En fusion mellem PBS og norske BBS og Teller har skabt Nets. Og det har også skabt problemer – både for den nye koncern og for den web-udvikler, der ejer domænet www.nets.dk.
Nets er indtil videre henvist til bruge www.nets.eu for sine danske brugere, mens man i Norge har www.nets.no adressen – i øvrigt overtaget fra et kristent sangkor.
Men i Danmark er der ingen umiddelbare udsigter til at overtage noget som helst, for webudvikler Sten Axelsen vil hverken afgive eller sælge.
“Jeg blev momsregistreret i 1999 og købte domænet i 2000. Jeg er blevet kaldt nets, fordi det er Sten stavet bagfra – og så har jeg arbejdet med net-løsninger i snart sagt al den tid, der har været et net. Jeg har kun det ene domæne, og det bruger jeg,” siger Sten Axelsen.
Han oplyser, at PBS fik varemærkeregistreret nets i 2007, hvor de fik at vide, at der eksisterede et dk-domæne ved samme navn.
“Hvis de var pæne mennesker, vil de have ringet dengang og spurgt, om vi kunne finde ud af noget. I stedet ringede en person, der præsenterede sig ved navn, men ikke firma, to gange og foreslog, at jeg skulle sende PBS et salgstilbud på domænet – “og du behøver ikke at skrive, at de har ringet”. Fikst, for så kunne PBS jo påstå, at jeg kun gjorde det for pengenes skyld – og få domænet overdraget. Den slags tiltag er klamme,” siger Sten Axelsen.
Efterfølgende blev han ringet op af en advokat fra Bech-Bruun, der først tilbød ham 10.000 kr. for domænet, siden – i et brev – 50.000 kr., hvis han svarede inden for 24 timer.
“Men jeg har ikke tænkt mig at sælge. Jeg har oprettet domænet for at bruge det, ikke for at videresælge det,” siger Sten Axelsen, der siden har ændret forsiden på sit site, fordi advokatpresset fra PBS/Nets tilsyneladende er for stort – og fordi han kan imødese en stor advokatregning selv i sagen.
Hos Nets er pressekonsulent Michael Juul Rugaard relativt fåmælt:
“Som udgangspunkt har vi ingen kommentarer, da vi ikke ønsker at påvirke klagenævnets afgørelse. Vi er kede af, at sagen er kommet så vidt, og vi kan slet ikke genkende den beskrivelse af forløbet, som Sten Axelsen giver. Vi ringede første gang i juni for at få en dialog med Sten Axelsen om køb af nets.dk, da vi i nogle år havde set, at der ikke var aktivitet på hjemmesiden, og da vi desuden kunne se, at hans firma var opløst. Vi har bestræbt os på en konstruktiv dialog, men desværre har vi ikke kunnet få en aftale i stand med Sten Axelsen. Uenigheder af denne type bliver løst i Domæneklagenævnet, hvor sagen nu ligger til behandling,” siger Michael Juul Rugaard.
Ifølge Den Store Danske er Nets en forkortelse for Northern European Transaction Service, “de danske pengeinstitutters fælles selskab, oprettet 1968 til at varetage betalingsformidling i Danmark”. Men den forklaring er ganske enkelt ikke korrekt, oplyser Michael Juul Rugaard, der vil tage fat i Gyldendal for at få rettet fejlen. For det rette årstal er 2007 – da oprettede PBS og BBS i fællesskab selskabet Nets.
Og viceadm. direktør i Nets, Flemming L. Jensen, trækker heller ikke på rødder, der går langt tilbage:
“Nets er ikke en forkortelse, men vi synes, det passer godt til vores struktur og det, vi laver,” sagde han i sidste uge til Ritzau.
Og både på nets.eu og den aktuelle kampagne, kreeret af Bates Y&R, fortæller man ganske vist, at PBS “gennem mere end 40 år har gjort det stadigt lettere for danskerne at håndtere penge”, men forkortelsen nævnes ikke: “I dag hedder vi Nets, men måske kender du os bedre som PBS”.
Om forkortelsen siger Michael Juul Rugaard:
“Vi står naturligvis ved den, men vi betragter den ikke længere som en sådan – nu er det mere et navn i sig selv. Forkortelsen dækker over korttransaktioner, også europæiske, men den er ikke længere dækkende, fordi vi beskæftiger os med en bred vifte af løsninger.”