Ugens tilbud: En Guava aktie til 19 øre

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

I de seneste uger er der handlet mere end normalt – men samtidig er kursen faldet yderligere, og det store bureau er nu værdisat til ca. 27 mio. kr.

En halvårs omsætning på 124 mio. kr. og et medarbejdertal på omkring 150 (i hvert fald det senest kendte). Det er Guava, og spørger man aktiemarkedet kan man få hele molevitten for 27 mio. kr.

Det prisskilt er resultatet af, at et større antal aktier i går blev solgt til 19 øre stykket. Gennemsnitskursen for i går blev 20 øre.

Det er ikke mange uger siden, Bureaubiz omtalte “et nyt lavpunkt” for Guava-aktien. Dengang var kursen 35 øre.

Da aktien for alvor begyndte nedturen sidste år, var forklaringen finanskrisen, som bl.a. havde ført til tvangssalg hos flere af de store aktionærer – som f.eks. Peter Forchhammer. Aktien er da også faldet væsentlig mere end markedet generelt. I forhold til for et år siden har den mistet 96 pct. af sin værdi.

Men i de senere uger har stemningen været mere positiv på markedet, og alligevel er kursen fortsat ned. Den sidste måned med 45,7 pct. Det tyder på mistillid til selskabet og retter derfor mere og mere fokus på selskabets ledelse, som i flere omgange har fået meget kritiske kommentarer, når Bureaubiz har bragt historier om Guava.

For to måneder siden indgik Guava en alliance med franske Netbooster, der købte 14 mio. aktier for en million Euro. Den handel har franskmændene allerede tabt over 4 mio. kr. på.

Og for flere af lederne i Guava er kursen også en mistrøstighed. Det gælder f.eks. Jacob Nyborg, der står i spidsen for Guava Communication. I slutningen af 2007 solgte han sit bureau, CPH Group, til Guava for aktier til dengang en værdi på 23 mio. kr. I dag er de ikke mere end 730.000 kr. værd.

I de senere uger har der været handlet over 1 mio. aktier i hver uge, hvilket er mere end normalt. I går blev der solgt over 700.000 stk. – den travleste dag siden nytår.

Men når der sælges billigt er der nogen, der køber og spørgsmålet er så hvem.

Umiddelbart er det mest sandsynlige nok ren spekulation i, hvad man kan betragte som en junk-aktie. Den er billig, så man kan få mange aktier for få penge. Og skulle der opstå en købsinteresse for selskabet på grund af den lave pris, skal der ikke meget til for at opnå en gevinst.

En anden mulighed er, at nogen er begyndt at købe op med henblik på at erhverve sig indflydelse på selskabet eller en dominerende post. Reglerne siger dog, at man skal meddele markedet, hvis man kommer op over 5 pct. af aktierne.

Men franske Netbooster har allerede over 5 pct., så de vil have mulighed for at købe op.