Tre bureauer med succes – tre forskellige opskrifter

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Premieren på live-præsentationen af Bureaurapporten gav et enestående indblik i, hvorfor tre vidt forskellige bureauer har skabt de resultater, der placerer dem højt i rapporten.

Der var grund til at tage noter, da tre bureauer i går åbnede døren lidt på klem ind til maskinrummet – eller gav opskriften på succes, om man vil.

Anledningen var Bureaubiz Live – den første fysiske præsentation af den bureau-rapport med nøgletal, som Bureaubiz har stået bag hvert år siden 2008. Og det udsolgte arrangement på Gl. Kongevej i København markerede samtidig fusionen mellem Bureaubiz og Kforum.

Rapportens redaktør, Finn Graversen, satte scenen ved at referere ordene fra bureaubranchens formand, Mona Juul; ”Vi skal levere mere for mindre”.

Det underbygges bl.a. af tallene fra bureau-rapporterne, hvor bruttoavancen pr. medarbejder er faldet i perioden 2007-2014. I samme periode er gennemsnitslønnen steget.

Steffen Hjaltelin præsenterer Hjaltelin Stahl ved Bureaubiz Live.

Tre succes-historier

Men i forhold til den slags tal, er det mere inspirerende at høre fra dem, der har leveret iøjnefaldende resultater de seneste år.

Hjaltelin Stahl, Magnetix og Hello Monday havde indvilget i at fortælle om deres tilgang til bureaudriften – og således var Steffen Hjaltelin, Martin Bochineck og Andreas Anderskou på gulvet, foran deres powerpoints.

Magnetix og Hjaltelin Stahl er blandt de 10 bureauer, der sidste år havde den største vækst i kr. og øre; hhv. 27,6 mio. kr. og 19,8 mio. kr.

Hello Monday voksede sidste år godt 40 pct. i bruttoavance, bestemt respektabelt, men var inviteret, fordi bureauet i bureaurapporten er det mest prisvindende herhjemme – som det første ikke-reklamebureau.

Andreas Anderskou fra Hello Monday sammenligner bureauet med en Michelin-restaurant.

De tre bureauer er alle fra dette årtusind og dermed relativt unge. Deres fokus er ret ens – på medarbejdere og kunder – men tilgangen er vidt forskellig.

”Vores medarbejdere skal være helt vildt rare. Og helt vildt dygtige. I nævnte rækkefølge, for det er sværere at lære at være rar end at lære at blive dygtig,” sagde Andreas Anderskou, Group Account Director og partner i Hello Monday.

Han tilføjede:

”Vi har en kultur – og derfor ansatte vi også en kulturminister, som går rundt og taler med folk.”

En bankagtig Steffen Hjaltelin

Over for denne runde stil, der bl.a. taler om frihed for både partnere og ansatte til at leve deres drømme ud, stod Hjaltelin Stahl og Magnetix. Ikke nødvendigvis som diametrale modsætninger, men helt åbenlyst som langt mere strukturerede bureauer.

Steffen Hjaltelin medgav, at han – oven på Andreas Anderskous præsentation – kunne fremstå bank-agtig.

Hvad angår medarbejder-plejen, har Hjaltelin Stahl medarbejder-samtaler hver 4. måned, som bl.a. baserer sig på den kundetilfredshed, som løbende måles.

Adm. direktør i Magnetix, Martin Buchineck, viste en slide med 10-15 punkter inden for medarbejderpleje, som bureauet benytter sig af.

Både Steffen Hjaltelin og Martin Buchineck viste modeller over deres forretnings-tilgang, mens Andreas Anderskou i sin præsentation af sig selv også rummede oplysninger om, at han blev forelsket og (sidenhen) savnede sin kæreste.

Kunderne skal ud af køkkenet

Men selv om der er store, strukturelle forskelle bureauerne imellem, så var der et punkt, hvor tilgangen var fælles bureauerne imellem: Vigtigheden i at evne at kunne sige nej til en opgave – og til en kunde.

”Vi kuraterer opgaverne og tager 15-20 pct. I 2008 hyldede vi Fun, Fame, Fortune, Forward, mens nøgleordene i dag er Future, Fan, Footprint, Freedom, Fearless. Løsningerne skal have en påvirkningskraft, vi skal være fan af dét, vi laver. Og sætter kunderne et godt fodaftryk, giver de os frihed, og er de frygtløse?,” sagde Andreas Anderskou.

Han sammenligner Hello Monday med en Michelin-restaurant: Der er få borde, så bestil i god tid. Der er høj kvalitet og ingen billig fastfood – og kunderne skal ud af køkkenet.

Selv om Hjaltelin Stahl har fokus på alle kanaler, omnichannel – med Logic & Magic in any media – så er det ikke ensbetydende med, at man tager alle kunder. Også her takker man til tider nej.

Kundernes forhold til bureauet undersøges fast og løbende i processen, og det afspejler sig også i den årlige image-analyse, som MyResearch og Bureaubiz står bag:

”Vi er nr. 2 på strategi, nr. 3 på digital og nr. 4 på kreativ – og nr. 19 i awareness. Vi har alle dage spurgt, om kunderne proaktivt vil anbefale os til andre. Men vi er dårlige til at reklamere for os selv,” sagde Steffen Hjaltelin.

Hos Magnetix er en af værdierne, at ”det handler om kundens forretning”, og dem er der p.t. 40 på bureauet. Men der er forskel på kunder:

”Kundetyper kan inddeles i en matrix med høj-lav tillid til os, og høj-lav kompetence. En kunde med lav tillid og lav kompetence er vi ikke interesserede i, mens en kunde med høj tillid og høj kompetence er stjernen,” sagde Martin Bochineck og tilføjede, at man på den konto har afviklet kundeforhold.

Martin Bochineck fra Magnetix præsenterer kunde-typer, tillid og kompetence.

Tid til at stoppe op

Selv om alle tre bureauer bevisligt har succes, kan der godt være behov for at stoppe op:

”Vi havde en krise for nogle år siden. Vi kom basalt i tvivl om det, vi gjorde. Og fandt ud af, at vores oprindelige drømme var opnået. Vi satte os derfor for at drømme nye, målrettede drømme,” sagde Andreas Anderskou.

Og Martin Bochineck tog et Bill Gates-citat frem: ”Succes is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can’t loose.”

”I år har vi brug for at trække vejret. Sidste år fik vi 40 nye medarbejdere, og det var hårdt for kulturen. Vi har taget os tiden til at terpe processerne og samarbejderne,” sagde Martin Bochineck.