Da ‘What Design Can do’-konferencen blev afholdt i denne uge i Amsterdam, centrerede hovedfokus sig primært omkring, hvorledes designere kan adressere klimaforandringer i deres kreationer.
I den forbindelse præsenterede IKEAs chefdesigner Marcus Engman et koncept, som er helt centralt for møbelgigantens designprocesser.
IKEAs chefdesigner Marcus Engman.
Engman kalder det ‘demokratisk design’, hvilket er et koncept, som IKEA selv opfandt tilbage i 1995. Her skabte man en lille pamflet, hvori man opridsede tre interne bevæggrunde for, hvorfor og hvordan man arbejder med design hos IKEA: form, funktion og lave priser.
Det var i forbindelse med udviklingen af denne folder, at vendingen ’demokratisk design’ opstod som en dækkende term for IKEAs design-principper, der går igen i samtlige produkter. Siden da har man udvidet konceptet til også at omfatte kvalitet og bæredygtighed.
Et godt eksempel på et produkt, der lever op til ’demokratisk design’-konceptets fem grundpiller, er den nye 365+ vandkaraffel med korkprop.
Vandflasken koster 39 kroner, har en bred hals, som akkommoderer isterningers størrelse, og har en størrelse, der passer i alverdens køleskabe. Hver eneste beslutning, som design-teamet har truffet i produktionen af karaflen, er i overensstemmelse med IKEAs fem grundprincipper.
Den for tiden stærkt omtalte Frakta-bærepose er fortsat i vælten efter den spøjse Balenciaga-plagieringssag tilbage i april. Den blå taske har nemlig vist sig at være særdeles bæredygtig.
IKEA er nemlig begyndt at uddele instruktioner til, hvordan forbrugerne kan give den ikoniske IKEA-pose nyt liv ved at anvende den på nye måder samt re-designe dens form og funktion. På den måde kan Frakta-posen også fungere som en hagesmæk, et forklæde, en regnjakke eller måske et picnic-underlag.
Frakta-posen re-designet.
Bureauet Memac Ogilvy & Mather, som står bag ideen, fortæller, at de også har trykt ‘klippelinjer’ på indersiden af Frakta-posen, som guider forbrugerne i at forvandle den simple, endimensionelle IKEA-pose til multi-produkt med endeløse muligheder.
’Nyt liv’-konceptet er dog ikke helt nyt. I 2014 lancerede Coca-Cola 16 alternative skruelåg, der forvandlede tomme plastiksodavandsflasker til brugbare genstande i forbindelse med deres ’2nd life’-kampagne. Også her stod bureauet Ogilvy & Mather bag.
Alternative skruelåg giver Coca-Cola flaskerne et ‘second life’.