Når man skal forsøge at forstå sig på nye teknologiske muligheder som 5G, er det altid meget gavnligt at huske på, hvilket udgangspunkt vi kommer fra. Vaner, adfærd og behov presser hele tiden den teknologiske udvikling, og derfor kommer gamle teknologier også meget hurtigt til at virke meget gamle. Tænk på VHS- og DVD-maskiner, discmans og iPods, Nokia 8210 og iPhone 3G. Når først det nye er kommet, dør det gamle lynhurtigt.
Om 10 år vil vi sikkert grine ad 5G og kalde det håbløst langsomt, men i dag er det ’det nye’. Og det nye er altid det mest spændende. Specielt når man husker lidt tilbage:
- 0G – De første mobile netværk, der særligt blev brugt af lastbiler som en slags walkie-talkie, hvor chaufførerne kunne kommunikere med hovedkontoret. Der blev dog også lavet kuffert-udgaver.
- 1G – Det første mobile netværk med trådløs cellulær teknologi. Netværket var forbeholdt de få og blev fortsat mest brugt til industrielle formål – blandt andet fordi et telefonopkald kostede 5 kr/minut i 1981, og telefonerne vejede 6-8 kg.
- 2G – Lanceret i Finland i 1991 som det første netværk med GSM (Global System for Mobile Communications). 2G gjorde det for første gang muligt for større dele af befolkningen at bruge internettet derhjemme og sende emails, ligesom teknologien åbnede for SMS’er og basal data-udveksling mellem telefoner.
- 3G – En ny verden af højhastighed åbnede sig med lanceringen af de første kommercielle 3G-netværk i 2001. Teoretisk skulle netværket kunne nå hastigheder på 21 mbits/sekund (2,5 MB). I realiteten kom 3G dog sjældent over 5 mbits. 3G var afgørende for udbredelsen af mobiltelefoner og udviklingen af smartphones, men behovet oversteg hurtigt teknologien.
- 4G – Lanceret i 2011. 100 mbits/sekund på farten og 1 gbit/sekund, når man er stationær. Men igen skuffer virkeligheden, som nok nærmere viser hastigheder på mellem 15-25 mbit/sek. Godt nok til at streame video og browse på nettet, men mangelfuldt i forhold til de mange udviklinger af forskellige Smart-produkter.
- 5G – Lanceres i 2020 og 2021 og lover hastigheder på op til 20 gbit/sekund. Se, så snakker vi! I forhold til den daglige brug af smartphones vil de færreste nok mærke den helt store forskel på 4G og 5G (udover at det er hurtigere), men denne gang er det heller ikke kun telefoner, der skal bruge forbindelsen. Det er i stedet alle de næste maskiner i rækken, som trænger til et ’Smart’ foran sig og som samlet set kan betyde enorme ændringer for virksomhederne i stort set alle brancher.
I det følgende vil vi præsentere fem fremtidige brancheperspektiver, som 5G-teknologien kan åbne op for. Det bliver en blanding af udviklinger, der er lige rundt om hjørnet, og nogle der har lidt længere udsigter. Men fællesnævneren er, at 5G kommer til at sætte fut i fejemøget.
Retail: Sanselig smart-shopping
Lad os begynde der, hvor manges arbejdsdag ofte slutter: I supermarkedet. Alibaba og Walmart er (selvfølgelig) blandt frontløberne, når det kommer til fremtidens dagligvarehandel. Begge har i de seneste år eksperimenteret med såkaldte Future Stores, hvor de har testet diverse digitale shopping-innovationer – fra sensorer, der advarer medarbejderne om tomme hylder, til kunstig intelligens, der kan afkode fødevarernes friskhed.
Med 5G er disse og lignende tiltag kommet meget tættere på, da teknologien åbner op for langt hurtigere netværkskommunikation og langt større datasæt end tidligere.
Al logistik, al sikkerhed og alle services kan kommunikere med hastigheder, der er 100 gange hurtigere end 4G. Det er altså ikke så lidt. Derfor er en supermarked-oplevelse, hvor du selv scanner produkter med din smartphone, putter dem direkte i indkøbsposen og betaler automatisk, når du går ud gennem butikkens døre, nok lige om hjørnet.
Men det er denondelynemig kun begyndelsen! Ifølge Ericsson Research kan 5G være begyndelsen på et Internet of Senses, hvor vi kan smage, føle og lugte til produkter gennem forskellige former for teknologiske wearables (personligt glæder vi os til, at vi kan få smart-sutter og holo-handsker). Forestil dig at kunne smage på alle vinene, inden du køber den næstbilligste. Eller at kunne mærke kvaliteten af en trøje, inden du bestiller den hjem.
Hvis Internet of Senses faktisk bliver en ting, vil det revolutionere enhver form for salgs- og kundeoplevelse – fra at kunne få rosenkål, der smager af pizza til 4D-biografer, der faktisk er fede.
Mulighederne er mildest talt mange, og selvom det kan virke far-fetched, så er det udviklinger, der er kommet markant tættere på med 5G. Ja, faktisk mener Ericsson, at et sanseligt internet kan være tæt på fuldt funktionelt allerede i 2030. Det kræver dog formentlig en 6G-forbindelse, men den er sandsynligvis også klar om 10 år.
Fødevarer: Klogeåge-køkkenet
Når nu du ved, hvordan du skal handle ind med 5G, så lad os da også tage et kig på stedet, hvor maden skal laves. Køkkenet har i mange år været et gadget-mekka, og når nye teknologier inden for Internet of Things og Smart Homes er blevet fremvist til tech-messer verden over, har det tit været med køkkenet i fokus. Det giver god mening – det er trods alt et rum fyldt med maskiner. Og et rum som mange tilbringer meget tid i.
Allerede tilbage i år 2000 lancerede LG det første Smart-køleskab til en håndøre-pris på små 20.000 dollars. Med 5G’s forbedringer af sikkerhedsforanstaltninger og AI-teknologier skulle den pris gerne blive lidt mere overkommelig. Det betyder, at du inden længe vil kunne få et køleskab, der med kameraer kan tracke produkterne, så du både kan få oplyst udløbsdatoer og restmængder, når du står nede i Alibabas Future Store, ligesom du kan få forslag til opskrifter baseret på, hvad du har i køleren (og i fryseren). Og takket være netværksmulighederne med dine andre smarte maskiner, kan ovnen selv indstille sig på den rigtige temperatur, ligesom du kan få læst opskriften højt af din emhætte.
Det stopper dog ikke der. Med AI-teknologi forventes det nemlig, at du kan få komfurer, der selv kan justere varmen, hvis din gryderet er ved at brænde på, kameraer og skærme ved dit køkkenbord, hvor du selv kan livestreame eller se videoer fra nogle af verdens bedste kokke, og brødmaskiner, der kan alt fra at ælte dej til at bage perfekt skorpe.
Alt kan selvfølgelig styres fra din smartphone eller med stemmekontrol, så du bare kan smide vand og pasta i en gryde og råbe ”Al dente!”, mens du sprinter ind i stuen igen og venter på en notifikation om, at det er klar. Nemt.
Turisme: Positiv turbolens forude
Den næste brugeroplevelse på vores 5G-liste er rejsen. Vi har selv givet et bud på, hvordan fremtidens ferie kan se ud i år 2050, men nu hvor sommerferien er forbi, må vi hellere fokusere på selve rejsedelen, så du ikke får abstinenser (selvom corona gør en ihærdig indsats på den front…).
Med 5G bliver det blandt andet muligt for lufthavne at skabe en langt mere sammenhængende og uforstyrret brugeroplevelse for dig som rejsende. Kommunikationen helt fra kuffertmand til head of security bliver drastisk forbedret, og data kan behandles i realtid, hvilket betyder større sikkerhed og hurtigere betjening for dig – både ved bagageskranken (hvis ikke den bliver erstattet af noget smartere), i sikkerhedskontrollen og ved boarding.
Desuden vil du nemt kunne tracke din lokation, så du kan finde rundt i lufthavnen, ligesom du vil kunne downloade film og serier i 4K-kvalitet på få sekunder – også selvom det er første dag i højsæsonen, og lufthavnen er fyldt til randen.
På mange nyere hoteller vil du sandsynligvis snart kunne tjekke ind med din smartphone og bruge den som nøgle til dit værelse. Men hvis du alligevel får brug for at snakke med en concierge eller en piccolo, vil 5G’s ultralave latenstid på 1-2 millisekunder gøre det muligt at oversætte jeres samtale på nul komma dut – slut med at forsøge at forme hele sætninger ud fra de tre spanske ord, du kender: “¿Dónde estás cervezas?”
Alle devices på hotelværelset vil selvfølgelig være koblet sammen i 5G-netværket, og eftersom din lokation også er kendt der, vil du kunne bestille en taxa med et enkelt klik på telefonen.
Apropos taxaer, så er en af de rigtig spændende ting ved 5G, at det potentielt åbner op for Smart City-posen, hvor bilerne bliver selvkørende, offentlig transport bliver strømlinet og automatiseret, og turistattraktionerne får mulighed for at lave innovative marketingstunts med mobile AR og VR-løsninger. Den sidste del gælder i øvrigt også for hotellerne og rejseselskaberne – forestil dig at kunne previewe dit hotelværelse derhjemmefra eller at kunne tage et kig på den nærmeste sandstrand i VR, inden du booker billetten.
Underholdning: Bliv du bare hjemme
Lad os lige dvæle lidt ved det med AR og VR. Hvis Ericsson får ret i deres forudsigelser om et Internet of Things, så bliver VR-teknologien pludseligt rigtig interessant.
Hvis du har prøvet et nutidigt VR-computerspil eller andre former for VR-oplevelser, vil du nok erklære dig enig i, at der er et stykke vej endnu, før vi kan gå fuld ’Matrix’. Grafikken ligner ofte noget fra 90’erne, og bevægelsesfriheden er som regel begrænset til ens egen frygt for at hamre hovedet ind i en væg.
5G-teknologien kan ikke ændre på de ting alene, men sammen med andre teknologier, vil de virtuelle verdener formentlig blive langt mere detaljerede og levende i de kommende år – indtil vi faktisk vil kunne føle og fornemme omgivelserne, hvis/når Internet of Senses bliver en realitet.
Desuden åbner 5G’s lynhurtige forbindelser op for nye muligheder i forhold til online VR-oplevelser – ikke bare inden for gaming, men også arbejdsmæssigt, hvor man for eksempel vil kunne holde et møde i VR og fremvise produkt-prototyper i fotorealistisk 3D for kollegaer eller kunder på den anden side af Jorden. Og du kan gøre det hjemme fra stuen i dit nattøj.
Med 5G vil du i det hele taget have alle former for underholdning lige ved hånden. Cloud-gaming-services vil gøre det muligt at spille selv de nyeste spil på ethvert device i topkvalitet, mens film og direkte tv vil kunne streames overalt uden så meget som ét sekunds lag. Samtidig vil nye former for smarte reklamer på sociale medier kunne opsnuse dig selv bag den tykkeste betonmur.
Alt sammen på en mobil forbindelse, der i øvrigt med al sandsynlighed vil kunne opnå hastigheder og stabilitet på niveau med det fibernet, som der ellers er brugt milliarder på at få gravet ned. Oh well.’
Produktion: Industriens 4. revolution
Afslutningsvis vender vi lige blikket væk fra de 5G-brugeroplevelser, der er centreret om din dagligdag. Medmindre du da arbejder som servicetekniker eller produktionsingeniør.
Produktionsindustrien er muligvis den branche, der kommer til at have størst umiddelbart udbytte af 5G, eftersom det for alvor kan åbne sluserne for Industri 4.0 – et begreb for den fjerde industrielle revolution, hvor traditionelle industrielle processer automatiseres med smart-teknologi.
Ifølge PwC er over halvdelen af branchen enten kun lige gået i gang med at implementere ny teknologi eller slet ikke. 5G kan således vise sig at være industriens svar på Napoleon Bonaparte og for alvor sætte gang i revolutionen.
Med 5G bliver det for eksempel muligt at håndtere forskellige typer produktionsanlæg virtuelt. De fleste produktioner styres i dag af PLC’er (Programmic Logic Controllers) som er fysisk installeret on-site, men med 5G kan det altså blive muligt i mange tilfælde at håndtere vedligeholdelsen af anlæggene virtuelt, hvilket potentielt kan være en kæmpe effektiviseringsgevinst.
Desuden vil man med intelligent AR- og AI-teknologi kunne udvikle systemer til installation og service, der med billedgenkendelse vil kunne identificere fejl på anlæggene og give øjeblikkelige, visuelle anvisninger til at løse problemerne. Med kameraer på anlæggene vil man også potentielt kunne træne en AI-motor til at kunne spotte sikkerhedstrusler og analysere produktionscyklusser med henblik på forbedringsmuligheder. Alt sammen noget, der minimerer downtime på produktionerne og dermed giver øget gevinst i den anden ende.
Det var mange lange ord, men konklusionen er ikke til at tage fejl af: Gevinst! Vive la révolution!
Smart-world
Som du måske fornemmer, er der en del overlap af teknologier og 5G-anvendelser i de fem brancheperspektiver, vi har udfoldet i denne Distilled-artikel. Det tegner et billede af, at teknologier som AI, AR, VR, Voice-Control og Wearables bliver 5G-generationens helt store vindere, og det gælder på tværs af alle de brancher, vi har fremhævet her.
Og det er jo netop også pointen med 5G – alting kommer til at snakke sammen og udviklingen af en teknologi i én sektor kan måske føre til gennembrud i en anden. Der bliver absurde mængder af data og nye typer software at holde styr på, men med de hastigheder som 5G fører med sig, bliver det ikke et spørgsmål om, om systemerne kan kapere det – snarere et spørgsmål om, om alle data-folkene derude kan håndtere det.
Hvis det kan lykkes at få alle de mange nye udviklinger koblet effektivt sammen i et 5G-netværk er mulighederne mange. Forbindelserne mellem maskiner vil ikke bare skabe smarte køkkener og smarte hjem, det vil på sigt også skabe smarte byer, smarte lande og en generelt smartificeret verden.
Udviklingen starter med al sandsynlighed hos de private virksomheder, der tør tage chancen og investere i nye teknologier. Men der er også allerede store fremskridt i sigte for den offentlige sektor, hvor der blandt andet arbejdes på systemer, der kan gøre det muligt for kirurger at operere virtuelt via robotteknologi, så de for eksempel vil kunne foretage en livsafgørende operation i den ambulance, der befinder sig på stedet for en bilulykke. Hvis dét ikke giver dig en livsbekræftende tro på fremtidens teknologi og 5G, så ved vi snart ikke, hvad gør!
5G og de fyrretyve konspirationer
Inden vi forlader emnet helt, må vi også hellere lige få afdækket nogle af de mere farverige associationer til 5G. Et eksempel kommer fra den amerikanske ”doktor” Thomas Cowan, der mener, at den 5. generation af mobilnetværk er den egentlige årsag bag coronavirus, præcis ligesom de første kommercielle radiobølger i slutningen af 1910’erne var skyld i Den Spanske Syge. Han synes, at det må være bevis nok i sig selv, at corona startede i Wuhan, som også var den første by til at teste 5G i fuld skala (det var det ikke).
Det er nemt at stå på sidelinjen og grine af Cowans konspirationsteori, men problemet er, at han fik så meget opmærksomhed i begyndelsen af coronakrisen, at en tredjedel af briterne ikke følte sig i stand til at udelukke en sammenhæng mellem de to ting. En tredjedel!? Det er voldsomt, men det var nok også en overfølsom periode. Hvis den nye sæson af Teletubbies var kommet på det tidspunkt, var Laa-Laa og Tinky Winky nok røget en tur i guillotinen.
På grund af den store opmærksomhed har seriøse forskere og læger måttet bruge alt for meget af deres dyrebare tid på at modbevise Cowan og andre vilde konspirationsteorier om 5G.
Blandt andet at signalet dræber fugle og planteliv, at det forårsager kræft, og, bedst af alle, at corona-lockdownen er et internationalt, politisk skalkeskjul for at give verdensregeringen tid til at implementere 5G uden at rejse skepsis hos befolkningen. Der er mange timers underholdende Illuminati-læsning på Reddit, hvis det frister.
Nu er teleselskaberne så småt klar til at rulle 5G-netværket ud i Danmark. Oh ve, oh skræk. Så må vi jo se, om vi kommer til at æde vores ord (og sende Cowan en corona-vaccine som bitter undskyldning). Men indtil da forbeholder vi os retten til at betragte 5G fra en lidt mere opportunistisk og optimistisk vinkel – uden helt så mange døde duer og skumle sammensværgelser.
Klummen blev bragt først hos Creuna.
Klummer på Bureaubiz er et udtryk for skribentens egen holdning.