Værs’go: Sommerens bedste viralfilm

Peter Engholm
25@mail.dk

Greenpeace scorer højt med Lego-kritik på sommerens Top5-liste , der rummer flere nyheder: Et bilstunt, der ikke er fra Volvo, en fodboldfilm uden bold og en i grunden uoriginal sag, der bliver reddet på målstregen.

De fleste har holdt sommerferie, men det har viralfilmene naturligvis ikke – og dermed har BeOn også været på arbejde og leveret sin liste over den seneste måneds bedste globale viralfilm.

Det lugter lidt af Volvo og Nike eller Adidas, når listen tæller et spektakulært bilstunt og en fodboldfilm – men det er i stedet Hyundai og et canadisk produktionsselskab, der slår sig løs på hhv. 1. og 4. pladsen.

Tataina Pilieva er også på listen – igen. Ikke med et comeback til hendes First Kiss-video, men en selvstændig opfølger, der er uforandret akavet, og med en anden afsender.

Der er også dansk tilstedeværelse på listen – men af en slags, som Lego nok helst ville have været foruden. Greenpeace hugger hårdt og rammende til i sin kritik af klodskoncernens samarbejde med Shell.

1. The Empty Car Convoy af Hyundai

Hyundai har ladet sig fascinere og inspirere af Volvos prisvindende stuntvertising videoer; Epic Split  og The Ballerina Stunt.

Hyundais video er en højspændt cocktail af stuntmænd, lastbiler, et testcenter i en ørken krydret med Hyundais nyeste selvkørende bil.
Bilproducenten viser sig fra sin humoristiske side ved at gennemføre det halsbrækkende stunt til en klassisk komposition. Kampagnen formår at fange det brede publikum – også dem, der ikke er bil-fanatikere – og demonstrerer Hyundais Automatic Emergency Breaking system.
Desværre mangler denne flotte kampagne en distributionsplan for at positionere sig selv blandt tidens bedste kampagner. Videoen blev offentliggjort sidst i juni og har siden rundet 10 mio. visninger og skabt mest debat inden for bilindustrien.

Hyundai bør ikke være nervøse for at sigte højere og skabe mere omtale af sin innovative teknologi. For som BuzzFeed’s Jonathan Perelman siger: ”Today, where content is king, distribution is queen – and she wears the pants.”

  • Bureau: The Viral Factory, London & Innocent Worldwide, Seoul 
  • Score: 8,7

2. Undress Me af Showtime

Efter at have underholdt hele verden tilbage i marts måned med sin video ”First Kiss” er Tatiana Pilieva nu klar med en opfølgning.
Denne gang befinder vi os i soveværelset, hvor fremmede skal afklæde hinanden. Lidt overraskende er denne video skabt  i samarbejde med Showtime, som et led i at promovere den seneste sæson af Master of Sex. Den første video blev produceret i samarbejde med tøjfirmaet Wren.
Pilieva holder til præmissen fra sin første video; at placere en flok fremmede mennesker i en intim og dermed lidt akavet situation.

Tankevækkende nok bliver deltagerne mere komfortable, så snart de er afklædte. Konceptet er meget simpelt – men det virker. Den autentiske reaktion fra deltagerne og parrenes intimitet fastholder seeren gennem hele videoen.

Showtime har sat alt på et bræt med denne kampagne – men resultatet er sublimt. De vil næppe fortryde affæren med Pilievas og hendes banebrydende videoer.

  • Instruktør: Tatia Pilieva
  • Score: 8,4

3. Everything is NOT Awesome af GreenPeace 

Greenpeace har skabt en stærk video, som tager afstand fra Legos samarbejde med oliegiganten Shell og i processen efterlader seeren med kuldegysninger.

Videoen tager sig ud i et arktisk landskab skabt af Legoklodser, der repræsenterer det uforstyrrede barnesinds forestilling af verdenen.
Til en melankolsk udgave af ”Everything is Awesome” fra Lego-filmen bliver det opstillede landskab langsomt oversvømmet af et oliespild.
Direkte, emotionel og med stor effekt har denne video banet vej for en diskussion om legetøjsfirmaers etiske standpunkter og samarbejder.
Videoen er skabt af det kreative bureau, Don’t Panic fra London, der også står bag Save The Children’s Most Shocking Second a Day. En video, der var at finde på Be On’s top 5 i Marts måned, og omhandler konflikten i Syrien fra et barns synspunkt.

  • Bureau: Don’t Panic
  • Score: 8,3

4. Everyday Football Fouls af Fourground Films 

Forestil dig mennesker i hverdags-situationer i køkkenet og på jobbet, der falder, som var de professionelle fodboldspillere i en kamp. Så har du fodboldparodien fra Fourground Films.

I 2½ min. ser vi – i slowmotion – personer smide sig efter knapt nok at være blevet berørt.

Situationen er desværre velkendt fra kampene på tv, og selv Luis Suarez, der bider Giorgio Chiellini, bliver genskabt på en stille vej ved en park.
Et underholdende stykke content, som afhjælper savnet af VM. Videoen kunne være skabt for en række forskellige produkter, men den er lavet for at promovere skaberne af den. Den veltimede og morsomme video har nået 4,4 mio. views og har givet den lille Canadiske virksomhed enorm eksponering. 

  • Produktion: Fourground Films 
  • Score: 8,0

5. Alexandria Morgan Runs Strapless af TomTom

Først løb David Beckham rundt kun iført underbukser, nu er det den amerikanske model Alexandra Morgan, der løber op og ned af fortovet iført et sportsoutfit, der ikke overlader meget til fantasien.

Hvorfor? For at præsentere TomTom’s nyeste Fitness Tracker model, som er ’strapless’, præcis som Alexandra’s trænings BH i videoen.
Reklamen proklamerer at være blevet forbudt på tv, hvorfor den nu løber frit rundt på nettet til stor begejstring for mange seere verden over.
At bruge en smuk model i meget lidt tøj er ikke originalt – og det er slowmotion billederne af hendes barm heller ikke. Der er dog en dobbelt effekt ved valget af musik, som er fra den ikoniske sportsfilm fra 1981, Chariots of Fire – kombineret med overraskelsen over afsender bliver videoen let sharable, hvorfor den kommer med på vores top 5 denne måned.

Videoen kan desuden ses som lidt af en parodi på filmens kendte åbningsscene, hvor en masse unge mænd løber på stranden. Musikken er senere blevet brugt i flere programmer, reklamer og sports events, hvor OL må siges at være det største.

TomTom’s video fortsætter i samme mainstream spor med slowmotion-effekten af den løbende skønhed kombineret med den ikoniske musik godt kunne ligne en OL-reklame. Ikke nogen dårlig parallel at trække for et produkt, der vil ramme de aktive.

  • Bureau: DDB & Tribal, Amsterdam
  • Score: 8,0

Kriterier for scoren

Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter. 


  • Øjeblikkelig tiltrækningskraft.

    Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!
  • Publikums fastholdelse. Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.

  • Storytelling.

     Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.

  • Share ability.

    Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.

  • Produktion.

    Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?  

  • Samlet kampagne.

    Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?