I mandags fortalte Advance, at de har forladt Dongs konkurrence blandt reklamebureauer, bl.a. fordi man ikke fandt den forretningsmæssigt interessant.
Ny følger yderligere to bureauer, og flere kan være på vej. Dermed begynder Dong at få de samme problemer som med mediabureaukonkurrencen i efteråret, hvor mindst to ud af fem bureauer valgte at droppe pitchen.
Denne gang gælder det DDB Copenhagen og Robert/Boisen & Like-minded – og begrundelserne ligner Advances.
For mange mini-udbud
Det er bl.a. Dongs ønske om at køre miniudbud om hvert enkelt projekt.
”De lægger op til en række miniudbud med deltagelse af seks bureauer hver gang og på projekter, der kan være ned til nogle få hundrede tusind kroner inklusive ekstern produktion” siger adm. dir. Kim Boisen og fortsætter:
”Dong står i en situation, hvor man skal gøre sig lækker over for omverdenen i forbindelse med børsnoteringen og kunne derfor være en spændende virksomhed at arbejde for. Men vi kan simpelthen ikke se business-casen for os – hverken økonomisk eller hvordan samarbejdet kan blive effektivt, når de samme opgaver kan ende med at blive splittet op i mange små bidder, hvor et bureau f.eks. laver strategien, et andet eksekveringen og et tredje står for produktionen.”
DDB Copenhagens adm. direktør, Pernille Gjøls-Andersen fokuserer også på de kvalitative aspekter.
”Vi er et bureau, der tænker strategisk og langsigtet, og vi kan ikke se, at vores kompetencer kan komme i spil på en samarbejdsmodel, hvor vi skal byde ind med forslag hver gang i en lang række miniubud. Derfor har vi takket pænt nej til at være en del af set-uppet,” siger Pernille Gjøls-Andersen.
Der er dog også flere mindre anstøds-sten i en pitch, som hun synes generelt har været præget af rodet kommunikation. En af dem er den samme, som Jens Krog fra Advance anførte – nemlig, at man skal byde ind med teams uden at vide hvilke opgaver, man skal løse.
Flere kan være på vej
Dong har tidligere udvalgt 26 bureauer, som er i spil til at komme med på rammeaftalen, men nu har tre altså trukket sig. Og de kan meget vel få følgeskab af flere.
“Det er mit indtryk, at ganske mange bureauer er meget lidt begejstrede for den måde, Dong har valgt at strukturere samarbejdet på. De synes, at Dong er åbne, og at dialogen således er i orden – men de faktuelle betingelser er for dårlige, og jeg vil derfor ikke være overrasket, hvis der er flere, som trækker sig,” siger adm. dir. Tine Aurvig-Huggenberger, Kreativitet & Kommunikation.
Loselose frem for Winwin
Hvad hun hører fra medlemmerne, er meget på linje med de udmeldinger, der er kommet.
“Holdningen er, at Dong har struktureret samarbejdet på en sådan måde, at det giver meget lidt mening kommunikationsmæssigt, fordi opgaverne er splittet op i mange relativt små projekter. Det betyder så samtidig, at beløbene er ret små, og derfor er det svært for bureauerne at se en business-case,” siger Tine Aurvig-Huggenberger og fortsætter:
“Vi har en dialog med Dong og det vil vi fortsætte med. Vi har erfaringer med, hvordan man bedst tilrettelægger pitches som denne og rammeaftaler, og vi har tidligere analyseret, hvordan offentlige kunder også pålægger sig selv betydelige transaktions-omkostninger, når de involverer alt for mange bureauer på alt for små projekter. Der er ingen, der vinder på denne måde.”
Tine Aurvig-Huggenberger fremhæver samtidig, at Dong faktisk er en kunde, som bureauerne gerne vil arbejde for.
“Dong er en spændende virksomhed, der har potentialet til at levere fantastisk kommunikation. Derfor mener jeg, at det må gøre indtryk på dem, når så højt profilerede bureauer vælger at trække sig,” siger Tine Aurvig-Huggenberger.