AI & Artificial Ignorance?

Kresten Wiingaard
CEO, Adapt Group

Kresten Wiingaard skriver om det juridiske ansvar ved at bruge open AI.

Hvis du ikke bruger AI, er du færdig! Det er stort set alt, hvad man kan læse i nyhederne i disse dage. Jeg er enig i, at AI er fantastisk. AI kan fremskynde kode-skrivning, det kan kickstarte indholdsproduktionen, det kan endda tilbyde inspiration i kreative arbejde og processer. Men det betyder ikke, at det er det perfekte værktøj. Jeg har allerede påpeget nogle advarsler, du bør være opmærksom på, når du fodrer det store AI-bæst. Nu er det tid til at behandle nogle juridiske aspekter, når du bruger AI i arbejdsprocessen.

Lad os se på et konkret eksempel:

Forestil dig, at du er en kunde, og du hyrer et digitalt eller kreativt bureau til at bygge en ny digital løsning til dig. Som en fremsynet person spørger du bureauet, om de bruger AI, fordi du har hørt, at det vil spare tid og penge. Det digitale bureau svarer: Ja, selvfølgelig bruger vi AI. Vi har de mest visionære og kreative mennesker som en del af vores team!

Det lyder ret godt, ikke? Så hvordan kan AI have nogen negative konsekvenser i dette eksempel?

Sagen er den, at de store tech-platforme ikke påtager sig noget ansvar for overtrædelse af intellektuel ejendomsret eller varemærke, når løsningen leveres. Lad os sige, at den løsning din bureaupartner leverer, krænker nogen’s intellektuelle ejendomsret eller varemærke. Hvem har ansvaret i dette tilfælde? Det er ikke AI-platformudbyderen. Selvom de har leveret både platform og indhold til løsningen, er AI-udbyderen ikke ansvarlig for overtrædelsen.

Cybersikkerhed

Det samme er tilfældet med cybersikkerhed. Forestil dig, at den genererede kode har sikkerhedsfejl, der ikke opdages, før løsningen er leveret. Det efterlader ansvaret hos bureauet eller kunden. Igen – AI tech-platformen har allerede afskrevet sig det ansvar. 

Lige nu er der ingen juridiske måder at håndtere denne situation på, og desværre ligger lovgivningen altid nogle år bagud i forhold til teknologisk udvikling.

Så hvad kan vi gøre?

Brug ikke AI med bind for øjnene. AI skal bruges som en følgesvend til dit arbejde, ikke som en erstatning. Indtil de juridiske implikationer er blevet klart defineret, er det op til dem, der bruger AI at sikre, at arbejdet er sikkert og ikke krænker eksisterende intellektuel ejendomsret.

Sæt tid af til dig selv, dine kolleger og eventuelle teknologiske partnere til at validere arbejde, der er genereret af AI. Ellers vil du være Artificial Ignorent, hvilket er det modsatte af det, du ville opnå.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning