Travlt år kostede på bundlinjen hos eTypes

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

eTypes har oprettet et digitalt bureau med afdeling i Vietnam og investeret kraftigt i sin lille nicheforretning, Playtype. Det har kostet ressourcer.

Et travlt år indebærer normalt gode tal i regnskabet på et bureau. Så ligetil blev det ikke hos eTypes i 2014, for travlheden har rettet sig mere mod investeringer i fremtiden, og det kan aflæses i facit.

“Men vi var helt klar over, at det ville koste, og fakta er, at vi er kommet langt bedre i mål end ventet. Det kostede kræfter specielt i 1. halvår, mens efteråret har været vores bedste nogen sinde,” siger adm. dir. Mari Randsborg, eTypes.

Det er særligt to projekter, der har trukket ressourcer.

eTypes har etableret et nyt bureau ved indgangen til i år: eTypes Digital med afdeling i Vietnam.

“Vi har længe arbejdet på, hvordan vi skulle integrere det digitale, og i de senere år har vi haft digitale folk siddende i eTypes. Så vi har øvet os, og nu ved vi, hvordan det skal gøres,” siger Mari Randsborg og fortsætter:

“”Vi lægger generelt vægt på at være meget skarpe på kompetencer, og det er vores opfattelse, at den digitale faglighed stiller nogle særlige krav, som bedst håndteres i et selvstændigt selskab. Vi lægger også fortsat vægt på helheden i design-projekter, og derfor sidder eTypes Digital sammen med os andre, men de har deres egen organisation, så vi sikrer, at den digitale faglighed har den rette ramme til at udvikle sig i.”

eTypes Digital har nu 9 medarbejdere i Danmark og 4 i Vietnam.

“Det er rigtig nok en lille organisation i Vietnam, men selvfølgelig håber vi på, at den kan blive større. Vi har fundet nogle rigtig dygtige folk, der forstår vores tilgang, hvor detaljen er meget vigtig, og så er de meget motiverede. Man kan godt finde meget dygtige folk i Danmark, men de er meget efterspurgte og derfor meget dyre og kræsne,” siger Mari Randsborg.

Investeringer i nivheforretning

Den anden opgave har handlet om gruppens såkaldte pr-maskine: Skrifttype forretningen Playtype. Det er en lille nicheforretning, der har givet stor international opmærksomhed – og kunder – men økonomien har været svag, og 2014 endte faktisk med et solidt underskud.

“Vi erkendte, at hvis den forretning skulle komme til at fungere, så skulle den professionaliseres. Vi skulle tage et ordentlig spring med forretningen og det har kostet tid og betydelige investeringer. Men det er lykkedes, Der var overskud i 4. kvartal, og 1. kvartal i år er gået endnu bedre,” siger Mari Randsborg.

Den faldende bruttoavance har noget at gøre med, at det har kostet opmærksomhed både at revitalisere en forretning og starte en helt ny op, og det er gået ud over salget.

“Men det kan være nødvendigt ind imellem at investere, og vores økonomi er tilpas solid til at kunne bære det. Selvom det kan være meget uforudsigeligt at arbejde i en konsulent-verden, så har vi faktisk leveret meget stabile resultater gennem årene, fordi vi hele tiden har været dygtige til at træffe de rigtige beslutninger på de rette tidspunkter,” siger Mari Randsborg,

Nøgletal for eTypes Gruppen

  • Bruttoavance 32,052 mio. kr. -8,3 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 681.957 kr. -6,3 pct.
  • Lønandel 75,3 (71,1)
  • Resultat af primær drift +3,517 mio. kr. -34,4 pct.

eTypes

  • Bruttoavance 15,568 mio. kr. -14,2 pct.
  • Resultat af primær drift +1,646 mio. kr. -11,4 pct.

eTypes Daily

  • Bruttoavance 14,106 mio. kr. -2,4 pct.
  • Resultat af primær drift +3,53 mio. kr. +6,5 pct.

Playtype

  • Bruttoavance 2,303 mio. kr. -6,8 pct.
  • Resultat af primær drift -1,475 mio. kr. (+0,119 mio. året før)