Gold rush’et på annoncemarkedet, når 38 spil-selskaber – udstyret med licens – skal gøre sig til over for danske gamblere, har hidtil koncentreret sig om sponsorsiden. Det giver anledning til både anerkendende nikken og en venligt løftet pegefinger eller to hos en bureaudirektør. For der er risiko for støj, hvis for mange går samme vej.
I sidste uge fik både FC København og FC Midtjylland en ny sponsor i form af Unibet, der er blandt de 38 selskaber med licens til at drive spil-forretning i Danmark. Betsafe er anden fodbold-sponsor, idet man både er medsponsor af Superligaen og navnesponsor i 1. division. Samtidig sonderer bl.a. AGF markedet for mulige sponsorer.
“Det er forståeligt, at spil-selskaberne tegner sponsorater, for det kan være et godt investeringsobjekt, hvis du vil gå fra ingenting til at være lynhurtigt kendt. De store klubber er mere på tv, og her rammer et sponsorat ned i målgruppen af spillere. Og med et sports-sponsorat køber de ind i folks passion,” siger Henrik Reichel Bartholdy, nordic managing director hos MEC Access, der bl.a. rådgiver virksomheder om sponsorater.
Én ting er at købe sponsoratet, noget andet er at skabe aktivering af – og involvering i – det.
“Det springende punkt bliver at se, hvad der skal ske med sponsoraterne. Nogle vil tage et ansvar og sige: “Selvfølgelig skal vi være til stede og skabe relevante aktiviteter”, andre vil blive overrasket over, hvor meget det kræver – også internt – at få et sponsorat aktiveret. For hvis man tror, at det er aktivering nok i sig selv at være på banderne, så bliver prisen pr. kontakt/involvering hurtigt høj,” siger Henrik Reichel Bartholdy.
Den kommende tid vil givetvis byde på flere sports-sponsorater fra spil-selskaberne, men forhåbentlig også på noget andet og mere.
“Vi har allerede nu set 4-5 forskellige selskaber inden for sports-sponsorater, og det kan let skabe sponsor-støj, hvis der kommer mange flere. Og fra støj er der ikke langt til irritation. Derfor kan der være flere gode grunde til at gå andre veje. Hvis det skal være sport, så er der muligheder i et nicheområde, hvor du kan blive konge. Rettighederne kan købes for en slik i forhold til fodbold, og pengene kan bruges til en genial aktivering,” siger Henrik Reichel Bartholdy.
Og skal man gå andre veje end sportens med sit sponsorat, så er der fortsat rigtig god plads.
“Helt overordnet: Danske Spil har fortsat monopol, forstået sådan at de jo giver penge til idrætten og kulturen. Så der kan være en idé for de nye spil-selskaber i at fortælle – og demonstrere – at de ikke blot er kyniske, internationale selskaber, men derimod nogle, der gerne vil bidrage til, at dansk idræt vokser,” siger Henrik Reichel Bartholdy – og uddyber:
“Sponsor-aktiviteter kan afspejle, at “vi giver noget igen” – også inden for kulturen. For Danmark er en nation af gamblere, og spille-passionen findes ikke kun i fodbold- og håndbold-klubber, men også i f.eks. folkedanserforeninger.”
Vi har set eksempelvis AGF holde igen med at forlænge med en nuværende trøje-sponsor – i forventning om et bedre tilbud blandt spil-virksomhederne. Kommer det?
“Vi har 31 selskaber med vidt forskellige budgetter, og nogle har råd til fodbold. Men det er næppe samtlige superliga-klubber, der får en betting-sponsorat – i al fald ikke til de priser, som de drømmer om,” siger Henrik Reichel Bartholdy.