Stavefejl er noget af det pinligste

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Hjaltelin, Stahl har ikke lyst til at diskutere stavefejlen i Venstres annonce. Det havde en anden bureaudirektør så i et radioprogram, der også fortalte om en anden berømt stavefejl.

I radioudsendelsen Sproglaboratoriet på DRs P1 i sidste uge blev kreativ direktør for We Love People, Dorte Zangenberg, bedt om at gennemgå en typisk proces fra en annonce produceres til den lander i avisen for at finde ud af, hvordan en stavefejl i en annonce kan ske.

Årsagen var den meget omtalte stavefejl “vælfærd” i en Venstre-annonce. Det er Hjaltelin, Stahl & Co., der har lavet annoncen for Venstre, men de ønskede ikke at medvirke i radioudsendelsen.

De holdt også lav profil, da fejlen blev opdaget og lod Venstres politiske ordfører kommentere fejlen.

Dorte Zangenberg anslår, at der minimum har været 5-7 personer inden over en annonce inden den endeligt godkendes.

I processen med en annonce er der en tekstforfatter, en art director, en dtp’er og en projektleder. Og hos kunden vil der også typisk være flere, der ser annoncen, siger Dorte Zangenberg til Sproglaboratoriet.

Men det er ikke det samme som, at alle, der har set ordet “vælfærd” ved at det er en stavefejl, eller tænker, at den skal rettes.

Dorte Zangenberg fortæller, at de yngre generationer ikke tager det så alvorligt. Enten fordi de ikke synes, det er så vigtigt eller fordi de ikke har lært at stave eller fordi de lever i den digitale verden, hvor det jo bare kan rettes igen.

Den kreative direktør er ret sikker på, at det ikke er med vilje, at stavefejlen er lavet, som det ellers er indikeret fra flere sider.

“Det er noget af det pinligste, der kan ske og det er alt for farligt at lave sådan en fejl med vilje,” siger hun og fortsætter:

“Det er vores statsminister, som taler til den danske befolkning før et usædvanligt vigtigt valg. Han og hans kollegaer har gjort sig umage med at vise, at de gerne vil fortsætte efter valget, så jeg synes det må være så ubehageligt for ham og for Venstre at se sig selv gengivet med en stavefejl, når han skal virke troværdig og klog og een vi stoler på kan føre landet videre. Det er virkelig en trist fejl, jeg ville nødigt selv have lavet den eller været med til det.”

Radioprogrammet slutter af med en anden berømt politisk stavefejl. En fra den amerikanske vicepræsident Dan Quayle, der i 1992 for åben skærm blev fanget i en stavefejl på stående fod.

Som optakt til det amerikanske præsidentvalg, legede vicepræsidenten skolelærer i en 6. klasse med fuld pressebevågenhed.

Dan Quayle beder en 12-årig elev om at gå op til tavlen og stave til “potato”. Drengen skriver ordet korrekt, og går ned på sin plads. Men Dan Quale kalder ham tilbage og siger, at der mangler et “e” i enden af ordet. Drengen går tilbage og skriver bogstavet “e” på tavlen, men får oprejsning, da han efterfølgende i et David Letterman-show, fortæller, at præsidenten vist skal læse lidt mere på lektien.

Vicepræsident Dan Quayle og præsident George Bush tabte valget – uden sammenligning i øvrigt.