Selv om bureauet hverken er død eller borte, er svenske web-profiler i gang med at skrive nekrologen over Farfar. Årsagen skal ses i, at Matias Palm-Jensen som den sidste af bureauets grundlæggere har vendt bureauet ryggen.
Det kan umiddelbart virke respektløst at tale om et eksisterende bureau, som om det allerede er borte, men det er netop respekt, der omgæder Farfar. Det har om nogen “domineret den digitale scene de seneste mange år,” som Dagens Media konstaterer i dag.
Farfars exceptionelle fremgang har inspireret og modnet hele den svenske web-branche, og med den voldsomme åreladning forsvinder noget af den konstruktive konkurrence mellem de digitale bureauer. Opmærksomheden omkring Farfar skyldtes ikke kun kreativiteten, men også tilgangen til forandring, som det understreges.
En stor del af den respekt, der omgærder Farfar, tillægges netop Matias Palm-Jensen. Den 50-årige kreative sværvægter – der er uddannet jurist, og som tilskriver sit efternavn en dansk farfar – har været juryformand i Cannes – og på dansk grund også ved Danish Internet Award. Her tilbragte jeg en dag sammen med ham, og trivelige mand fremstod rasende kompetent og yderst sympatisk – tilsat et boblende entertainer-gen.
Måske skyldtes den udadvendte adfærd, at han var på udebane, for her trives han ganske åbenlyst. En af nekrologskriverne om Farfar husker, at Palm-Jensen på et tidspunkt sagde, at man bliver aldrig profet i sit hjemland. Og sandt er det, at Farfar har været internationalt påskønnet i form af et regulær prisregn, og at bureauet – trods de pæne ord fra de hjemlige konkurrenter – har betydet mere for den digitale udvikling i Sverige, end hvad mange tror.
Den internationale respekt for Matias Palm-Jensen understreges af, at amerikanske AdAge bringer en større artikel om hans afgang. AdAge fortæller, med Palm-Jensens venner som kilder, at afgangen fra Farfar har planlagt gennem det seneste år, og at han overvejer at forlade branchen helt for en tid – med mindre han finder en spændende mulighed, måske i New York. Den sidste mulighed bliver afvist i svenske medier som usandsynlig.
I det næste halve år vil det være så-som-så med Matias Palm-Jensens faglige udadvendthed, for en konkurrenceklausul placerer ham i en slags karantæne. I mellemtiden forsøger chefen for Aegis i Sverige, der siden 2005 har ejet Farfar som et Isobar-selskab, at holde sammen på resterne af bureauet, heriblandt storkunden Nokia.
Men det hører med til historien, at flere af de godt 10 medarbejdere, der har forladt Farfar, ikke peger på Matias Palm-Jensens farvel som primære årsag til, at de selv forlader bureauet. Det sker derimod i protest mod Isobar-ejerskabet, som afhopperne – koncentreret om netop Nokia – mener har modarbejdet Farfar i sin ekspansion.
Farfar skulle angiveligt have åbnet kontor først London, siden New York – ingen af delene passer, siger Mårten Forslund, der var Farfars kundeansvarlige for Nokia
“Det er problemet, når netværk tager lokale bureauer ud i verden. Farfar i London var til sidst bare os i Nokia-arbejdsgruppen – og vi boede på hotel. I New York havde jeg visum, lejlighed og et job, men der fandtes ikke ét bureau i Nordamerika, som ville have Farfar dér. Vi ville gerne vinde nye kunder til netværket, som vi havde gjort det med Nokia, men det bragte os i konkurrence med de andre Isobar-bureauer”, siger Mårten Forslund til Dagens Media.