Af Peter Engholm, journalist

Mr. Goodvertising sidder i juryen i den stærke verdensmålskategori, der fokuserer på at løse klodens problemer. Her er tendenserne samt en lille håndfuld råd til danske brands og bureauer.

Det kan næsten ikke være bedre: En kategori, der hylder brands og bureauers kreative bidrag til at løse verdens problemer. Og der er nok at tage fat på, for FN har med sine verdensmål (SDG, Sustainable Development Goals) leveret et katalog med 17 områder.

Thomas Kolster, manden bag Goodvertising, har siddet i The Sustainable Development Goals Lions Jury sammen med bl.a. David Droga, Droga5, og Per Pedersen, Grey. Og han er glad på et personligt plan:

“Kategorien rummer essensen af den professionelle rejse, jeg har været på de seneste ti år. Jeg har opfordret Cannes-organisationen til at oprette den, så til min glæde over at være jurymedlem kan føjes glæden over selve kategorien.”

Den hårdeste brief
SDG-kategorien rummer den sandsynligvis hårdeste brief i Cannes: Ultimativt at skabe en bedre verden.

“Det er en kæmpe mulighed for at finde og skabe relevans. Samtidig åbner SDG for samarbejde mellem sektorer, for verdensmålene er en platform med et globalt sprog for de nødvendige forandringer, vi må foretage os. Og det er branchens mulighed for at komme ud af produktfælden – og diskutere løsninger,” siger Thomas Kolster.

Om tendenserne i kategorien lyder konklusionen:

“Håndværket er godt. Kreativiteten, produktionen og eksekveringen er bestemt på et højt niveau, og der er en ekstrem bredde i kategorien – hvilket er forståeligt, for det er et nyt produkt og en ny skole. Og blandt indsenderne ses både brands, bureauer og enkeltindivider.”

Fokusér på løsninger og frygt ikke alvoren
Afsættet er enestående, og eksekveringerne er solide, men ikke alt er godt:

“Jeg er lidt skizofren: På den ene side vil jeg gerne belønne enhver, der arbejder for en bedre klode, på den anden side er min tålmodighed ikke stor. Vi er til VM, og derfor skal arbejdet være ekstraordinært godt. Og når man nu ved, hvor ambitiøse virksomhederne er på SDG-niveau, så skuffer det mig lidt at se så mange eksempler på en stort spring mellem kreativitet og impact,” siger Thomas Kolster.

Han uddyber:

“Jeg er stærkt fokuseret på løsnings-delen, så casen skal klart vise den forskel, den gør. Og det må meget gerne være skalérbart. Jeg savner – over en bred kam – alvoren og evnen til at dykke dybere ned. Forretningsdelen bør få mere plads, når nu det hverken er burgere eller biler, vi sælger. Vi bevæger os hastigt fra niche til forretningsdriver, for de bæredygtige brands vokser 5-6 gange hurtigere end konventionelle brands. Og aktørerne skal rapportere deres resultater.”

Fire råd til danske brands og bureauer
Thomas Kolster har disse råd til danske bureauer og brands, der gerne vil gøre sig gældende i SDG-kategorien i Cannes Lions:

 1. Casevideoen. Det er en klassiker, men den gælder stadig: Husk at ha’ håndværket i orden og indsend en skarp casevideo. Den er historiefortælling i sig selv, og nej: Selv det er en bæredygtighedskategorien, så behøver den ikke at være i sort-hvid.
 2. Kør pointen frem. Gem den ikke væk. Fang folks interesse med det samme.
 3. Kvantificér. Forklar den forskel, du gør. Omsæt det til målelige størrelser.
 4. Målgruppen. Endnu en klassiker, men stadig relevant: For taler du til dem, der allerede er omvendt, eller til nogle, der måske er bevidst, men ikke har handlet endnu? SDG-kommunikation rummer også et element af forbrugeruddannelse.

Interesseret i mere indhold som dette? Skriv dig op til vores nyhedsbrev her.

Opgradér til BureaubizPro og bring dig og dine kollegaer i front med vigtig viden om bureaubranchen.

Kom på forkant med vigtig viden om bureau- og marketingbranchen. 

Med Bureaubiz Pro får du:

 • Regnskabsrapporten og/eller Konkurrenceanalysen digitalt 
 • Fuld adgang til Bureaubiz.dk
 • BureauNyt
 • PersonNyt
 • Bureaubattle
 • Bureaukalenderen
 • Brancheanalyser
 • Udbudsvagten
Køb nu

Kommentarer