Succes eller fiasko: JBS’ cubanske piger

Peter Engholm
25@mail.dk

PR-succesen er udtalt, men er 240.000 visninger på YouTube godt eller dårligt, når nu vi bliver taget med på en tur til undertøjsfabrikken?

JBS’ film, It’s hard to improve perfect, fejrer i disse dage 1 måneds fødselsdag. Men er den så lykkedes? Det kan diskuteres – og afhænger af hvilke faktorer, man kigger på. I nogle tilfælde er den lykkedes godt – i andre – som f.eks. den virale effekt – ser resultaterne mere nuancerede ud.

Det ligger ligefor at slå fast, at filmen med de cubanske modeller, der tilvirker (og tester) tøjet fra bunden af, på PR-siden har været en klar succes – i hvert fald på det danske marked med en medieomtale der kulminerede med tv-indslag på DR1 og TV2. Go’Aften Danmark og Go’morgen Danmark nøjedes ikke med at debattere filmen, men viste den i sin fulde længde.

Der er adskillige eksempler på kampagner, der direkte har søgt forargelsen – og med succes, fordi medierne har bidt på limpinden og viderebragt de forventelige reaktioner fra berørte organisationer.

Det er imidlertid ikke tilfældet her, fortæller Jesper Frydensberg, marketingkoordinator i JBS.

“Jeg har været med i hele processen, og der har ikke én gang været tale om at bruge PR på den måde. Det har ikke været tænkt ind – filmen skulle derimod ud og leve sit eget liv. Der var blæst i den første uge, og generelt er det gået fint – også i forhold til den forrige kampagne med sygeplejerskerne, som vi valgte at tage ned,” siger Jesper Frydensberg.

Mere stilfærdigt er det gået på YouTube, hvor det er blevet til ca. 240.000 visninger på fire uger.

Som Claus Moseholm fra GoViral forklarede i går, så kan YouTube-tal først og fremmest bruges til at afdække en films virale potentiale. Noget tyder på, at det er lettere at mobilisere harme i medierne over den flot producerede film med de eksotiske kvinder end at få den til at rejse viralt fra mand til mand.

240.000 visninger på YouTube er ikke overvældende i forhold til et nordeuropæisk marked, og JBS’ allerførste viralfilm blev da også vist 15 mio. gange. Jesper Frydensberg pointerede dog tidligere på måneden over for Bureaubiz, at 100.000 visninger godt kan være en succes – og i dét lys klarer filmen, som et hold på syv personer tog til Cuba for at skyde, sig pænt.

“Selvfølgelig vil man altid gerne have mere, men det har oversteget vores forventninger, og i alt er filmen foreløbig blevet vist over en halv million gange på nettet. Seedningen har skubbet det godt i gang,” siger Jesper Frydensberg.

Han oplyser, at man har også har gjort en indsats i Norge og Sverige, men her har det vist sig sværere at bryde igennem:

“Her er filmen ikke blevet vist i direkte landsdækkende tv til en mio. seere. Og deroppe har vi ikke samme høje kendskabsgrad som herhjemme, så der er ikke tilsvarende mange, der lige skal se, hvad vi nu har fundet på,” siger Jesper Frydensberg.

På Facebook går det mere … eksklusivt for sig. Et af de seneste opslag på JBS’ Facebook-side, hvis blikfang prydes af en bikiniklædt, bomulds-rivende kvinde fra filmen, konstaterer “Yeah, I am 1000!!” – og siden er der i skrivende stund kommet 7 ekstra fans til.

Hvad angår tv, så er det er stadig ikke besluttet, om filmen – i en forkortet version – skal på. I første omgang kan man slutte modsætningsvist: Den skal helt sikkert ikke på op mod jul – eller i år, for den sags skyld.

Og samlet set – på baggrund af visningerne på nettet og eksponeringen i medierne – hvor på skalaen ligger marketingkoordinatoren så?

“Jeg er godt tilfreds.”

Ikke jublende lykkelig?

“Rolig nu – man er vel jyde,” siger Jesper Frydensberg.