Udtrykket ‘go ugly early’ betyder, at du indrømmer, at du alligevel ikke kan score en af de attraktive kvinder eller mænd til festen, uanset hvor længe du bliver hængende, så du kan ligeså godt tidligt på aftenen udse dig et mindre attraktivt offer og øge sandsynligheden for at få noget med hjem.
Det er debatten om, af, for og imod pitches, der har fået mig til at tænke på ‘go ugly early’. I et opslag på LinkedIn skrev jeg, at pitches i mine øjne er en dårlig måde at matche kunder og bureauer, fordi god kreativitet baserer sig på tillid og samarbejde.
”Hvad skal jeg så bedømme jer på? Cases, sweet talk, data? Show me the money!”. Omtrent sådan lød en kommentar til opslaget.
Og det er jo et både godt og relevant spørgsmål. Hvordan og hvornår taler vi om de håndgribelige resultater, når jeg lidt hippie-agtigt og kreativt-naivt taler om bløde værdier som tillid og samarbejde?
Men jeg får lyst til at være flabet (indrømmet) og bruge ‘go ugly early’, når der bliver talt om at lade valget af kreative samarbejdspartnere afgøre af kortsigtede effekter i stedet for det lange, seje træk.
Når den gode kreativitet, der skal skabe og vedligeholde forbindelser mellem brands og mennesker, taber til indsatser, der hævder at kunne aflæses allerede i morgen i form af klik og gennemførte salg (katjiiing), forsømmer vi den vigtige idé-drevne indsats, der skal sikre forretningen på den lange bane. Det er at ‘go ugly early’.
Jeg er ikke ude på at tale de taktiske indsatser ned eller at underkende dem, der arbejder med disciplinerne. Hvis det kan måles og vejes og omsættes til hårde data, er der ikke noget at diskutere. Og hvis du som kunde gerne vil være sikker på at få noget med hjem, fordi du har brug for salg her og nu, er data og forventede håndgribelige resultater givetvis noget af det, du skal bede din potentielle samarbejdspartner om for at træffe din beslutning.
Taler vi derimod om en samarbejdspartner til indsatserne længere oppe i tragten – der hvor det handler om også at appellere til de mest attraktive festdeltagere – bliver det for småt og uambitiøst at lade klikrater og kortsigtede salgsmål fylde mere end tillid, samarbejde, forretningsforståelse, kreativt håndværk og tilsvarende størrelser, der ikke lige passer i et Excel-ark.
Hvis vi som branche lader SEO, SEM, tracking, data analytics, KPI’er og så videre diktere, bliver det laveste fællesnævner hver gang. Vi skal være dem, der tør turde. Tør udfordre sund fornuft og hårde facts. Tør arbejde hårdt og alt for længe for at hæve barren. Tør mærke efter og lade følelserne bestemme. Tør tro på kreativitet som en kraft, der kan forandre forretninger.