TV virker… lidt endnu

Zandra Damsgaard
zandra@bureaubiz.dk

Er tv-reklamer anno 2017 en utopi? Bureaubiz har spurgt tidligere TV 2-chef Keld Reinicke. Svaret er både-og.

Danskerne ser stadigvæk fjernsyn. De har det i hvert fald tændt. Men alt imens annoncører og reklamebureauer poster oceaner af tid og penge i det, der foregår mellem udsendelserne, er seernes opmærksomhed primært rettet mod mobiltelefonens lille skærm.

Tidligere programchef på TV 2, nu mediekonsulent Keld Reinicke, kalder disse år for en ‘brydningstid’ for både medier, annoncører og bureauer. For selvom tv, som vi kender det, næppe forsvinder i morgen, kommer tingene uomtvisteligt til at ændre sig.

Billigt og lettilgængeligt internet gør Danmark til et interessant medieland, og danskerne er langt fremme som forbrugere af digitale medier.

“Traditionelt tv-forbrug og reklame er der stadig, men vi ser et Danmark med en brugerkløft mellem danskere på 50+ og så en målgruppe på op til 40 år, som er markant anderledes. Og det er ikke bare 17-årige, som sidder på YouTube hele tiden – det er børnefamilier i 30’erne. Medieforbrug og -vaner handler om alder og ikke så meget om klasseskel, geografi mv.,” lyder det fra Keld Reinicke.

Ikke desto mindre – påpeger Keld Reinicke – er 25 pct. af danskerne over 65 en målgruppe, som har penge og dermed er interessante i reklameøjemed. Af samme grund vil der måske i stigende grad blive lavet tv til denne målgruppe.

“Vi er det land i verden med flest antik-programmer, og vi kommer til at se tv-programmer blive lidt ‘ældre’, fordi det er der, seerne er. Jo mere, man ‘charlificerer’ sine programmer, jo mere sikker er man på at få seere. Nichekanaler som Kanal 4, Kanal 5, DR3 og TV 2 Zulu er udfordret af at skulle ramme yngre målgrupper, som søger mod det digitale, modsat eksempelvis Charlie, som laver tv til folk, der ser tv.”

Indhold frem for platforme

Men hvad så, når de ældre målgrupper ikke længere er her?

“Man gør et godt stykke arbejde for at holde flow lige nu, og det går ud over de yngre, som måske så hurtigere ryger over på digitale kanaler. Men tingene smelter sammen, og jeg tror, man kommer til at tænke mere i indhold generelt end i indhold specifikt til henholdsvis fjernsynet og på internettet. I dag har man på stationerne et tv-budget og et digitalt budget; jeg tror, det kommer til at blive ændret til et content-budget. Man er nødt til at tale om indhold snarere end om platforme.”

Ifølge Keld Reinicke kommer vi til at se ‘et massivt reklamespend gå fra flow-tv til digitalt’, og udviklingen vil tage fart i 2017, hvor mange har sat budget af til at eksperimentere digitalt.

“Man skal til at lave en mere flydende integration mellem flow-tv og digitale platforme og opgradere budgettet til det digitale. Fremtidens mediechefer bliver ikke enten digital- eller medieansvarlige, de bliver contentansvarlige – der er vi bare ikke endnu,” siger Keld Reinicke.

På tværs af genrer

Han opfordrer mediebranchens aktører til ikke alene at tænke anderledes, men at tænke sammen på tværs af genrer.

“Jeg synes, det er så mærkeligt, at vores branche har været lukket inde i genrer. Hvis du lavede tv, lavede du tv, hvis du lavede reklamer, lavede du reklamer, hvis du lavede kommunikation, lavede du kommunikation. I den her transformationstid bliver vi nødt til som brancher at mødes, som vi ikke har gjort før.”

Af samme grund har Keld Reinicke sammen med Kirstine Bjerre og Felicia Jackson taget initiativ til konferencen CPH Transform, som med en række danske og internationale talere fokuserer på de nye digitale indholdsmuligheder. Målet er at samle interessenter på tværs af brancher for at tale om fremtidens digitale fortællinger, deres formål, forretningsmodellerne bag og hvem, der producerer dem.

CPH Transform afvikles den 19. januar 2017. Læs mere her.