Boisen: Vi har fundet et ’sweetspot’

Emil Nørlund
emil@bureaubiz.dk

Robert Boisen & Like-minded laver nogle af landets mest vindende og effektfulde reklamefilm. Bureaubiz har snakket med CEO, Kim Boisen, om deres tilgang til kampagner og film – med afsæt i deres aktuelle SOME-basker ’Spritstiv Speeddate’.

Bureauet der gjorde Spies Rejser verdenskendt med ’Do it for Denmark’-filmen, har gang på gang bevist, at de formår at skrue en kampagne sammen, der vender hoveder og løfter øjenbryn – senest understreget af kampagnefilmen ’Spritstiv Speeddate’, der på et par dage har skaffet alkoholkampagnen ’Fuld af Liv´ massiv omtale og masser af views.

Læs mere her: Robert Boisen lægger igen landet ned

Op imod 800.000 (primært) unge så ’Spritstiv Speeddate’ indenfor de første 24 timer. Kim Boisen, der er CEO og medstifter af Robert/Boisen & Like-minded, fortæller, hvorfor han tror, at filmen tænder den danske ungdom.

”Vi har virkelig prøvet at arbejde frem imod at skabe content, der på samme tid indeholder både genkendelighed og brugbar info for de unge. Det er derfor de deler, kommenterer og tag’er hinanden”.

Kampagnen blev hurtigt omtalt i flere landsdækkende medier såsom på tv2.dk og Ekstra Bladet.

Fire af de singlepiger,der får sig en spritstiv overraskelse i ‘Spritstiv Speeddate’-filmen.

Stor medieomtale er dog ingenlunde usædvanligt, for efterhånden er det fast kotyme, at Robert Boisen med ca. et kvartals interval, står bag en reklamefilm der tager overskrifter.

Men hvad er det lige som det 25 mand/kvinde høje københavnske bureau kan, der får dem til at vinde priser, hjerter og opmærksomhed for deres reklamefilm på nogenlunde konstant basis?

For at svare på det spørgsmål, må Kim Boisen skrue tiden tilbage til 1998:

”Lige siden bureauets start har vi altid været drevet af at udvikle ideer på baggrund af indsigter og data i stedet for umiddelbare indfald og fikse ideer. Vores tilgang opstod på en måde ud af Interflora-kampagnen ’Husk hvad blomster kan gøre’, der var en utrolig indsigtsbaseret kampagne”.

Kim tænker tilbage:

”Jeg kan huske at vi sad tre stive dage og læste tusindvis af kort-tekster på Interflora’s hovedcentral. Ved at sidde der og gøre vores ’benarbejde’ – kort efter kort – fandt vi frem til, at mænd primært sender blomster af egoistiske grunde”.

Han fortsætter:

”Efter du har opnået en bedre forståelse, baseret på forbrugernes adfærd og hvordan de tænker og handler indenfor et givent felt, så er det lettere at skabe en løsning, der føles relevant og rammer folk. Det er en proces, der ligger dybt i Robert Boisen & Like-mindeds DNA”.

Her kan du se en af de gamle Interflora reklamefilm baseret på ‘Husk hvad blomster kan gøre’-indsigten:

Samfundsproblem-knusende & PR-venlig

Spies briefet, der resulterede i ”Do it for Denmark”-kampagnen var at sætte fokus på rejsebureauets udbud af anderledes ferietyper end deres klassisk berømmede charterrejser. Det drejede sig f.eks. om storbyferien.

I dette tilfælde var bureauets første hurdle at finde frem til, hvad er det lige er, der er den drivende faktor for at folk tager på storbyferie.

Boisen fortæller:

”Indsigten vi nåede frem til var at storby-rejser primært er noget for par. Men når et par tager ud at rejse er det ikke for at se seværdigheder. Det er for at se hinanden i et nyt lys, hvilket er noget som kan være med til at genoplive deres parforhold.  Der ligger noget spændende her, tænkte vi. De fleste rejseselskaber siger jo det modsatte – se dette og dette og dette”.

Boisen fortsætter:

”Typisk opstår vores idéer ud fra artikler eller mavefornemmelser, der fortæller os, at der er noget her vi bør få undersøgt. På den måde underbygger vi kvalitative iagttagelser med kvantitative undersøgelser”

Bureauets analyser af rejseadfærd for par, førte dem frem til indsigten, at par på farten har mere sex, når de er på storbyferie, end de har på andre ferietyper. Et andet signifikant faktum, som Robert Boisen researchede sig frem til, var at fødselstallet i Danmark, på det tidspunkt, var på et 27-årigt ’alltime low’ niveau. Sammenholdt gav disse facts anledning til den banebrydende brief-løsning, der blev til fødslen af ”Do it for Denmark”-kampagnen.

Kim forklarer:

”Vores velfærdssamfund kan ikke hænge sammen, hvis ikke der fødes flere børn. Så hvis vi kunne få flere på par storbyferie – og dermed dyrke sex –  kunne vi løse et større samfundsproblem samtidig med at vi solgte storbyrejser med en PR-venlig vinkel”.

Hvis du lige skal ha´et gensyn med “Do it for Denmark”, kan du få det her:

Oversætter tørre tal til stærke følelser

Nu skruer vi tiden frem til dags dato og den aktuelle ’Spritstiv Speeddate’-kampagne.

Kampagnen er lavet for Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens ”Fuld af Liv’ initiativ med sigte på at få unge mennesker til at ændre adfærd og holde igen med alkoholen.

Boisen fortæller om kampagnens første udviklingsstadie:

”Det er jo ikke nogen hemmelighed at vi godt kan lide at oversætte data og tal til følelser – og i dette tilfælde kom kunden til os med en antropologisk analyse, hvor de selv havde været ude at tale med unge mænd, der tit og ofte drikker”.

Kim fortsætter:

”Briefet fortalte os, at der er to ting som unge mænd i alderen 20-25 går op i. 1. At hygge sig og være der for sine venner. 2. At score damer. Derudover var det klart at man i forhold til denne målgruppe godt kunne glemme alt hvad der mindede om en løftet pegefinger. Den samlede viden var et super udgangspunkt for vores videre idéudvikling”.

Efter yderligere kvalitative interviews endte bureauet op med to overordnede retninger: Den ene gik på ikke at fucke et venskab op pga. alkohol og den anden retning gik på, at det ikke er foreneligt at drikke sig meget fuld og score damer.

Efter rådslagning med kunden valgte man at gå efter det sidstnævnte score-spor, fortæller Boisen:

”Alle ved at mange unge fyre drikker sig stive, men også kan lide at score damer. Alle ved det, men der er ikke lavet et kvantitativt studie af det. Det ville vi lave og det var kimen til ’Spritstiv Speeddate’”.

’Spritstiv Speeddate’-filmen er et eksperiment, hvor det testes, hvordan 10 single-piger vurderer deres speeddates med 10 singlefyre. Det pigerne dog ikke ved er, at fyrene bliver drukket fuldere og fuldere mellem hver runde.

”Idéen var at vi på en opbyggende og konstruktiv måde – uden løftede pegefingre – ville undersøge rummet mellem hvor attraktiv man selv tror man er, når man er fuld, og hvordan man opfattes af det modsatte køn”, fortæller Boisen.

Du kan se ’Spritstiv Speeddate’-filmen her:

‘Sweetspot’ spottes

En sjov film med chokerede piger og fulde fyre var dog ikke nok for Robert Boisen, fortæller Kim.

”Vi ved at det som folk deler mest, er det man kalder ’usefull information’. Info de kan bruge til noget. Derfor tænkte vi at det kunne være fedt at finde den optimale promille ift. at score piger. Denne promille døbte vi ’sweetspot’, efter en term der beskriver hvornår og hvordan man generelt opnår den bedste respons i forhold til sin indsats”, forklarer Kim og fortsætter:

”På den måde er det både amorinerne og eftertænksomheden vi taler til”.

Graf der viser ‘Sweetspottet’ i forhold til hvornår singlefyrene i ‘Spritstiv Speeddate’-eksperimentet gjorde bedst indtryk på singlepigerne.

Udover at lokalisere ’Sweetspottet’ har Robert Boisen udviklet en ‘Sweetspot-måler’ der bliver samplet i nattelivet senere på ugen, hvor der også kommer en opfølgende film.

Hvor ’Spritstiv Speeddate’-filmen lagde stærkt ud med langt over en halv million views, mener Kim Boisen, at  den har nærmest opnået sin potentielle reach fuldt ud.

”Vi har targetet så rent på unge, at der nærmest ikke er nogen i målgruppen, der ikke har set den. Så i stedet for at få nye seere til, prøver vi i stedet til at få folk til at se den flere gange, ved at henvende os til dem på forskellige måder”.

Bureauer lukrerer på hinanden

Kim Boisen understreger, at Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har været en forbilledlig kunde i forhold til samarbejdet om ‘Spritstiv speeddate’, som er den første kampagne som Robert Boisen har lavet for ’Fuld af Liv’. Det faktum at bureauet har fået meget frie tøjler til at lave en progressiv alkohol-kampagne, er han ikke sen til at tilskrive de tidligere bureauer, der tidligere har været hyret ind.

”Man kan se et mønster i det som ’Fuld af Liv’ før har lavet og det virker som om, at de er blevet mere og mere villige til at gå anderledes til værks”.

Han fortsætter:

”På den måde kan bureauer lukrere på hinanden. Vi er nogle af de første, der har lavet branded content med indbyttet PR-vinklel i. Det er fedt at se, at der er flere og flere bureauer der går den vej. Det gør det lettere for os at sælge innovative løsninger igennem. I øjeblikket gør vi hinanden bedre i branchen – og det er fedt”.

Men Boisen er dog samtidig godt klar over at en dyb tallerken ikke er dyb for altid.

”Vi har udviklet en form branded content, der får de store følelser i spil og samtidig løser  problemer på samfundsplan hvilket afføder slagkraftig PR. Hvad der bliver vores tilgang til en social medie-verden, hvor folk langsomt begynder at foraskanse sig i lukkede fora som f.eks. Snapchat er noget af det vi arbejder hårdt på at finde ud af”, slutter Kim Boisen.

Har du kommentarer til artiklen, så skriv i kommentarfeltet nedenfor.