Måske er det en universel øvelse, at når nogen bliver for store, så skal de pilles ned.
I Danmark vil nogen kalde det jantelov, men det er næppe kun i Danmark den slags foregår.
Under alle omstændigheder har den seneste uge budt på flere eksempler på, at superbrandet Apple udsættes for et tiltagende kritisk spotlight.
Helt aktuelt omtaler Børsen i dag en analyse af pressedækningen af Iphone 4 og konstaterer, at pressen udgør en velsmurt pr-maskine for Apple.
Teleanalytikeren John Strand mener ligefrem, at pressen har sat sin troværdighed over styr.
I week-enden kunne man se samme emne taget op i Presselogen på TV 2 News, hvor fire redaktører mente, at der er behov for en øget kritisk tilgang til Apple – og at den også så småt er på vej.
Berlingske-skribenten Poul Høi havde da også kort forinden forholdt sig noget kritisk til lanceringen af Iphone 4, idet han konstaterede den gamle sandhed om, at jo flere superlativer man bruger, des mindre nyt er der at fortælle. Og Steve Jobs brugte mange superlativer ved lanceringen af Iphone 4.
En ting er dog pressedækningen. Er produktet i orden og stærkt, således at brandet holder hvad det lover, så skal det nok overleve en mere kritisk pressetilgang.
En anden er, at Apple kan løbe ind i helt andre og mere alvorlige problemer, der mere direkte vedrører produktet.
Det kom også frem i Presselogen, hvor redaktørerne beklagede sig over den stramme styring fra Apple’s side af de såkaldte Apps.
De skal godkendes af Apple, der har markante holdninger til, hvad man vil acceptere. Og desuden kan det tage tid, kunne Berlingske-chef Lisbeth Knudsen fortælle. På Berlingske havde man en ide til en VM app men kæmpede med at få den godkendt, før VM gik i gang.
Det ligner en lukkethed i en verden der prædiker åbenhed, men så enkelt kan man ikke se det, siger adm. dir. Bjørn Stene fra Mensch. Han finder Apple’s styring ok.
“Man skal passe på med at ryge i en grøft, hvor man prædiker grænseløs åbenhed. Hvis jeg køber en BMW, får jeg heller ikke lov til at ændre designet. Det er helt naturligt, at et brand vil have en vis kontrol med, hvad der sker med brandet. Ellers risikerer man jo at ødelægge det,” siger Bjørn Stene og fortsætter:
“Apple giver i princippet software-udviklingen fri. Men skal man have en app ind på platformen og den globale distribution, det giver adgang til, så skal man ind over Apple, og de har selvfølgelig holdninger til, hvad de vil acceptere. Til gengæld kan der også være store fordele, når man har udviklet en app og fået den ind på platformen.”
Bjørn Stene medgiver dog, at styringen kan rumme problemer, og at Apple på nogle områder agerer på en måde, der kan varsle problemer. Et eksempel er problemerne omkring flash på Iphonen.
“Den understøtter ikke flash, og det kan give problemer med at komme ind på alle hjemmesider fra min telefon. Dette er ikke noget, Apple behøver at kontrollere – faktisk er det forkert, hvis de forsøger at kontrollere det. Telefonen er blevet en computer, og så skal jeg selvfølgelig også kunne gå uhindret på nettet,” siger Bjørn Stene og fortsætter:
“Det er en klassiker, når man bliver så store som Apple, at man risikerer at glemme, hvor man kom fra. Hvis Apple’s selvforståelse bliver til arrogance, så vil man få problemer.”
Men hvordan har han det som reklamemand med et superbrand, der er bygget op uden nævneværdig brug af reklamebureauer?
“Det er befriende. Groft sagt kan man sige, at reklame er et produkt af, at alle har kopieret hinanden og der ikke er meget nyt at sige om produkterne. Jeg synes det er fantastisk, at se produkter, der bygger på den gode ide og et stærkt design. Man skal ikke glemme, at design er lige så meget kommunikation, og i tilfældet Apple mener jeg, at designet og det stramme koncept er en væsentlig faktor i succesen,” siger Bjørn Stene.