”2024 bliver året, hvor influent-kampagnerne kommer på mediaplanen”

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Nørgård Mikkelsen har i en stor undersøgelse set på performance på tværs af kanaler. Influencer-marketing er midt i et gennembrud, som slår igennem næste år.

Der er sket et skred i marketingchefernes syn på influencer-marketing, og som skred er flest, så er det gået hurtigt.

Henrik Rewes, mediedirektør og partner i Nørgård Mikkelsen, sætter disse ord på en dansk tilgang til influencer-marketing, der måske nok er komprimeret, men ikke nødvendigvis karikeret: 

”Marketingchefen har fundet lidt penge på bunden af skuffen og spørger et par uger før lanceringen, om ikke vi kan lave en influent-kampagne. Vi svarer ok, men med så kort frist bliver det måske ikke så vellykket. Nå, lyder svaret, men så har vi i hvert fald prøvet det.”

Men tilgangen er ved at være bedaget. Nørgård Mikkelsen havde på årets Influenced-konference premiere på en stor undersøgelse (se faktaboks forneden) om en række marketingkanalers performance.  

”Vi mente, at der var en ubalance mellem influenters resultater og kunders villighed til at investere i kanalen. Det var afsættet for en undersøgelse med data hentet over et år,” siger Henrik Rewes. 

Lange influencer-samarbejder på mediaplanen 

Undersøgelsen lægger op til et gennembrud for annoncørers samarbejde med influencers, og rammer også et lille internt opbrud: 

”Vi plejede at bruge CPM (pris pr. 1000 visninger, red.) til at se på performance, og her ligger influencers 3-4 gange højere end f.eks. tv. Men det er ikke interessant, hvad folk får vist, men derimod hvad de kigger på, og hvor lang tid, de kigger. Og der blev i gennemsnit brugt næsten 14 sek. på influent-kampagnens budskab – rigeligt til, at det blev lagret, og mere end alle de øvrige undersøgte kanaler, undtagen radio,” siger Henrik Rewes.. 

Hvis man ser på aCPM (Attentative CPM), der udregner prisen for opmærksomhed i stedet for visninger, så stikker influencer-marketing ikke længere af – og ganger man så med den troværdighed, som forbrugerne har til influencers (jf. Nielsen 2021), så står kanalen særdeles stærkt. 

”Forbrugerne engagerer sig i influenternes budskaber, og vi kan konstatere, at annoncørerne har mod på at investere meget mere i denne kanal. Vi ser et gennembrud dette efterår, og 2024 bliver året, hvor influent-kampagner kommer ind på mediaplanen – også i form af lange samarbejder,” siger Henrik Rewes.

Hvor fungerer influencer-marketing bedst?

”Ved branding – til at øge et uhjulpet kendskab. Og så kan influencer-marketing løfte hele kunderejsen, fra ikke-hørt-om til at foretage en bestilling. Det kan ingen andre kanaler klare alene, og det gør influencers værd at overveje, hvis budgettet ikke rækker til mange kanaler,” siger Henrik Rewes. 

Få timer efter premiere-præsentationen af undersøgelsen vandt Nørgård Mikkelsen og Røde Kors årets Influencer Award. Det skete med en case, hvor man – via en influencer-indsats på Twitch – fik rykket gamere op af stolen og ned i den fysiske Røde Kors genbrugsbutik. 

Fakta: nørgård mikkelsen – performance-undersøgelse

  • Data er indsamlet fra TV, radio, SoMe, influenter, Google, display og streaming platforme (TV 2 Play, YouTube, Discovery+, Pluto og Viaplay)
  • I alt er der analyseret B2C-kampagner med i alt over 1 milliard eksponeringer
  • Et samlet mediespend på +40 millioner kr.
  • Med over 3 millioner timers opmærksomhed
  • Fordeling: TV/radio 51%, SoMe 30%, streaming/display 13% og influent kampagner 6%.
  • Data indhentet april 2021- april 2023