Hvem skød papegøjen i 2018?

Zandra Damsgaard
zandra@bureaubiz.dk

Det årlige regnskabsoverblik fra Bureaubiz er også et indblik i bureaubranchens lønninger. Hvor var det økonomisk et godt sted at arbejde i 2018? Og hvor pressede man medarbejdercitronen? Kig 271 bureauer over skulderen her.

I bureaubranchen var sidste års store økonomiske vinder Wunderman, der fra 2017 til 2018 øgede sit driftsoverskud med 65 pct. til 117 mio. kr.

Magten har skiftet hænder i bureaubranchen

Den præstation tog først og fremmest sit afsæt i en indtjening på svimlende 284 mio. kr. – små 100 mio. kr. mere end året før – men en medvirkende årsag til digitalbureauets succesridt skal formentlig også findes et andet sted.

Nemlig hos medarbejderne, og dem havde Wunderman i 2018 rundt regnet 247 af.

Ifølge Bureaubiz’ netop offentliggjorte regnskabsrapport oppebar Wundermans medarbejdere sidste år en gennemsnitsløn på 667.660 kr. Sammenholdt med virksomhedens lønandel på 58 pct. placerer det Wunderman i kategorien af bureauer, der lidt firkantet sagt er økonomisk profitable for både medarbejdere og ejere.

63 bureauer er WinWin
WinWin hedder denne, som er en af fire kategoriseringer i det system, den tidligere Havas-direktør Steen Holm udviklede i 1997. Her deles de danske bureauer op i fire kategorier baseret på henholdsvis gennemsnitsløn og lønandel, altså lønnens andel af den samlede indtjening.

FAKTA
WinWin: lønandel lavere end 86,2 pct., gennemsnitsløn højere end 577.888 kr.
Socialkontor: lønandel højere end 86,2 pct., gennemsnitsløn højere end 577.888 kr.
Slavepiskere: lønandel lavere end 86,2 pct., gennemsnitsløn lavere end 577.888 kr.
LoseLose: lønandel højere end 86,2 pct., gennemsnitsløn lavere end 577.888 kr.

I 2018 placerede 63 af i alt 271 danske bureauer sig i kategorien WinWin med en samlet gennemsnitsløn på 757.115 kr. – godt 8 pct. højere end i 2017. De respektive bureauers lønandel er i samme periode faldet 77,8 pct. til 73,8 pct., så 2018 var på den måde vitterlig win win for alle parter.

Foruden Wunderman findes i kategorien blandt andre &Co, Envision, Isobar Danmark og Valtech.

 

Branchens socialkontorer
I kategorien Socialkontor er det, som navnet antyder, medarbejderne, der får mest ud af det. Her hævede de ansatte i 67 bureauer i 2018 en gennemsnitlig årsløn på 706.764 kr., mens deres arbejdsgivere måtte se hele indtjeningen gå netop til lønudgifter.

Mange faktorer og ikke mindst den enkelte virksomheds størrelse spiller naturligvis ind og gør det samlede billede vejledende snarere end retvisende.

Faktum er ikke desto mindre, at bureauer som Vertic, Pentia, Nordlid, Impact og Designit på papiret umiddelbart var en bedre forretning for deres medarbejdere end for virksomheden selv i 2018.

Er du en slavepisker?
Det modsatte var i sagens natur tilfældet inden for kategorien med det lidet flatterende navn Slavepiskerne. Her skilte 69 bureauer sig i 2018 ud med en forholdsvis lav lønandel og en tilsvarende lavere løn til medarbejderne.

Årslønnen hos Slavepiskerne lød i 2018 i gennemsnit på 456.728 kr., hvilket var 3,8 pct. lavere end for de samme bureauer i 2017.

For virksomhedsejerne – som blandt andre tæller Kunde & Co, OMG, Hjaltelin Stahl og Dentsu Aegis Network – lød lønandelen tilsvarende på 72,4 pct. mod 82,8 pct. i 2018.

Det modsatte af WinWin…
De resterende 81 bureauer må lide den tort at blive placeret i kategorien af virksomheder, der i 2018 hverken var økonomisk gunstige for medarbejderne eller dem selv.

Altså stik modsat WinWin.

Under fællesbetegnelsen LoseLose findes eksempelvis Novicell og grupperne GroupM og Mediabrands, der i 2018 som helhed havde en gennemsnitsløn på 466.170 kr. og hvis lønudgifter samtidig oversteg bruttofortjenesten.

Tæl til ti
Ganske som der altså kan være nok så gode forklaringer på et bureaus placering i den ene eller den anden af modellens fire kategorier, har dens ophavsmand, Steen Holm, tidligere manet til besindighed for så vidt angår de noget harske kategoriseringer:

”Nej, man er ikke en Slavepisker, hvis man udbetaler sine medarbejdere en årsløn på halv million kroner eller derover, og man er heller ikke en slave, hvis man arbejder for sådan én. Ligesom man heller ikke er et Socialkontor, hvis man udbetaler sine medarbejdere en endnu højere årsløn end den halve million fra før og ikke sætter penge af til at konsolidere virksomheden, ligesom man ikke er en bistandsklient, hvis man er ansat i Loselose.”

Således beroliget kan vi anbefale, at man dykker ned i regnskabsrapporten og ser samtlige bureauers placering i diagrammet.

Interesseret i mere indhold som dette? Skriv dig op til vores nyhedsbrev her.