Værs’go: En af verdens bedste kampagner

Peter Engholm
25@mail.dk

Grand Prix i to forskellige kategorier, tildelt af to forskellige juryer, har allerede nu skabt en af Cannes Lions’ store vindere. Samtidig 2 guld til Lego og 1 guld og 1 sølv til Carlsberg.

Det er ikke hver dag, at en amerikansk præsident tweetter om en reklame-idé – og via sine handlinger siger Yes we can til en kampagne.

Ikke desto mindre er det tilfældet med American Express-kampagnen Small business gets an official daysom du kan se beskrevet her, på 2:20 min. Og kunne præsidenten sige Yes we can, så kan bureauet bag nu også istemme, for allerede nu ligner kampagnen en af de store vindere ved reklame-VM i Cannes.

Historien er enkel: American Express introducerede i 2010 en Small Business Saturday for at give de små forretninger dét, de trænger mest til: Kunder. Vel at mærke dagen efter Black Friday, der traditionelt skyder julehandlen i gang – i storcentrene.

I 2011 gik American Express skridtet videre: At få cementeret dagen som de små butikkers dag. Og det lykkedes, da det amerikanske senat enstemmigt vedtog at gøre lørdagen efter thanksgiving til Small Business Saturday.

Og dét udløste ikke færre end 2 Grand Prix’er – ud af 3 mulige – på Cannes Lions første award-dag. Både Promo & Activation og Direct Lions:

“Vi ønsker alle en længere hale på vores kampagner. Her har American Express skabt en national dag for small business. American Express fik forretninger, kunder og politiske beslutningstagere med på ideen – og gjorde det til en god idé. De små forretningsdrivende blev udstyret med alt godt fra værktøjskassen til at markedsføre dagen,” siger Nick Worthington, creative chairman hos Colenso BBDO i New Zealand, og juryformand i Promo & Activation.

Hans formand-kollega i Direct Lions, Gideon Amichay, tidl. kreativ direktør i Y&R Interactive i Israel, føjede yderligere perspektiv til casen:

“Her er en ægte gamechanger – det her er ikke fed reklame, men marketing-indsats, der er blevet en varig del af samfundet. Vi hylder også de forbindelser, som indsatsen skaber mellem de små butikker og deres kunder. Og vel at mærke langvarige forbindelser, og på én og samme tid peger det fremad og bringer os tilbage til hjertet af al kommunikation.”

Kommunikationsrådgiver Hanne Feldthus deler juryernes begejstring for American Express, der tilmed også fik en løve – af bronze – i PR Lions:

“Det er en fantastisk kampagne – og det er det fordi, den bruger reklame til at hjælpe små virksomheder til en større omsætning i finanskrisen. I stedet for at promovere American Express bruges reklamekronerne til gavn for andre,” siger Hanne Feldthus.

Hun tilføjer:

“Netop dét er et stort tema i Cannes Lions. Ikke kun på seminarer, men også i konkurrencen. Med de to Grand Prix’er opfordrer juryerne virksomhederne til at bruge deres reklamepenge på at gøre gavn,” siger Hanne Feldthus.

Danske bureauer vandt ingen løver – hverken i Direct, Promo & Activation eller PR. Dermed ikke sagt, at danske virksomheder ikke har grebet temaet:

“Call Me har gjort noget tilsvarende med Tal Ordentligt-kampagnen. Her kommunikerer et teleselskab ikke taktisk, men bruger i stedet midlerne til at fokusere på et problem: den hårde tone, når vi taler sammen” siger Hanne Feldthus.

Når danske annoncører skulle forgyldes i de tre første Cannes-kategorier – og det blev de skam – så skete det med udenlandsk bureaubistand.

Lego fik dobbelt-guld, i hhv. Promo & Activation og Direct, for Lego Builders of Sound – en forvokset spilledåse, hvor et Star Wars-landskab i legoklodser var sat på rullen. Serviceplan i München stod bag.

Og biograf-seancen Bikers fra Carlsberg – og belgiske Duval Guillaume Modem – fik guld i Promo & Activation og sølv i PR.



Få tweets fra Cannes på #Cannesbiz og giv gerne en kommentèr med