Af Peter Engholm 25@mail.dk

PBS hedder nu Nets, men den aktuelle kampagne kan ikke henvise til nets.dk, for det blev taget i brug af en webmand for ti år siden. Han kalder overtagelsesforsøgene fra PBS for ”klamme”.

En fusion mellem PBS og norske BBS og Teller har skabt Nets. Og det har også skabt problemer – både for den nye koncern og for den web-udvikler, der ejer domænet www.nets.dk.

Nets er indtil videre henvist til bruge www.nets.eu for sine danske brugere, mens man i Norge har www.nets.no adressen – i øvrigt overtaget fra et kristent sangkor.

Men i Danmark er der ingen umiddelbare udsigter til at overtage noget som helst, for webudvikler Sten Axelsen vil hverken afgive eller sælge.

“Jeg blev momsregistreret i 1999 og købte domænet i 2000. Jeg er blevet kaldt nets, fordi det er Sten stavet bagfra – og så har jeg arbejdet med net-løsninger i snart sagt al den tid, der har været et net. Jeg har kun det ene domæne, og det bruger jeg,” siger Sten Axelsen.

Han oplyser, at PBS fik varemærkeregistreret nets i 2007, hvor de fik at vide, at der eksisterede et dk-domæne ved samme navn.

“Hvis de var pæne mennesker, vil de have ringet dengang og spurgt, om vi kunne finde ud af noget. I stedet ringede en person, der præsenterede sig ved navn, men ikke firma, to gange og foreslog, at jeg skulle sende PBS et salgstilbud på domænet – “og du behøver ikke at skrive, at de har ringet”. Fikst, for så kunne PBS jo påstå, at jeg kun gjorde det for pengenes skyld – og få domænet overdraget. Den slags tiltag er klamme,” siger Sten Axelsen.

Efterfølgende blev han ringet op af en advokat fra Bech-Bruun, der først tilbød ham 10.000 kr. for domænet, siden – i et brev – 50.000 kr., hvis han svarede inden for 24 timer.

“Men jeg har ikke tænkt mig at sælge. Jeg har oprettet domænet for at bruge det, ikke for at videresælge det,” siger Sten Axelsen, der siden har ændret forsiden på sit site, fordi advokatpresset fra PBS/Nets tilsyneladende er for stort – og fordi han kan imødese en stor advokatregning selv i sagen.

Hos Nets er pressekonsulent Michael Juul Rugaard relativt fåmælt:

“Som udgangspunkt har vi ingen kommentarer, da vi ikke ønsker at påvirke klagenævnets afgørelse. Vi er kede af, at sagen er kommet så vidt, og vi kan slet ikke genkende den beskrivelse af forløbet, som Sten Axelsen giver. Vi ringede første gang i juni for at få en dialog med Sten Axelsen om køb af nets.dk, da vi i nogle år havde set, at der ikke var aktivitet på hjemmesiden, og da vi desuden kunne se, at hans firma var opløst. Vi har bestræbt os på en konstruktiv dialog, men desværre har vi ikke kunnet få en aftale i stand med Sten Axelsen. Uenigheder af denne type bliver løst i Domæneklagenævnet, hvor sagen nu ligger til behandling,” siger Michael Juul Rugaard.

Ifølge Den Store Danske er Nets en forkortelse for Northern European Transaction Service, “de danske pengeinstitutters fælles selskab, oprettet 1968 til at varetage betalingsformidling i Danmark”. Men den forklaring er ganske enkelt ikke korrekt, oplyser Michael Juul Rugaard, der vil tage fat i Gyldendal for at få rettet fejlen. For det rette årstal er 2007 – da oprettede PBS og BBS i fællesskab selskabet Nets.

Og viceadm. direktør i Nets, Flemming L. Jensen, trækker heller ikke på rødder, der går langt tilbage:

“Nets er ikke en forkortelse, men vi synes, det passer godt til vores struktur og det, vi laver,” sagde han i sidste uge til Ritzau.

Og både på nets.eu og den aktuelle kampagne, kreeret af Bates Y&R, fortæller man ganske vist, at PBS “gennem mere end 40 år har gjort det stadigt lettere for danskerne at håndtere penge”, men forkortelsen nævnes ikke: “I dag hedder vi Nets, men måske kender du os bedre som PBS”.

Om forkortelsen siger Michael Juul Rugaard:

“Vi står naturligvis ved den, men vi betragter den ikke længere som en sådan – nu er det mere et navn i sig selv. Forkortelsen dækker over korttransaktioner, også europæiske, men den er ikke længere dækkende, fordi vi beskæftiger os med en bred vifte af løsninger.”

Kommentarer

 1. PBS er, og nu siger jeg det lodret et bundt lallende sinker. Det er grinagtigt at man tager sig et nyt navn uden rent faktisk at undersøge, om det pågældende navn er ledigt. De har netop lavet selvsamme fadæse med nemid.dk. PBS er også bagmændende bag NemID, og havde i samme stil glemt at undersøge om domænenavnet var ledigt.

  Tillige gør PBS sig skyld i eksakt samme forbrydelse, som de uretmæssigt anklager Axelsen for, nemlig domænesquatting:
  http://www.computerworld.dk/art/101367

  Det skriger jo til himlen.

  Iø. et ret spændende blogindlæg, som gennemhuller hvad lidt forsvar for deres handlinger, PBS end måtte have:
  http://blog.abilitor.dk/pbs-skidt-sag-ift-nets-dk.php

  Som protesthandling foreslår jeg at danskerne kollektivt bliver ved med at kalde PBS for PBS. For evigt.

 2. Det er så dum en sag med så meget dårlig brandeffekt. Måske PBS faktisk står for “Pretty Bloody Stupid”..? Bortset fra det, så er navnet da dårligt valgt hva?! Nets… det ligger bare ikke godt i munden. Prøv at sige det højt; Nets…Hetz…?

 3. Vi må da inderligt håbe at PBS / Nets / Teller – ikke får trumfet et ejerskab over domænet, da dette vil være et stort tab. Størrelsen på en virksomhed samt mængden af deres ressourcer skal ikke afgøre det juridiske ophav på dét grundlag alene. Sten ‘Nets’ er i sin fulde ret til – fortsat at anvende domænet!

  Hvis sagens udfald tilfalder PBS / Nets – hvad stiller vi så op med resten af cypersquatting tilfældene derude?

  Krydser fingre herfra!

 4. Sjovt at kommunikationsmedarbejderen, der citeres i computerworld-artiklen, ord til ord bruger samme bortforklaring som Michael Rugaard i denne artikel. Det’ corporate communication!

  Og ikke sjovt, men alligevel lidt sjovt at kommunikationsmedarbejderen hedder Pernille Kylling. Ja, undskyld…

 5. I får lige citatet i tilfælde af at PBS begynder at slette deres dumheder:

  0-06-2008 PBS datterselskab opkøber kortvirksomhed i Estland

  Pressemeddelelse (Oslo/København/Tallinn, 30. juni 2008)

  I dag indgik Northern European Transaction Services (NETS), der er halvt ejet af PBS, en aftale om køb af Pankade Kaardikeskus AS (PKK) – Estlands nationale kortprocessor.

  Dermed bliver det PBS-ejede selskab en attraktiv partner både for lokale indløsere af betalingskort, men også for regionale spillere med internationale ambitioner, der ønsker en partner, som kan levere integrerede løsninger.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club