Uprofessionelle paphoveder. Det er nærmest det indtryk, man får af Visitdenmark, Grey København og GoViral i mediernes malstrøm efter sagen om den kontroversielle viral-film med en enlig mor, der søger faren til sit barn.
Men filmen er reelt ikke mere end 10-20 pct. gal, vurderer lektor Louis Thonsgaard, Århus Akademi. Han er desuden ekstern lektor ved Institut for Informations- og Medievidenskab, Aarhus Universitet.
Louis Thonsgaard mener helt grundlæggende, at ideen er gangbar, og at den ville have fungeret med relativt få tilretninger. Visitdenmark var således tæt på en succes, hvilket 1 million visninger afspejler.
“Først og fremmest træder den forkert ved at skjule afsenderen. Det betyder ikke, at den skulle have Visitdenmark på lige som man ser på tv. Sådan fungerer det ikke på Youtube. Her kan man godt operere i en grå zone mellem virkelighed og fiktion.
Men der skal være en chance for at gennemskue afsenderen. Det kan f.eks. være i form af et Visitdenmark-logo på sutteflasken eller noget andet. Det skal være synligt på en sådan måde, at hvis nogen ikke har gennemskuet den i første omgang, så kan de efterfølgende godt se, at de bare ikke opdagede afsenderen.
Hvis man vil have opmærksomhed, er man nødt til at gå til en grænse. Men det er en hårfin balance, og problemet er, at kommer man bare lidt på den forkerte sige af stregen, så bliver reaktionen meget negativ. Den bliver ikke bare lidt negativ. Det har f.eks. Sony tidligere oplevet i forbindelse med lanceringen af deres PSP konsol, mens Ray Ban er et eksempel på en annoncør, der ramte rigtigt”, siger Louis Thonsgaard.
Han peger endvidere på, at det ikke hjælper på den negative reaktion, at man afslører mere på supplerende hjemmesider.
“Filmen skal give lyst til at sende den videre, og det har fungeret her. Men man investerer social kapital i at sende en film videre, og derfor bliver reaktionen meget negativ, hvis man ender med at føle sig snydt”, siger Louis Thonsgaard.
Han mener desuden, at det kunne have været en overvejelse at bruge lidt tid på at bygge karakteren op.
I øvrigt ligger ideen i filmen tæt op af det grundlæggende koncept for markedsføringen af Danmark – hvilket man f.eks. kan se af flere svenske film, der har kørt på tv.
Konceptet er her “Se livet fra den danske side”, hvilket f.eks. handler om en noget alternativ tilgang til at have haft indbrud (se filmen her) eller andre genvordigheder (se filmen her).
Visitdenmark gennemfører hvert år tusindvis af analyser, og de viser, at det, der helt grundlæggende får folk til at tage til Danmark er nogle værdier, der kredser om vores mentalitet – om ord som f.eks. hygge, åbent, frit og trygt.
Den enlige mor, Karen, taler faktisk om hygge i den famøse film.