Det er tredje gang, at EssenceMediacom præsenterer et trendstudie med fire trends. I Aarhus var der 160 deltagere og i København måtte man holde trendseminaret ad to omgange på grund af den store interesse.
Klimaudbrændthed var den trend, der måske var mest overraskende, og så alligevel ikke. For selvom man gerne vil gøre noget godt for klimaet, så er det ret anstrengende at finde ud af, hvornår man gør det rigtige.
”Klimaet har været sat på pause, og vi har valgt den billige kylling fremfor klimaet,” sagde Lise Heiselberg, senior insight & strategy lead hos EssenceMediacom.
Men det er ikke fordi, vi ikke vil gøre noget for klimaet, vi kan bare ikke rigtig finde ud af, hvordan vi gør det rigtige. 71 pct. synes det er svært at inde ud af, hvordan man skal leve mere klimavenligt, og de oplever ikke den store hjælp fra virksomheder. 40 pct. mener, at mange virksomheder er uærlige om deres tiltag inden for miljø og klima. 64 pct. mener dog samtidig, at det er vigtigt, at virksomheder kommunikerer, at de gør noget aktivt for klimaet. Hvordan kan man så som brand hjælpe forbrugerne med at gøre noget godt for klimaet?
”Kommunikér ærligt og simpelt om jeres klimatiltag, så I hjælper danskerne med at forstå, hvornår et produkt reelt er klimavenligt,” sagde Lise Heiselberg. Et andet råd var at have løsninger på hylderne, der ikke gør det dyrere at vælge klimavenligt.
De unge synes, de bruger for meget tid på telefonen
Forstyr ikke eller do not disturb, kalder EssenceMediacom den anden af de fire trends. Den handler om, at forbrugerne – også de unge – er trætte af altid at være på telefonen og på andre digitale medier. Over halvdelen af de 18-29-årige føler, at internettet og mobiltelefoner påvirker koncentrationen samt deres helbred og velvære. Og hele 67 pct. i samme aldersgruppe synes, at de bruger for meget tid på telefonen. Det samme gælder 51 pct. af alle danskere.
”Vi står i et digitaliseringsparadoks, hvor vi mere og mere anvender de digitale medier, men hvor vi samtidig ønsker at skære ned, fordi vi oplever, at de kan være irriterende og påtrængende. Hvordan undgår vi så, at forbrugerne ikke blot fravælger skærmen, men også jer som brand,” sagde Per Vesterbæk, analytics & insights director hos EssenceMediacom, ved præsentationen i København.
EssenceMediacom kalder løsningen human first i stedet for digital first og råder virksomheder til at bygge ovenpå det digitale med en fysisk forankring og i det digitale arbejde at give forbrugerne en tydelig merværdi, hvis de skal give deres data fra dem.
De 60-75-årige føler sig overset i reklamerne
Der har længe været opmærksomhed de yngre generationer som millennium og generation Z. Men EssenceMediacom har den gyldne generation, tidligere kaldet det grå guld, som en af deres trends for 2024.
Der findes en mio. danskere i alderen 60-75, og de fleste er ret købestærke. 70 pct. føler sig yngre end de er, men ca. 40 pct. oplever, at de ikke bliver skildret realistisk i reklamer. Rådet fra fra senior insight & strategy lead Lise Heiselberg, der præsenterede denne trend, lyder, at man skal kommunikere til dem ud fra interesser og ikke ud fra alder og at man skalse målgruppen som individualister, og visuelt vise modeller i denne aldersgruppe.
Brug influencers i medieplanlægningen
Omkring hver fjerde foretrækker at købe et brand, som er anbefalet af en influencer i stedet for et, de har set i en reklame. Det er baggrunden for, at Per Vesterbæk råder virksomheder til at betragte influencers som en ligeværdig del af medieplanen.
Man skal ikke lade sig afskrække af, at influencere med mange følgere kan være dyre, for nicheinfluencere kan være mindst lige gå gode eller måske endda bedre. Per Vesterbæk tilføjede, at rigtige mennesker måske bliver mere vigtige i markedsføringen, nu hvor der er indhold på vej, som bliver skabt med kunstig intelligens.
Fakta om EssenceMediacoms trendstudie
Kantar har for EssenceMediacom udført en kvantitativ repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt 1000 danskere i alderen +18. Desuden har EssenceMediacom interviewet forskere og forbrugere samt observeret tendenser i danske medier og samfundskulturen.