UX-pionerer solgte bureauet og har siden sagt farvel – så hvad nu?

Peter Engholm
25@mail.dk

Sorthvid var blandt landets første UX-bureauer ved stiftelsen i 2008. Det blev købt af DEPT i 2020, og nu er den sidste af de to stiftere trådt ud. Her fortæller de deres historie.

Historien om digitalbureauet Sorthvid er lidt usædvanlig, og det er status for bureauets to stiftere også: 

Out of office” står der på Peter Risborgs LinkedIn-profil, og ”Back in five minutes” er beskeden fra Jonas Roland Therkildsen.

Men begge er bestemt til at træffe, og det har Bureaubiz gjort. Anledningen er, at Jonas Roland Therkildsen er stoppet på bureauet, og han følger dermed trop, efter at Peter Risborg sagde farvel i disse dage for et år siden. 

Med stifterne ude giver det mening at binde en sløjfe på 15 års bureauhistorie – fra stiftelsen i 2008, over salget til DEPT i 2020 og til, hvad man herefter skal lave som eks-bureau-ejer. 

Et bureau bliver til

Sorthvid var ved stiftelsen lidt af en sjældenhed:

”Vi var nok det første UX-bureau herhjemme. Det hed dårligt nok UX dengang, men informationsarkitektur. Vi var interesserede i den brugercentrerede del af design,” siger Peter Risborg.

”Finanskrisen hjalp os faktisk,” siger Jonas Therkildsen og uddyber:

”UX var stadig efterspurgt, men ikke som en del af et tungt bureau-setup. Her kunne vi byde ind. En af vores første opgaver var et redesign til Pandora, og vi var mindre end en håndfuld personer, da vi fik en stor opgave for PFA og Fødevareministeriet. Vi landede kunder, som det i dag ikke ville være muligt at få – ud fra bureauets størrelse.”

Peter Risborg og Jonas Therkildsen studerede informationsvidenskab fra 1998 og arbejdede sammen i bl.a. 1508. 

”Vi fokuserede ikke på dét at bygge et bureau. Vores interesse lå i opgaverne. Det skulle være sjovt, og det tiltrak stærke fagligheder,” siger Peter Risborg, og Jonas Therkildsen supplerer: 

”Vi havde ikke toårs planer, dårligt nok etårs planer. Men vi havde det sjovt i hverdagen. Med de store kunder fulgte de rigtige medarbejdere – som anbefalede deres venner. De nye ansatte skubbede på, så vi også kunne tilbyde design og frontend.”

Digital fullservice i et tidligt stadie …?

”Fullservice var aldrig målet – eller noget, vi forsøgte. Men med 10 forskellige partnere kunne vi byde ind på store kunder. Og der var opgaver til alle, for UX er en vigtig del af kunderejsen, og den voksede som ydelse,” siger Jonas Therkildsen og tilføjer: 

”Det betød, at både bureauer og kunder opbyggede UX-kompetencer. I dag har nogle kunder nærmest flere UX’ere end bureauerne, og der blev lagt op til en konsolidering.”

Vejen til et salg

Sorthvid havde gået godt fra begyndelsen, og det var en medvirkende årsag til, at ejerne kiggede i nye retninger:

”Vi havde de rigtige navne stående på kundelisten, og vi havde løst de fede opgaver inden for vores geografiske område. Som bureau skal man blive ved med at udvikle sig, ellers bliver det kedeligt. Og næste skridt ville være at gå internationalt – på egen hånd eller ved at få hjælp fra andre. Og Jonas og jeg er ikke fra handelshøjskolen, så vi kiggede efter hjælp,” siger Peter Risborg.

Denne proces var i fuld gang, da Sorthvid deltog i en pitch om magasin.dk. 

”Vi pitchede mod et bureau og mødte dem i døren. Magasin endte med at sætte os sammen, og bureauet fortalte, at de var blevet købt af nogle hollændere – og de var begejstrede,” siger Peter Risborg og uddyber: 

”Hollændere er mere danske end danskere – vi mener selv, at vi er direkte. De er mere direkte end os. De har mindre hierarki end det lidt hierarki, vi har herhjemme.”

Jonas Therkildsen siger: 

”Da vi hørte om dem, var vi i fuld gang med et salg til anden side. Papirerne lå nærmest klar til vores underskrift. Men jeg havde haft søvnløse nætter, fordi det kulturelle match ikke helt var der.”

Han tilføjer: 

”DEPT var noget andet. Det var en fin datingproces, bl.a. med fælles workshops undervejs. Det var det rigtige valg – og relativt let, fordi vi allerede havde været igennem en due diligence og havde alt klar.”

”DEPT køber kun velfungerende bureauer, så der var ikke lagt op til hverken en turn around eller diktater om, hvordan organisationen skal se ud og drives kommercielt,” siger Peter Risborg. 

Fra Sorthvid til DEPT

Sorthvid blev solgt til DEPT i en handel, der blev offentliggjort marts 2020.

Sammen med marketingbureauet QuantAds, der var DEPTs første danske køb, kiggede man på fælles lokaler og fandt dem i Langebrogade. Her har DEPT fortsat sit københavnske kontor med godt 120 personer – nu også med Hello Monday. 

”Sorthvid blev til DEPT og en del af en stor organisation – med de spændende internationale kunder, som vi alle havde kigget efter. Vi står for et skandinavisk design, som er vigtigt for DEPT, for det er eftertragtet verden over,” siger Peter Risborg og tilføjer:

”De globale projekter har deres eget liv, og det handler om at netværke – internt, vel at mærke. Medarbejderne var mere involverede i dem fra begyndelsen, end vi var.”

Jonas Therkildsen siger: 

”DEPT kan sætte 15 personer på en pitch. Det kunne Sorthvid naturligvis ikke. Og det lå ikke i vores DNA at tage dette skridt videre. Min arbejdsdag i begyndelsen gik også med at sætte en lampe op, snakke med medarbejdere og med kunder. Det gør man ikke på samme måde på et stort bureau.”

Følelsen af at være overflødig begyndte at brede sig hos stifterne. 

”Det var en splittelse, for vi ville jo gerne være vigtige. Vores exit var ikke planen eller en del af vores beslutning om at sælge,” siger Peter Risborg og uddyber:

”DEPT accepterede vores farvel, men vi skulle pege på dem, der skulle overtage efter os. Det var vores ansvar, at dem, der sidder tilbage, har styr på det. Det var en fair holdning fra DEPTs side, og de andre gør det virkelig godt.”

Jonas Therkildsen og Peter Risborg – uden for bureauet, på Roskilde Festival.

”Det er vigtigt at betyde noget for nogle andre”

Jonas Therkildsen stoppede som nævnt på bureauet lige op til sommerferien i år, mens Peter Risborg stoppede for et år siden. Sidstnævnte først – om hvad han beskæftiger sig med nu: 

”Det er vigtigt at betyde noget for nogle andre – og at have positive møder med mennesker. Jeg bistår bl.a. Innovationsfonden og tjekker fast ind hos ni startups som konsulent. I dag skal jeg ud til DTU, hvor de bygger droner, og til en virksomhed, der bygger kister af organisk materiale,” siger Peter Risborg og tilføjer:

”Jeg er også tilknyttet et projekt målrettet kvinder – flygtninge eller indvandrere – med en kandidatgrad eller derover. Jeg hjælper bl.a. en højesteretsdommer med en IT-uddannelse.”

Jonas Therkildsen er ikke kommet så langt i sin proces:  

”Jeg skal lige finde mine egne ben. Jeg bliver let begejstret af nye ideer, så det kan være at skrive en ph.d., at være mentor inden for startup-miljøet eller at starte noget helt nyt. Jeg vil ikke udelukke noget – men jeg vil gerne nyde det lidt endnu. De seneste 15 år har jeg ikke været så meget hjemme.”

Hvilket råd vil I gerne give bureauejere, der måtte gå i salgstanker?

”Vi var – og er – glade for DEPT. Der er i dem, og i andre opkøbere, en ordentlighed, som måske ikke var så udtalt tidligere. Man er bevidst om, at man har med mennesker at gøre. Og det er mit råd til andre, der overvejer at sælge: Lyt til jeres mavefornemmelse,” siger Peter Risborg.

”Og prøv samarbejdet af, før I gør noget endeligt. Vælg det, der er et godt fit. Det bliver nogle lange dage på jobbet, hvis kulturen ikke passer,” siger Jonas Therkildsen.

Ingen af de to bureaustiftere vil udelukke at stifte egen virksomhed igen, men det ville ikke nødvendigvis blive et bureau. Når det så er sagt, tænker begge tilbage på bureautiden med varme følelser:

”Jeg savner ikke at skulle bygge projekter op, men jeg savner kollegerne. Det er fandme nogle gode folk. Sorthvid var meget socialt fra sin begyndelse – og det holdt ved,” siger Jonas Therkildsen og suppleres af Peter Risborg:

”Det, jeg har nydt i min bureautid, er at have en masse folk omkring mig. Vi blev dygtigere sammen – og har været glade undervejs.”