterer deres følelser – med akavede drillerier, latter, tøven … og kys selvfølgelig. Denne 3½ min lange film sender seeren gennem en følelsesmæssig rutsjebane.
Wrens virale video med kyssende fremmede er endnu et bevis på, hvordan følelser driver social sharing. Men kan den magtfulde følelsesmæssige forbindelse til indholdet overføres til brand tilknytning og hvor mange har bemærket, at det er branded indhold? Alle de ’fremmede’ er således iført LA tøjmærket Wrens efterår 2014 tøjkollektion – og er for en god bids vedkommende modeller, skuespillere og designere. Hvorvidt dette gør reklamen til solid content marketing eller en ineffektiv måde at markedsføre tøj på, er til diskussion.
Native advertising er ofte en svær og krævende disciplin – hvorom alting er, illustrerer denne video intimiteten af det første kys perfekt. Det får os alle til kigge, gør det ikke?
- Score: 9.6
- Film maker: Tatia Pilieva
2. Most Shocking Second a Day by Save the Children
Syriens borgerkrig har været omtalt i nyhederne gennem tre år. Overskrifterne stadig er skræmmende, men konflikten kan føles langt væk. I februar måneds Top 5 fremhævede vi “Ville du give din jakke til Johannes?” af SOS Børnebyerne Norge. Nu har en anden organisation med succes brugt online video til at hjælpe med at rejse penge og opmærksomhed.
I ” Most Shocking Second a Day” bringer Red Barnet i England konflikten tættere på virkeligheden ved at lægge tryk på følelserne og skabe lynhurtig spredning online. Videoen er sammensat af korte glimt fra forskellige scener i en piges liv, som viser begivenhederne i Syrien, som var det sket i London. Ved hjælp af strukturen fra de populære et-sekund-pr.-dag-videoer viser filmen et barns verden falde fra hinanden over en periode på et år – fra fødselsdag til fødselsdag. Hendes komfortable middelklasse-eksistens fordamper, og hun ender som en hjemløs flygtning midt i krigens rædsler. Disse billeder er efterfulgt af meddelelsen “Bare fordi det ikke sker her, betyder det ikke, at det ikke finder sted.”
På blot 20 dage har denne video nået over 28 mio. visninger på YouTube. Udover øget kendskab har kampagnen også bragt donationer ind til at hjælpe børn i Syrien. I de første 15 timer, efter videoen blev uploadet online, var Red Barnet allerede mere end halvvejs mod deres $ 75.000 mål. Med begrænsede budgetter var SOS Børnebyerne og Red Barnet i stand til at bruge online video til at nå et stort publikum, og få mennesker til at tage skridtet til at hjælpe børn i Syrien.
- Score: 9.5
- Agency: Don’t Panic (UK)
3. Internet Baby by MTS
Hvordan ser fremtidens generation ud? MTS gi’r et bud. Det globale teleselskab lancerede en reklamefilm for at fremhæve deres overlegne 3G Plus datanetværk. Målrettet imod de altid-på og data-hungrende forbrugere blev filmen først delt på diverse bit-torrent sider, så brugere kunne downloade videoen, før den blev lanceret digitalt og socialt, for at skabe omtale i disse kredse først.
Manuskriptet har en sjov vinkel med en simpel antagelse om, at nutidens børn bliver fortrolige med teknologi, gadgets og internettet i en stadig lavere alder. De kan håndtere tablets, mobiltelefoner og bærbare computere ved første øjekast og uden brug af manualer – et nyt medfødt instinkt. Super-babyen i filmen googler og tager selfies i det første minut af sit liv under opsyn af de forbløffede sygeplejersker og forældre.
Se super-babyen i aktion i denne fantastiske og indsigtsfulde video, der drager paralleller til en virkelighed, der kan være tættere på, end de fleste tror.
- Score: 8.9
- Agency: Creativeland Asia
4. Do it for Denmark! by Spies
En fræk dansk video, der vil fremme storbysrejser for at hjælpe på den faldende nationale fødselsrate, skaber opmærksomhed online. På knap en uge har den nået over 4 mio. visninger på YouTube, og samtidig har opmærksomheden fra globale topmedier og fra brugere på diverse sociale platforme været udpræget.
Og hvad er der ikke at kunne lide? Videoen fra det danske rejsebureau Spies sætter på en humoristisk måde fokus på danskernes seksuelle vaner og afslører, at imens fødselstallet i Danmark er faldende, så har mange danskere haft dobbelt så meget sex på ferie. Og vi får også oplysningen om, at 10 pct. af alle danske børn er undfanget på en ferie.
Med disse resultater har Spies lanceret en meget anderledes kampagne under sloganet “Do it for Denmark”. En kampagne, hvor de tilbyder en ægløsningsrabat som incitament til at tage på en romantisk storbyferie og blive gravide. Kampagnen har skabt debat i både ind- og udland, og flere store internationale nyhedsmedier har nok engang grebet chancen for at skrive om ’verdens lykkeligste folkefærd’ og deres forhold til sex.
En strålende video: sexet, sjov, klog, pakket med videnskab og med en god sag. Mere fra denne skuffe tak.
- Score: 8.8
- Agency: Robert/Boisen & Like-minded
5. HUVr – Belief by Funny or Die
Hvis du har set filmen “Tilbage til fremtiden del II” fra 1989, så har du sikkert også tænkt, hvor vildt det ville være at have et hover-board og kunne ’flyve’ rundt i byen. Ifølge en YouTube video, der i marts måned hittede på internettet, så er ”Fremtiden nu ankommet”.
Et selskab kaldet HUVr Tech har frigivet denne video, hvor de forsikrer, at det er en “helt ægte” demonstration med berømtheder, som flyver rundt på HUVr Boards i Down Town, Los Angeles. Med en introduktion af Christopher Lloyd, den skøre videnskabsmand fra den oprindelige film, og med Tony Hawk i filmen, så har videoen de rette elementer til at blive et hit.
Men er det for godt til at være sandt? Et par dage efter lanceringen af filmen kunne en journalist fra Mashable afsløre, at en af kostumedesignerne på sættet ved et uheld havde afsløret på sit online CV, at HUVr reklamen i virkeligheden var for komedie-klanen Funny Or Die. Selv om beviset blev slettet fra internettet, groede mistilliden – Funny Or Die nægtede i starten at stå bag spøgen, men erkendte til sidst at være de store skabere af nummeret.
- Score: 8.5
- Film maker: Funny or Die
Kriterier for scoren
Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.
- Øjeblikkelig tiltrækningskraft. Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!
- Publikums fastholdelse. Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
- Storytelling. Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
- Share ability. Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
- Produktion. Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?
- Samlet kampagne. Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?