Værs’go: Verdens bedste print

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Med noget, der ligner guerilla-marketing, formår Apple på én gang at erklære printmediet for dødt og tilbyde det frelse. Juryen blev fagligt misundelig og gav Cannes Grand Prix.

Måske undergravende for et netmedie som Bureaubiz at videregive dette, men pyt:

”Print er et magisk medie. På et splitsekund bevæger det dig. Hvis ideen er der, så popper den op med det samme. Allerhelst en destilleret idé – jo mindre du behøver at forklare, des bedre,” sagde juryformanden for Press Lions i Cannes, brasilianske Marcello Serpa fra AlmapBBDO.

Men print er truet, og der er dælme noget ironisk over, at Grand Prix’en går til Apple og en serie af fem iPad Mini-annoncer skabt af TBWAMedia Arts Lab, Los Angeles.

Ideen er enkel: Den ene halvdel af annoncen viser en magasin-forside, den halvdel er mest af alt hvid – og i hjørnet en iPad Minis gengivelse af selvsamme forside. Og annoncen var bragt i det magasin, som forsiden stammede fra (en tidligere udgivelse).

”Annoncen giver en guerilla-følelse: Den går ind i selve mediet – og dræber det. Og tilbyder på samme tid frelse. En printannonce fra et tabletmedie, der bidrager til pritmediets død – men som også siger ”Jeg redder dig – lad os finde sammen”. For det er også en hyldest til de enkelte magasiner,” sagde Marcello Serpa.

6 guldvindere var i spil til Grand Prix’en. Det blev diskuteret ned til 3 og så 2: iPad Mini blev til det sidste udfordret af de aktuelle og berømte Dove-tegninger. Annoncerne var, fremhævede juryen, smukke og fulde af indsigt. Men i sidste ende valgte juryen den, der virker bedst på print.

Og så var der lige dét med misundelsen:

”Jeg er misundelig på alle guldvindere – jeg ville ønske, at jeg havde lavet dem – men på iPad-annoncer var misundelsesniveauet lige lidt højere,” sagde Marcello Serpa, som ellers godt selv kan være genstand for misundelse, al den stund, at manden – som først AD’er, siden som kreativ direktør – har vundet 133 løver i Cannes Lions.

Print er den største kategori i Cannes Lions med i alt 5711 indsendte arbejder – med Brasilien som den største indsender med næsten  800 arbejder (og vinder af 25 løver). Til sammenligning indsendte Danmark 9 arbejder og fik 0 shortlistet.

Hvorfor er der ikke flere amerikanske bidrag, ville en journalist vide ved pressemødet.

”Du mener bortset fra Grand Prix-vinderen?”, lød det flabede svar fra det amerikanske jurymedlem Steve Simpson, Ogilvy & Mather North America – og blev seriøs:

”Fordi print i staterne opfattes som et taktisk medie. Det er et reelt problem. Vi skal overbevise vores kunder om, at print er et branding-medie, der er stærkt og ikonisk.”

Og fra juryen lød opfordringen:

”Send ind, send ind. Men hold det nu enkelt. Vi bruger fire sekunder på hver print. Det skal kunne overbevise os på 1 sek.”

Især én kategori blev inviteret:

”Vi ser normalt masser af gode sager fra de store modebrands, men de har stort set ikke sendt ind i år, og det er synd og skam.”