Drop pitchen og giv bureauforholdet en ekstra chance

Emil Malte Simonsen
emil.s@bureaubiz.dk

Pitch-processer er dyre og chancen for gevinst forholdsvis lille. At investere i sit nuværende bureau kan vise sig at være en bedre forretning. Her er tre tips til at holde liv i forholdet.

For nyligt kunne vi på Bureaubiz fortælle, at Mindshare trak sig fra Klasselotteriets medieudbud. Simpelthen fordi man vurderede, at det ikke var risikoen værd, når oddsene for at få noget ud af det hårde pitcharbejde ikke var bedre.

Begrundelsen fra Martin Ove Rasmussen, CEO i Mindshare, lød at bureauet skulle “investere for mange timer af vores bedste folks tid på generel tilbudsgivning samt udarbejdelse af en mængde helt konkrete omfangsrige opgaver,” og at dette ”slet ikke stod mål med risikoen ved at blot være en ud af fem deltagende bureauer samt de skitserede kommercielle vilkår i samarbejdet.”

Men det er ikke kun dyrt for bureauet. Det er det også for kunden. Og selvom en ny retning kan være den rigtige løsning, så viser flere undersøgelser, som dem amerikanske 4A’s peger på i dette whitepaper, at de lange samarbejdsrelationer som oftest bærer frugt. Nogle vil derfor undre sig over, at flere brands leder efter nyt bureau så ofte – og særligt midt under en pandemis pres på den globale økonomi.

At skabe de rigtige forhold
I en klumme i The Drum efterspørger Christine Downton, associate partner hos konsulentvirksomheden The Observatory International, at flere brands forsøger at genstarte forholdet til deres bureau, i stedet for at kigge sig om efter et nyt, der kan sætte en ny kurs.

Hun fortæller, at man hos The Observatory International  havde en kunde, der med jævne mellemrum ville have hjælp med at lave bureaupitches af forskellige årsager. Det stoppede, da de introducerede en tovejs performance-evaluering mellem kunden og kundens bureauer. Det gav nemlig nogle værktøjer til at monitorere det indbyrdes forhold og ændre kurs, inden et problem opstod.

”At køre en pitch betyder, at man skal bruge tid på at finde den rigtige samarbejdspartner og køre dem ind i sin forretning – det kan tage op til seks måneder for et nyt bureau at komme helt op i omdrejninger,” siger Christine Downton til The Drum, og fortsætter:

”Men hvad nu hvis du, i stedet for pitchen, kunne ændre dit nuværende bureauforhold, så det blev mere konstruktivt og produktivt? Forestil dig et ideelt scenario, hvor dit nuværende bureau er fokuseret på at drive dit brands vækst, i stedet for bare at arbejde for din virksomhed.”

Hun foreslår tre strukturerende komponenter, der kan hjælpe med at holde liv i forholdet.

Fast monitorering og evaluering
For at sikre, at både kunde og bureau får mest muligt ud af forholdet, skal man sørge for at have upartiske, simple og håndfaste spørgeskemaer, der benyttes mindst én gang om året. Og samtidig skal man have de rigtige værktøjer, vejledning og handlingsplaner klar ved hånden til at følge op på spørgeskemaerne.

Performancebaseret kompensation til bureauet, der kan belønne og motivere
Forholdet skal være gensidigt gavnligt. Derfor skal der være fokus på slutresultater. Det gode performancebaserede forhold kombinerer forholdet mellem risiko og belønning og opsætter klare, håndgribelige mål.

Klart definerede og transparente samarbejdsformer mellem bureau og kunde
Christine Downton har også et konkret råd til kunden: at denne sikrer optimale arbejdsforhold ifht. bureauet. Der skal defineres og implementeres best practice for kommunikationsudvikling og håndtering af bureauet på tværs af alle virksomhedens afdelinger, så man forstår, hvilke muligheder og ressourcer, der er til rådighed – og hvornår de skal bruges.