I en analyse i Berlingskes Nyhedsmagasin, skriver it-journalist, Sten Løck om, at der nu stort set ingen grænser er for, hvad der kan outsources, takket være den moderne informationsteknologi.
Ifølge Sten Løck, mener en bureaudirektør, som desværre er unavngiven, at det endda er muligt at outsource reklamebureauers kreative arbejde.
Her er hvad Sten Løck skriver:
‘Selv nogle af de øjensynligt mest unikke, kreative processer i forretningslivet kan nu outsources.
I forbindelse med reklamefestivalen Cannes Lions i juni talte jeg med en dansk bureaudirektør, der var imponeret af bidragene fra den tredje verden, specielt Sydamerika. Det kreative arbejde var på et meget højt niveau, betragteligt højere den det danske. De sydamerikanske bureauer var især gode til udvikling af visuelle virkemidler, fordi en betragtelig del af målgrupperne var analfabeter.
“Man kunne godt forestille sig, at et dansk bureau forsøgte sig med at outsource det kreative arbejde”, lød det fra direktøren.’
Når selv kreativitet – som er en del af den viden, som vi bilder os ind, vi skal leve af – kan outsources, hvad skal Danmark så leve af? Ifølge Sten Løck er svaret:
‘Kreativitet og fleksibilitet er stadig efterspurgte kvaliteter, de skal bare applikeres de rigtige steder.
Jeg tror, udvikling af forretningsmodeller vil være en vigtig og dermed lukrativ arena i de kommende år.
I en globaliseret verden gælder det om at finde og samle ressourcer fra nær og fjern for at levere det bedste produkt til den laveste pris.
Dette puslespil af kompetencer, kapital, teknologi og ideer kræver højtuddannede, globalt orienterede og driftige virksomheder. og de kunne jo være danske’. (Berlingskes Nyhedsmagasin, p. 64).
Mobilen er nu med på de fleste kampagner
Mobilen er efterhånden med på de fleste annoncekampagner. Årsagen er en eksplosiv vækst af antallet af smartphones.
Der er nemlig nu godt 1,7 mio. smartphones i Danmark mod 900.000 for et år siden, viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark, TV2 og bureauet Balleby & Grumsen.
“Der er virkelig sket noget i år. Mobilen fylder efterhånden en del på de fleste kampagneplaner”, siger Christian Strand, chief innovation officer hos mediebureauet IUM.
De annoncører, der har mobilannoncering på planen, er især dem, der har behov for hurtig omsætning:
“Taktisk kommunikation, også de rene impulsbudskaber, der sikrer trafik i din butik, gør sig rigtig godt på mobilen”, siger Peter Grumsen, der er partner i Balleby & Grumsen, der arbejder med mobil markedsføring og applikationsudvikling.
Trods den øgede mobilannoncering, fylder den stadig kun en lille del af den samlede annoncering.
John Strand fra Strand Consult, anslår at det mobile reklamemarked omsætter for 20-30 mio. kroner om året, hvilket er under 1 procent af den samlede digitale annonceomsætning i Danmark (Børsen, p. 44).
Rekorddyr politisk reklamekrig
De politiske partier har haft god tid til at indsamle penge til deres valgkamp. Og de penge er i høj grad blevet brugt på printannoncer.
Ifølge en opgørelse fra Gallup Adfact, har de politiske partier i valgkampens første 10 dage øget deres reklameforbrug med 225 procent i forhold til samme periode under sidste valg.
Ved valget i 2007 målte Gallup ikke internet-annoncering, men selvom man trækker de tal ud for dette valg, er partiernes reklameforbrug stadig mere end tredoblet.
Til formodentlig ingens overraskelse, er det Liberal Alliance, der især trækker statistikken op. De tegner sig for det klart største reklameforbrug.
Udover at der har været lang tid til at fundraise, er der ifølge Søren Søndergaard fra Dansk Folkeparti endnu en årsag til det store reklametryk:
“Med hånden på hjertet, må man jo sige, at det i år ser ud til, at der kan ske et sceneskifte, og det har betydet, at alle giver fuld gas på alle pedaler”.
Dansk Folkeparti selv har brugt 50 procent flere penge på annoncer end under sidste valgkamp.
Samlet set har der dog været størst procentuel vækst hos den røde blok. Partierne fra den røde side, står for knap 40 procent af den samlede annoncering mod kun 12 procent i 2007.
Både Socialdemokraterne og De Radikale melder om, at de har fået langt flere donationer end de havde regnet med.
Ifølge De Radikales pressechef Henrik Kjerrumgaard har en valgfond, hvor private kan give et månedligt beløb, alene bidraget med 2 mio. kroner ekstra kampagnekroner i forhold til sidste valg.
Det er dog ikke alle aviser, der har nydt lige godt af den reklametunge valgkamp.
Børsen har foretaget en optælling, der viser, at landets største avis, Jyllands-Posten, samt Børsen selv, kun har opnået en tredjedel af partiernes helsidesannoncer, mens B.T. har solgt flest (24 helsidesannoncer) og Berlingske og Ekstra Bladet har solgt næst flest (21 helsidesannoncer).
Valgkampen på annoncesiden har altså primært stået i Hovedstaden (Børsen, p. 40).