Frigør gevinsterne ved kunstig intelligens i reklamebranchen

Adam Abelin
managing director & founder i Native Ads Denmark

Klumme: Hvad nu hvis du slap for den kedelige del af marketingarbejdet? Brugte din tid på det, du finder mest interessant samtidig med, at dine marketingresultater steg markant?

En gruppe dygtige og utrættelige marketingfolk arbejdede engang i den travle by Adville. De stod hver især overfor en række udfordringer med hver deres problemer og mål.

Mød Nikoline, en dygtig tekstforfatter, kendt for sin formuleringsevne og vid. Hendes udfordringer var hele tiden at finde de rigtige tekster til at fange brugerens opmærksomhed og formidle reklamebudskaberne effektivt.

Den næste er Svend, en dataanalytiker, med en passion for tal. Hans udfordringer var at navigere gennem store mængde data og søge meningsfuldt indsigt for at optimere annoncekampagner.

Så var der Jonas, en strategisk planlægger, der holder af analyser af forbrugeradfærd og markedsanalyser. Hans udfordring var at følge med i det skiftende landskab af trends og forbrugerpræferencer.

Sammen tacklede teamet reklamebranchens udfordringer, og stræbte efter deres mål. Men i denne dynamiske branche synes udfordringerne at vokse sig større og større. Indtil den dag de mødte Kloge Åge kaldet AI.

Tag med mig på denne korte rejse, hvor vi dykker ned i nogle af de fængslende muligheder, der befinder sig inden for AI (kunstig intelligens) inden for reklame.

Jeg har som en erfaren professionel i reklamebranchen med 25 år på bagen oplevet, hvordan omfanget, kompleksiteten og krav om realtime adgang til data er steget eksplosivt. Jeg har arbejdet med AI i over 5 år, og erfaret at AI kan være løsningen, som mange har ventet på.

Jeg vil gennemgå tre områder inden for AI og reklame, som marketingfolk med fordel kan benytte.  

AI – Udarbejdelse af annoncemateriale og medieplanlægning

Problemet er, at viden til at udarbejde annoncemateriale ofte er bygget på et spinkelt og ikke nødvendigvis retvisende datagrundlag. Placeringen af kampagnen på de rigtige medier og med de rigtige placeringer, ofte ikke har den store fokus, da der mangler viden og styring fra indkøberens side.

AI-baseret analyseværktøjer kan hjælpe med følgende:

  • Udarbejde eller inspirere til produktion af annoncemateriale.
  • Teste annoncematerialet. Testen fortæller hvordan hver annonce scorer i forhold til forskellige kampagnemålsætninger.
  • Forudsige hvilket medie for hver enkel annonce, der giver den største annonceeffekt. 
  • Hvilken placering på hvert enkelt medie der giver den største annonceeffekt.

Testen viser således, om det er den rigtige annonce på det rigtige medie og med det rigtige format.

Kampagneresultaterne øges markant og det samme gør viden om kommunikation til målgruppen.

AI-analyseværktøjer er lette at gå til og kan erhverves få et mindre månedligt beløb.

AI – basseret medieindkøb

Programmatic advertising har inden for reklamebranchen været en af de største game changers.

AI-baseret medieindkøb udgjorde alene cirka 800 milliarder kroner i USA sidste år. Udviklingen sker fortsat i en rasende fart. Således spår Statista, at næsten 90 pct. af al digital reklameomsætning i 2026 sker gennem programmatic.

Reklameindkøberne skrev eller ringede rundt før i tiden rundt, når en kampagne skulle aktiveres.

Det at få en kampagne live kunne tage mange timer. Annoncebudgetter var fastlåste, så hvis ikke kampagnen performerede, var det allokerede beløb til mediet tabt.

Programmatisk annoncering er en automatiseret proces med køb og salg af annoncebeholdning gennem en annoncebørs. Processen forbinder annoncører med medier og er muliggjort af AI-teknologi og maskinlæring. Maskiner køber og sælger annoncer selvstændigt, baseret på de krav, som annoncører og medier stiller.

Reklameindkøbere kan i dag aktivere en kampagne på mange hundrede medier på under 15 minutter.

Priserne er lavere end hvis reklameindkøberen kontakter mediet selv. Kampagnen kan eksekveres med langt flere segmenteringsmuligheder og flydende budgetallokering, så du som reklameindkøber undgår at tabe penge på ineffektive medieplaceringer.

Det sparer tid og økonomi, giver bedre kampagneresultater og skaber en langt større indsigt og viden om kampagnen og målgruppen.

Du kan let komme i gang hos de forskellige programmatiske udbydere, og det kræver minimal viden.  

AI-effektmålinger:

Jeg oplever tit, at selv store og velkendte brands, ofte evaluerer kampagnen på ikke relevante parametre som eks. klikraten. Annoncøren har bestemt ikke altid en forståelse af deres brand i forhold til konkurrenter. Det gør det svært at måle den brugbare effekt af kampagnen.

Annoncører kan med fordel benytte AI-baserede platforme, der måler, hvordan målgruppesegmentet responderer på annoncematerialet, brand og visuelle aktiver.

AI kan måle på en række relevante kriterier som opmærksomhed, følelsesmæssige parametre, samt tilsigtet og erklæret effekt af kampagnen. Målingen sker på kampagneniveau, eller brand i forhold til konkurrenter eller visuelle aktiver.

Effektmålinger kan forbedre ROI og ROAS ved at lancere annoncer, der virker fra starten. Bevise kreative beslutninger med rigtige forbrugerdata. Eller lancere annoncer og visuelt indhold på de rigtige medier.

Det er let at lave en sådan effektmåling. Målingen kan bygges online på 15 minutter. Målingen sker på baggrund af personer i ens målgruppe. Resultatet fra analysen sker på få dage og præsenteres i en let og overskuelig rapport. Analyser kan fås for under 20.000 kr.

Løsning: Mennesket har en tendens til at være utryg ved de ting, det ikke forstår. Specielt en teknologi som AI, som mange mennesker er bange for at miste deres arbejde til. Ledelsen i de virksomheder der benytter AI, skal derfor lægge rammer for, hvordan virksomheden ønsker at arbejde med AI. Herunder evt. også fravalg af AI. Hos medarbejdere kræver det viden og opkvalificering, så virksomheden forstår at udnytte potentialet i AI. En kultur for samarbejde på tværs af funktioner i organisationen herunder marketingfolk, datafolk, kreative mv. En kultur der er båret af vækst og forandring. Virksomheder der integrerer, tilpasser og innoverer AI i deres arbejde, hører fremtiden til. 

Refleksion og kommentarer: Integration af AI handler ideelt set ikke om at erstatte menneskelig kreativitet, eller de områder, hvor mennesket er den kunstige intelligens overlegen. Det handler om at frigøre tid, så vi som marketingfolk kan gøre en større forskel i vores daglige arbejde og beskæftige os med ting, vi finder mest interessante.

Vi kommer ikke nødvendigvis til at opleve en ideel verden.

Klummen er ikke en stillingtagen til, hvordan vi på individ, micro- eller macro niveau, skal forholde os til AI.

Jeg vil dog gerne, at vi fremskynder en stillingtagen. AI udviklingen  sker i en rasende fart og mulighederne såvel som truslerne, er større end hvad menneskeheden har oplevet før. Store internationale virksomheder som Amazon, Apple og Microsoft, sætter næsten alene dagsordenen. Er deres interesser nødvendigvis de samme som dine?

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning