Reklamebureauerne taler om agtpågivenhed, ansættelsesstop og justeringer – jobsituationen er anspændt for tiden, og dén følelse er reklamebureauerne naturligvis ikke ene om branchen.
Også mediabureauerne er ramt. Men mindre end turbulensen på mediemarkedet skulle indikere, og det hænger sammen med, at kunderne på nuværende tidspunkt ikke har skåret i samme grad på de bureauernes konsulentbaserede produkter.
“Vi har måttet sige farvel til 2 personer i OMD og 2 personer i Omnicom Media Group – 4 ud af i alt ca. 120. Jeg ved konkret, at andre mediabureauer også har været – eller er – igennem dette. Alle er påvirket,” siger Thomas Bertelsen, adm. direktør i OMD.
Bureaubiz har talt med IUM og Mediaedge:cia og her lyder meldingen, at de personalemæssige justeringer har kunnet klares uden fyringer. Ansættelsesstop og naturlig afgang hos Mediaedge:cia og ved ikke at erstatte nogle barselsorlover med vikarer hos IUM
Thomas Bertelsen hæfter sig ved, at justeringerne kommer oven på to år med stærk tilgang af medarbejdere – 8-10 pct. hvert år. Men kan selv eftertragtede medarbejdere mærke krisen:
“Særligt to medarbejdertyper har oplevet stor vækst: Digitale kompetencer og kreative kommunikations- og mediakompetencer. Men selv på det digitale områder ser vi en vis afmatning. DRRB-indexet, der sammenligner med samme måned året før, viste 151 for online i september, mens hhv. oktober og november havde index 99 og 95. Men vi vil se en vækst i 2009, hvor der vil konverteres fra offline til online. Man vil søge effekten i de digitale medier, men de vil stadig være berørt og ikke så markant, som hvis ikke vi havde haft en krise”, siger Thomas Bertelsen.
Oven på flere års store vækst i medarbejderantallet kan selv små justeringer fremstå markante. Men lige nu ser mediabureauerne ud til at have gjort sig mindre afhængige af mediaomsætningen gennem et bredere produktsortiment.
“Det siger alt, når detailhandlen holder januarudsalg i november. Og de brancher, der ikke er direkte ramt af krisen, har svært ved at finansiere nye projekter via banken og må skære ned i stedet. Når jeg tror, at mediabureauerne kommer vel ud på den anden side – og nok bedre end reklamebureauerne – så skyldes det, at vi ikke længere er 100 pct. afhængige af medieomsætningen, men har andre kompetencer, som er efterspurgt. Annoncørerne har også i denne tid brug for at vide, hvor de får effekt for deres penge, og marketingafdelingerne har behov for at blive udstryet med argumenter, så CFOen kan se marketing som en investering, og ikke som en omkostning”, siger Thomas Bertelsen.
De samme melding kan man høre hos andre bureauer.
Adm. dir. Jan Nielskov, Mediaedge:cia peger også på analyseområdet som et eksempel på udviklingen.
“I krisetider er der øget behov for at kunne påvise effekten af markedsføring, og det er et område, hvor vi er aktive”, siger Jan Nielskov.
Adm. dir. Michael Thim, IUM, siger: “Medieomsætningen er ramt. Til gengæld køber kunderne andre ydelser, og derfor er behovet for justeringer mindre end medieomsætningen skulle antyde”.