Spies: Viralt eksperiment udløste kage fra marketingchefen

Peter Engholm
25@mail.dk

Tallene er ikke imponerende for reklame-dokumentaren fra Spies med de to solenergi-testdukke, hvis man skal sammenligne med virale successer. Men i Spies er man tilfredse med resultaterne.

“Spies satser viralt”, lød det for et par uger siden i forbindelse med lanceringen af en ny film. Så kan man spørge, om 264.000 visninger på tre uger er særligt viralt – og dét spørgsmål kan Spies passende selv svare på.

Og her er holdningen, at antallet af visninger er meget tilfredsstillende – i særdeleshed fordi filmen mest af alt kan ses som et lidt skævt supplement i markedsføringsplanen, der tilmed ikke fik noget nævneværdigt skub i ryggen, i form af seeding, da det blev lanceret.

Filmen, som Spies lancerede sidst i januar, beskriver et eksperiment, hvor forskere fra DTU viser, hvor meget mere energi, man får i en vinteruge hhv. på Gran Canaria og i Solrød Strand.

Også selve videoen kan anskues som et eksperiment. Eva Lundgren, der er Marketing Manager i Spies, forklarer:

”Vi havde allerede tv-materiale klar – i form af genbrug – så dér var vi dækket ind. Men vi havde samtidig behov for at bringe vinterferien i spil, der i modsætning til sommerferien ikke er så solidt placeret i budgettet. Og da vi godt kan lide små, skæve ting, legede vi – sammen med Robert/Boisen – med ideen om to sol-robotter.” 

En idé om at lave en live-event med robotterne i hhv. Danmark og udlandet ændrede sig i retning af det videnskabelige. Og en dokumenterende fortælling om et eksperiment lagde op til mere end 30 sek. Faktisk 5 min. i den første visning, siden klippet ned til knap 3 min.

Det er en film til et dansk publikum – hvorfor engelsk speak og engelske undertekster?

”Det diskuterede vi en del, og vi valgte engelsk for at give den løft i troværdighed. Og selv om den udelukkende er tiltænkt et dansk publikum, så kan en video med engelsk tale lettere sprede sig ud over landegrænserne og give en snebolds-effekt på views,” siger Eva Lundgren.

Der var 100.000 YouTube-visninger på 4 dage, og efter tre uger: 264.000. Er det tilfredsstillende?

”Det er meget tilfredsstillende. Jeg gav kage på kontoret, da vi rundede de 100.000. Vi var bevidste om, at videoen gerne skulle klare sig selv, så vi brugte et forsvindende lille beløb på seeding,” siger Eva Lundgren.

Hun tilføjer:

”Du kan godt kalde filmen et skævt supplement – men det er ikke så skævt endda, for målt i forhold til produktionsomkostningerne er det noget af det mest fornuftige, vi har investeret i. Jeg glæder mig til at se salgsmodellerings-rapporten om nogle måneder.”

På tv kan du købe dig til målgrupper – det er sværere her, når viralen skal leve sit eget liv …

”Den garanti har vi ikke her, men uden at det er helt så videnskabeligt, kan vi se, at filmen primært er blevet set af både mænd og kvinder over 30 år – herunder også de 50-60 årige, og det er vi glade for. Dels fordi de er en interessant målgruppe, dels fordi filmen har en humor, som man lige skal skyde sig ind på,” siger Eva Lundgren.

Selv om effekten først kan ses om noget tid, fremhæver hun allerede nu et resultat:

”Vi har fået et løft på værdier. Spies-brandet rummer en række positive ting, men er også en tung arv at løfte, når det gælder eksempelvis det innovative, moderne og modige – og det er netop, hvad denne film har formået,” siger Eva Lundgren.

At filmen bygger på et ægte eksperiment, understreges bl.a. af, at en af de studerende skal bruge de to sol-/reklame-dukker til sin afhandling.

”Vi havde en robot siddende på et flysæde ned til Gran Canaria, og stewardessen var nødt til – over højtaleren – at forklare baggrunden, så folk ikke blev nervøse. Ingeniøren havde robotten liggende på sin balkon, og da han skulle foretage noget vedligeholdelse på den og stod bøjet ind over den, medførte den en klage til hotellet fra en person på en balkon højere oppe, der troede, at ingeniøren havde gang i noget sexlegetøj,” siger Eva Lundgren.