Tal kan snyde: Zlatan-film kan måle sig med Epic Split

Peter Engholm
25@mail.dk

Tallene taler for, at Van Damme og Epic Split er en langt større succes en den nye Zlatan-film for FNs fødevareprogram. Men det er kun indtil man dykker mere ned i tallene.

Hvordan måles en viral succes? Ved at se på en række platforme i stedet for én, lyder det mundrette svar – omend det umiddelbart gør det lidt mudret.

I søndags lancerede FN’s World Food Programme, i samarbejde med en lille håndfuld nordiske bureauer, kampagnen 805 Million Names. Det er et rendyrket pro bono-projekt, og Be On er med som global medie partner.

”Flere end 805 mio. mænd, kvinder og børn sulter hver dag, og for første gang nogensinde er der nok mad i verden til, at alle kan blive mætte – desværre er maden ikke lige fordelt. Målet er at skabe global opmærksomhed om dette problem, og vi er stolte over at kunne bidrage,” siger Thor Otar Nielsen, nordisk kampagne- og medieansvarlig hos Be On, om baggrunden for at deltage.

I filmen blotter Zlatan Ibrahimovic – efter sin scoring til 1-0 i weekendens kamp mod Caen – sin overkrop med 50 navne som symbol på sulten, og den blev på tre dage vist godt 3,5 mio. gange på WFP’s YouTube-kanal.

Det er en slat, men ikke mange i forhold til The Epic Split (begge film har i øvrigt Forsman & Bodenfors som bureau), der på samme tidspunkt i sit kampagneforløb havde næsten 30 mio. views på YouTube.

”Det er et udtryk for et fragmenteret medielandskab – medier og platforme isolerer sig mere og mere, de bygger egne videomiljøer, hvor de kan skabe en konsekvent brugeroplevelse. WFP-kampagnen er et godt eksempel på denne udvikling og på, hvad der kræves, hvis man har virale målsætninger,” siger Thor Otar Nielsen.

Kammpagnen har således nået mere end 13 mio. video-visninger på tværs af Facebook, YouTube og tredjepart-platforme. Heller ikke nok til umiddelbart at tåle en direkte sammenligning med The Epic Split – men Be On er nu ikke i tvivl:

”Hvis vi tager et øjebliksbillede og sammenligner 805 Million Names med The Epic Split, så ser vi en slående lighed på mediedækningen og aktiviteten på de sociale medier. Med mere end 1,7 millioner social actions – altså likes, shares og tweets – efter kun 4 dage og tæt på 3.000 artikler står vi altså med en kampagne, som faktisk spiller lige op med en af de bedst performende online video kampagner nogensinde,” siger Thor Otar Nielsen.

Han tilføjer:

”Det er måske ingen overraskelse, at man ikke kan nøjes med at kigge på en enkelt platform for at finde svar på, om noget er viralt eller ej – svaret findes der, hvor man formår at integrere og måle relevante platforme i et økosystem, hvor man når brugeren, der hvor vedkommende er – og levere den bedste brugeroplevelse, naturligvis – således at resultatet ikke står og falder med én platform.”