Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Venner og ligesindede mister troværdighed, topchefer vinder frem. Tillidsanalyse kan ses som advarsel mod at drosle ned på sin brandstyring til fordel for sociale medier.

Ambassadør-filosofien er velkendt – og aller bedst vil det være, hvis man kan få familie og venner til at anbefale et produkt.

Nu har vi så fået en verden, hvor venner og ligesindede kommunikerer mere end nogen sinde gennem sociale medier, og så er det jo en besnærende tanke at forsøge at få sine budskaber ud der igennem.

Faktisk taler man i nogen tilfælde om, at forbrugerne overtager magten over brandingen.

Blogging er et af elementerne, og her oplever man firmaer som Bloggerwave spekulere i at kommercialisere dette medie. Paraderne er sænket hos forbrugerne, når de læser blogs, som firmaet selv noterer.

Men at kommercialisere sociale medier rummer en iboende konflikt i forhold til troværdigheden i de råd man kan hente herigennem.

Om det er årsagen til, at tilliden til venner og ligesindede nu viser en faldende tendens, skal være usagt.

Men under alle omstændigheder konstaterer Edelman i sit Trust Barometer 2010, at tilliden til “venner og ligesindede” er faldet. Endda ganske markant.

25 pct. i analysen tilkendegiver, at de ser venner og ligesindede som troværdige kilder til information om virksomheder. I 2008 var det 45 pct.

Folk har brug for at se budskaber forskellige steder fra forskellige mennesker. Det betyder eksperter så vel som ligesindede eller virksomheds ansatte. Det er en mere skeptisk tid. Hvis virksomheder søger ligesindet-til-ligesindet marketing som en pil på skiven, så er det ok – men de er nødt til at forstå, at det ikke er en single-kur. Den er kun et enkelt element i løsningen.

For virksomhedernes topchefer rummer analysen godt nyt. Tilliden til dem er vokset. Fra 17 pct. i 2009 til 26 pct. i år. Det er dog stadig et lavt niveau, så der er fortsat plads til forbedringer.

Analysen har fået kommentatoren Jonathan Salem Baskin til på AdAge at stille spørgsmålet, om man risikerer at erstatte gammeldags og kvalfuld kommerciel marketing med nymodens irrelevant vrøvl, hvis man flytter sit budget over på social-media kampagner.

Han mener, analysen bør bekymre de mange firmaer, der overvejer at flytte tv-penge over til sociale medier.

Læs hans kommentar her

Kommentarer

 1. Skønt at BureauBiz tager Edelmans årlige analyse op. Der er blevet skrevet meget om disse nye tal og det er bestemt vigtigt at være kritisk overfor bølgen af social media initiativer og muligheder, som popper op.

  Når det er sagt, så er der 2 ting som man skal have in mente når man læser Edelmans analyse.

  1. At topcheferne har fået et bedre mere tillid, er nok mere et tegn på at de virkelig har klokket i det det sidste år og nu har fokuseret på nogle mere menneskelige værdier, som falder mere i forbrugerens smag. Hele Bank verdenens knæfald er et godt eksempel på dette.

  2. Selvfølgelig er social media marketing ikke en “single-kur”. Tror man det, så læs Seth Godin’s Meatball Sunday.
  At der er sket et dyk i vore tillid til venner og peers er for mig ganske logisk, efter som at der er kommet mange flere venner i dit netværk. Jeg ved godt at min kusine på 14 ikke er ekspert på gourmet restauranter, så derfor er jeg mere kritisk over for hendes råd på netop det område 🙂 Vi er blevet bedre til at forholde os kritisk og stoler helt sikkert mere på venner/peers med ægte viden på et område.

  Derfor er social media blevet mere komplekst, da det nu i endnu højere grad handler om at connecte med influencers og ikke blot få folk til ukritisk at videresende dit budskab til sit netværk.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club