”Vi har valgt en lidt uventet vinder. Det er ikke den teknisk mest avancerede løsning – faktisk er det low-tech,” medgav juryformand i Mobile Lions i Cannes, Rei Inamoto, kreativ direktør og VP i AKQA.
Grand Prix-vinderen fra det filipinske teleselskab Smart Communcations – og DM9 JaymeSyfu (DDB) – tog afsæt i, at tunge skolebøger er en byrde i mere end én forstand for skolebørnene; de slæber sig skæve af de tunge sager. Og avancerede elektroniske hjælpemidler som tablets og smartphones er ikke lige rundt om hjørnet i landet.
Derfor bestod øvelsen i at få det bedste ud af de oldnordiske mobiltelefoner, som det asiatiske ørige til gengæld har i rigelige mængder – og få skolebøger ud af simpel sms-teknik via særligt designede sim-kort.
Lærebogs-forlag blev inddraget i processen, og resultatet var ikke blot let og nemt for eleverne, men gav angiveligt også bedre indlæring.
”Det behøver ikke at være hyper-moderne for at gøre noget smart – man behøver ikke have en lynende teknik til at udføre gode ideer. Selskabet om-modulerer fortiden, og det er slet og ret en god idé, der løser et problem,” sagde det svenske jurymedlem, Magnus Jakobsson.
Et andet svensk jurymedlem, Matias Palm-Jensen, chief innovation officer i McCann Europe, fremhævede en anden løsning, som efter hans mening burde have fået en Grand Prix, men som efter Cannes Lions-reglerne ikke kan, da det forudsætter en betalende kunde.
Second Life Apps hedder arbejdet fra Re-born To Be Alive, der er en belgisk organ-donation-organisation. Problemet er, at manglende organ-donorer koster årligt 300 belgiere livet.
Store begivenheder med respekt for sig selv – som Cannes Lions – har en tilhørende app. Når begivenheden er slut, ligger app’en hensygnende hen. Ideen – fra bureauet Duval Guillaume Modem – var at få arrangørerne med på at opdatere deres app, og når folk trykkede på den, kom de til organ donation-siden. Resultat: 60.000 nye, potentielle donorer.
Grand Prix:
Re-born to be alive