Briller kan give karakter og et intellektuelt snit – de kan være træls i regnvejr, men der bliver i det mindste ikke set ned på dig, hvis du går med briller.
Eller hvad? I mange mange udviklingslande er det nemlig forbundet med skam at bære briller. Dårligt syn er ofte lig med dårlig skolegang, fordi briller – der ellers enkelt kunne løse problemet – ikke er socialt accepteret. I sidste ende får denne holdning flere unge til at droppe deres uddannelse – for at gennemføre kræver det et korrigeret syn, men de vil ikke bære briller.
Den problematik vil en gruppe MBA-studerende fra bl.a. Aarhus Universitet, Business and Social Sciences nu ændre på. Gruppen står bag en forretningsplan, der har begejstret Financial Times så meget, at den er blevet udvalgt til finalen i ’Financial Times MBA Challenge’.
5 af de studerende i 7-mandsgruppen er nuværende eller tidligere studerende fra Aarhus Universitet, og ”Aarhus-gruppen” skal i finalen kæmpe mod fem andre teams fra hele verden om at udtænke den bedste forretningsplan til at markedsføre briller til børn og unge i udviklingslande – og til at nedbryde kulturbarriererne mod briller.
Gruppen, der kalder sig RiteSight, har valgt at fokusere på Nordøstindien i deres forretningsplan. Og i kampen for at ændre indernes holdning til briller, har gruppen valgt at fokusere på et særligt computerspil, der kræver, at alle deltagere bærer briller.
”Indien har et kastesystem, og det eneste tidspunkt, hvor inderne ikke tænker på deres sociale rang, er, når de spiller spil. Et spil kan bringe folk sammen og skabe et rum, hvor fordommene kan nedbrydes,” siger Rajiv Vaid Basaiawmoit, der er talsmand for gruppen.
Til de skoler, der ikke har adgang til computere, vil gruppen udvikle et lignende brætspil. Målet er, at de særlige briller, som er nødvendige for at spille, skal være med til at øge spillernes sympati for brillebærere.
Foruden de særlige spil har gruppen fået hjælp af den prisvindende, canadiske designer Ramak Radmard, der står bag et bredt udvalg af specialdesignede briller.
Og endelig skal briller uden styrke gøres moderne og fungere som en slags venindearmbånd, hvor både folk med og uden synshandicap bærer briller.